• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
filmatoplo написа:
:) Нямам водно подово правено с разход под 7-8 метра тръба на квадратен метър , предполагам мислиш да навиваш тръба с ал вложка фи-16 , кръговете с максимална дължина 100 метра , 100 метра тръба стигат за около 12-15 квадратни метра площ.
Филма, противоречиш си сам на себе си \:D/
Нямаш подово 7-8 метра на квадрат, а слагаш 100 м на 12-15 квадрата? По колко отива на квадрат? По мои сметки е точно е 100/12=8,3 или 100/15=6,7 метра на квадрат. При стъпка 15 см, отиват около 7,5 л.м. на квадрат.
На ф16 аз гледам дължината ми да е под 80 м. Може и 100 м., но го избягвам. Стремя се дължината на серпентините да е приблизително еднаква, но не винаги се получава.
П.П. Не видях, че си писал под 7-8 м. Помислих си, че отричаш количеството на тръбите на квадрат. Ти явно ползваш стъпки 10 и 15 и избягваш 20. За добре изолирани къщи (рядкост са) понякога и 25 стъпка е достатъчна.
tatkoM - напреднал
А каква е Вашата препоръка за диаметъра на тръбата - ф16 или ф18?
От прочетеното във форума, разбрах за нуждата от тази лента и делатационната фуга. Ходих в Баумакс и гледах колко мека е тръбата и ще ли се огъва за да се получи серпентината. Мисля, че става :roll:
А някъде четох, че под самата навита по пода тръба се слага найлон? Какво е Вашето мнение по въпроса? :?
AntonBM - специалист
Заливането на тръбите със замазка е „мокър” процес. Найлона пази топлоизолацията от попиване на влага и влошаване на изолационните и свойства. Добре е да се сложи, но може и да се пропусне. Все пак като включиш подовото, то ще изсуши пак изолацията. Ще се загуби малко енергия, но това е само докато изкара влагата.
Виж за участъците, на които междуетажната плоча на която слагаш подово граничат с външен въздух (еркерите) трябва да се слага! Там найлона играе ролята на пароизолация. Тя е необходима при големи температурни разлики от 2-те страни на пода. При плоча между 2 отопляеми етажа може да се пропусне. Там почти няма разлика във вътрешните температури на въздуха и няма условия за натрупване на конденз вътре в топлоизолацията.
tatkoM - напреднал
Найлона няма да ме "събори" и щом се налага, особено на втория етаж, с еркера, ще сложа.
Да попитам, каква изолация да сложа под тръбите на втория етаж?
фирмите, които бяха правили проект, сложили някакъв "Депрон" май бе, който е тънък, а имал свойства на 3-5см фибран, а цената е по-скъпа и от тази на фибрана. Та, аз мислих да го заменя с 1 или 2 см фибран, макар долния етаж си е мой и ще се отоплява също с водно подово.
AntonBM - специалист
Изолацията на междуетажната плоча, когато топлиш 2-та и са твои може да е и само 1 см. Само, че тогава 20% от топлината отива към долния етаж. При 4 см. е 8%. Трябва това да се вземе в предвид при оразмеряване на дължината на тръбите. Тогава на по-долният етаж може да сложиш по-малко тръби за сметка на това, че долу ще се топлиш и от тавана, но по-добре си сложи поне 3 см, ако не ти е проблем намаляването на височината на горните помещения.
tatkoM - напреднал
Тези три сантиметра, няма да ми намалят много етажа, който е 280см. Да, имам предвид и замазките и покритието, което мисля да е ламинат подходящ за подово отопление.
А как да кача файла с разпределението на етажите? Опитвам, опитвам и не става :(
Освен първия файл с изгледите на фасадата нищо друго не се качва. :?
VLADO66 - майстор
Антоне ,трябва да се вземе впредвид и плочата като термомост навън, имайки впредвид еднородната изолация на външните стени.
AntonBM - специалист
В случая е 0 за детайл IF-1.

Прикачен файл

t-most.JPG
t-most.JPG (60.22 KиБ) Видяна 4220 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: