Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladim6 - специалист
всички знаем ,че чугунение е истината но при нас в повечето случай за съжаление цената е определяща :sad:
VLADO66 - майстор
Не знам каква им е истината що се отнася до надеждност.Аз ползвам Дакон DOR 24 който е стоманен и е аналог на Бош от първата снимка и който се прави в същия завод.Котела го ползвам безпроблемно от 1995г.
XaMaB - напреднал
Aз ползвам VIADRUS U 26 и е в твоя диапазон на средствата.
Супер доволен съм, горе долу със същия комин съм, но моя е вътрешен.
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
колко пъри е котелъ :? .

Къде илядо лева отгоре на другите :cool:
valqk - специалист
Както казват спецовете - отдели пари за хубав комин, щом нямаш. Сметни го по тази табличка viewtopic.php?f=10&t=17922#p200284 и после си вземи един Дакон Дор (Бош-а от първата снимка) и си свиркай.
Комина трябва да е добре изолиран и с тяга оразмерена според котела (в спецификациите на всеки си пише колко тяга иска).

п.п. Хиляди Благодарности на адаша за ексела, че благодарение на него видях, че вътрешния комин ще върши работа и нe правих нов. :)
AntonBM написа:
Методиката, която съм атачвал по-горе дава следните резултати за примера цитиран от naskov:
Котел 36kW:
Ф180 – 12 м.
Ф200 – 8 м.
Ф220 – 6 м.
Ф250 – 5 м.
Котел 42kW:
Ф180 – 16 м.
Ф200 – 10 м.
Ф220 – 7,1 м.
Ф250 – 5,2 м.
Ф300 – 3,8 м.
Приета е температура на димните газове 180°, коефициент за триене 0,008, КПД 75% и местни съпротивления 1. Вижда се, че стойностите почти се покриват, с изключение на Ф180.
Смятам, че е по-добре сам да си сметнеш нещата, а не да разчиташ на таблици.
vladim6 - специалист
все още ме мъчи дилемата кой да избера с таи разлика ,че сега "борбата "е между стоманеният Бош и чугуненият Виадрус и двата са на една съща цена . Въпроса е кой ще е по ефективен и надежден ,защото вече незнам какво да правя, а зимана ей сега ще дойде. Искам да горя предимно въглища и по малко дърва. Благодаря на тези които ще ми помогнат по скоро да се свърши тази мъка :wink:
VLADO66 - майстор
Ако ще слагаш пелетна горелка взимай БОШ.
filmatoplo - майстор
Чгунения Бош или чугунения Виадрус У 26 -за въглища.
Christo - майстор
По книжките пише, че чугунът е по-устойчив от стоманата при горене на въглища. Също така е факт, че котелът корозира от към пламъка, не от към водата.
+1 за Филма
LazarGanev - "Велик майстор"
Чугунът си е чугун, има си своите предимства и недостатъци. Но колко изгнили стоманени Дакони сте виждали и колко спукани или потекли от сглобките чугунени котли? Корозията се получава основно от от конденза при горенето, който в комбинация със серните и азотни окиси образува киселини. Като се вземат мерки за намаляване на конденза (редовните участници знаят как :wink: ), проблемите на стоманата намаляват до минимум, остават само предимствата :wink:

Тема "Кой котел да избера... Моля помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: