• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Твоята инсталация сега е със затворен разширителен съд, който е вграден в ел. котела. Виж колко е обема му. Грубо на теб ти трябва около 12 литров. Ако ми кажеш колко е водният обем на инсталацията ти, ще ти кажа по-точно.
Предполагам, че в ел. котела има 6 или 8 литров РС. И с него ще работи, но при загряване над 80° може да започне да изхвърля вода от ПК. Имаш 2 варианта:
1. Да добавиш още един затворен РС, така че общият им обем да е над 12 литра. Трябва да изравниш налягането в балоните им. Мери се с манометър за гуми на кола, но инсталацията трябва да не натиска на балона – т.е. трябва да затвориш крановете на котела, да изпуснеш малко от налягането (става и от врътката на ПК в котела или филтъра му) и тогава да мериш. След това сменяш ПК (предпазният клапан) на котела с такъв който отваря на 1,5 Bar, а на камината слагаш още един такъв за всеки случай. Вторият РС може да го сложиш където ти е удобно – аз бих го сложил долу до ЕЛ котела. Системата за автоматично запълване се сваля на най-ниското възможно налягане, при което се запълват радиаторите на най-горният етаж. Мисля, че с 0,8 ще стане, но може да е с 0,1 повече или по-малко.
2. Да сложиш открит РС. Тогава затвореният съд в ел. котела вече не важи. Обема на отвореният съд трябва да е поне 10 литра и се монтира на ниво над най-високия радиатор от последния етаж. Предпазните клапани също няма да работят, но не ги махай.
Щом имаш термо-вентили на радиаторите, всичко ще заработи добре. Внимавай само да не прегрееш помещенията, да се затворят всички термо-глави, а да гори камината. Ел. котела в този случай сам ще се спре, защото ще вдигне температурата и ще се изключи, но водната риза ще си гори и може да изхвърлиш водата на инсталацията от отвореният РС или предпазните клапани.
  • 1
  • 2

Тема "Електрически котел и печка с водна риза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: