Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
При работа на котела с ниски температури, конденза се получава в неговата горивна камера, а не във фукса и комина. Тук проблема е липсата на топлоизолация на фукса. На изхода на котела температурата на газовете е в порядъка 180-260°С, ако фукса не е изолиран в него става този конденз. Притеснява ме това, че тази гадост се вижда и вътре в комина. От какви тръби беше твоят комин? Някой хора само си палят комина (с малко нафта) за да се изчисти. Твоят може ли да понесе това? Рисковано е!
kalin72 - майстор
Комина е Шийдел UNI Plus, керамични тела с изолация, котела не работи на по-ниска от 60 градуса температура. Вярно е, дървата бяха мокри, а и с тези въглища...хич не ги обичам, и вече не мисля да слагам.
Антоне, казваш, да го запаля комина? Страхувам се да не стане пожар наоколо, има и други жилищни сгради, а и в тоя пек не е добра идея.
Дървата ми за следващата зима са изсъхнали добре, дали ще се изчисти нагара от горенето им, или е нужен ударен огън :)
filmatoplo - майстор
:) Ще се изчисти , но първо ще ти се запали комина :? При гасенето ползвай -само Оцет , в никакъв случай вода.
AntonBM - специалист
Виждал съм да палят стоманени комини – изчистват се. Рисковано е, разбира се! Комина се загрява и ако стената му контактува със запалими материали може да стане беля. Комините често се палят сами, без да разберем, но те не горят много интензивно (в повечето случай) хората не разбират. Понякога обаче горенето е просто показно – излиза пламък като от реактивен двигател. Ако налееш нафта в комина и драснеш клечката, ти минаваш на вторият вариант. Яко горене и загряване на стените на комина. Твоя комин Schiedel UNI***Plus е керамичен с добра изолация. Няма страшно да се загрее от външна страна и да запали нещо, но не знам дали си струва риска да го палиш... Идея нямам ще издържи ли керамиката. Мисля, че ще издържи, но как да ти кажа пали го?
kalin72 - майстор
Отвътре комина има съвсем лек филм от конденза, просто като разтопено стъкло седи, гладко е. По никакъв начин не намалява с повече от 1-2 мм светлия отвор.
Като че ли няма смисъл да рискувам и да събирам пожарните :)
AntonBM - специалист
Абе, сега отворих проспекта на Schiedel UNI***Plus.
Тези хора не са сложили шапка за защита от пълнене с дъжд. При един по-сериозен дъжд по тази тръба ще тече вода и е нормално всичката гадост да слезе долу. Идея нямам защо не са сложили такава защита в проспекта си? Толкова ли са сигурни, че няма страшно? То при дъжд къде ще отива водата? Ти имаш ли някаква защита от горе?
kalin72 - майстор
Нямам шапка, а гадостта би следвало да отива в кондензоуловителя. И така е на практика, пълен беше с черна лепкава маса.

Относно изолацията на фукс-а, с каменна вата дали ще стане?
AntonBM - специалист
Каменна, минерална все едно и също са – издържа на висока температура и става идеално за целта. Има една каширана с алуминиево фолио, която много лесно се слага.
Защо не си сглобиш нещо за шапка отгоре. Ако не се стича дъждовна вода в комина ще има много по-малко гадости в него ти се изчисти с времето.
minca - специалист
filmatoplo написа:
:) Ще се изчисти , но първо ще ти се запали комина :? При гасенето ползвай -само Оцет , в никакъв случай вода.
Ще ти опонирам.
Без сода бикарбонат заедно с оцета е почти нищо.8 литра оцет налях миналата зима.Докато не реши да спре сам-няма гасене

Тема "Каква димоотвеждаща тръба от котела до комина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: