Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Колеги, трипътния вентил задължителен ли е?
моето котле е чугунено руско КЧМ 15, дори и да хване някога нагар пускам турбото( вентилатор за принудителен въздух ,защото горя въгличен прах,отпадъци от брикети и лигнитни въглища-става като ковашко огнище и котела се самопочиства с обгаряне)

Мразя електрониката, имам монтирана 2 цола циркулационна помпа, но рядко я включвам. Системата е на гравитационен пронцип.

Та ако сложа такъв вентил по-добре ли ще е?
Няма ли да падне КПД то в пъвият момент?
LazarGanev - "Велик майстор"
Термосифонната система мисля, че сама се пази от нагар, което се дължи на самия принцип на действие - при 30-40-50*С там няма циркулация. А пък иначе моделът към който съм дал линк няма електроника, а действа като термостата на автомобила. За котли на твърдо гориво смятам, че е задължителен (по-скоро "силно препоръчителен"). За камини не го предлагам, защото струва колкото половин камина, макар че съм получавал упреци впоследствие от клиенти заради това. :)
kuuuuuul - майстор
Има компромисен вариант,тройник и кран към байпаса който е свързан преди помпата.От начало отваряш повече,а като загрее притваряш или след много проби се спираш на едно положение което устройва дадената система,трудоемко но върши работа :wink:
filmatoplo - майстор
:) Да бе да -вика моя син на 3 год :wink: .
yancho_lud - специалист
Сега като прочетох пак инструкцията видях че дават свързването на котела да е с четирипътен вентил а не с трипътен(май първият път като я четох съм блял някъде). Каква е разликата на 3пътния с 4пътния, този четвърти изход на къде отива?
Също така искам да попитам за буферите, тези четири изхода за какво служат вътре в самия буфер ли влизат или има нещо като серпентини? Идеята ми е не може ли примерно с два варела по 200 литра добре изолирани и със заварени муфи за отворите да се направи бюджетен буфер?
Изображение
filmatoplo - майстор
Наистина 4пътния вентил би ти свършил по добра работа , защото е 2 в 1 , хем ще ти пази котела от конденз -като му осигурява минимална входна връщаща вода над 65 градуса , хем ще играе роля на смесителен вентил за водата към радиаторите :wink: .Варелите няма да издържат налягането . :? :)
yancho_lud - специалист
За налягането не бях помислил, но все пак съм със отворена система и мисля че при нея няма налягане. Ще трябва ли да се преправя системата във затворена за да се направят измененията или може и при отворена система да се монтират вентилите и буфер евентуално?
filmatoplo - майстор
Дано издържи варела , проба грешка де :) , но 4 ътния вентил не може в комбинация с буфер .
yancho_lud - специалист
Мисля все пак да пробвам, да видим дали няма да е по добре. Сега остава само някой да ми обясни на прост език как да си навържа нещата - котел, трипътен, буфер и колекторна кутия и почвам пък каквото се получи. Може ли да се свърже като на колегата от тази тема, само че вместо ладдомада да се сложи трипътен вентил термовар?
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=33484
isko6p - специалист
yancho_lud написа:
Здравейте, предстои ми присъединяване на новия котел тия дни и ми се иска да променя малко системата, а именно да сложа трипътен вентил за да предотвратя образуването на конденз. Въпросът ми е какъв вентил да си купя? Ходих до Ерато (от Хасково съм) но там една жена ми показа сумати вентили но не и такъв какъвто си мисля че искам :-D . Иска ми се вентила да се управлява сам, примерно до определен градус пуска към радиаторите и след достигане на зададената температура намалява притока към радиаторите и пуска топла вода към връщащата се вода(нещо като термостата при колите).
Не знам дали обясних какво ми трябва, но мисля че ще ме разберете и ще ме насочите какво от къде и за колко да си купя.
http://intermetal.bg/wp-content/uploads ... 7.2012.pdf

Тема "Питане за трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: