• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
trace74 - специалист
filmatoplo написа:
Неръждавейката -гофрирана ли е :? :) .
Да, гофрирана е :? Да не се окаже, че и това не е правилно........ Вдигах кръвно с този колектор :)
Стефко - специалист
Ако още не си платил, изчакай с плащането под някакъв предтекст. Тук има специалисти, които ще ти дадат правилния отговор. И аз мисля, че ще имаш големи загуби, и по-трудно ще подгряваш бойлера. Вероятно бойлера е монтиран в апартамента, но все тая.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тръбата ф16 е добре, вероятно слагат широка изолация с надеждата да влиза по-лесно , но уви. Не разбрах този въздуховод ще остане ли функциониращ? Ако не - спасението е да се пробива на места ПВЦ-то и да се пълни с пяна. Другият начин е да се сменя изолацията с 9х18, да се нанизва предварително и така да се пъха във въздуховода, като отпред се дърпа с тел :). Отстрани лесно се дава акъл :wink:
Стефко - специалист
Това с пяната го забрави. Предполагам, че над третия етаж има още поне 6-7. Плюс двата под тебе, все някой ще е недоволен - и ето ти нов проблем. То и сега може да има проблем, защото ползваш обща тръба, оставена за вентилация.

Защо не ти пуснат собствена ПВЦ тръба по фасадата на блока, примерно Ф50, разпробий през 50 см, напълни я с пяна, боядисай я с цвета на фасадата, укрепи я, и си готов.
Andri01 - майстор
При монтажа на моя колектор тръбите ги изолирах след свързването и пробите.Просто разрязах спираловидно изолацията и така я "навих" върху тръбите.. В двата края само я стегнах с лента.Разбира се и това е въпрос на достъп.
trace74 - специалист
Лазар Ганев, отдушника е действащ ,не става да го модифицирам, но си абсолютно прав в случая. Отстрани изглежда лесно, но уви не е никак. Цялата инсталация беше под въпрос заради въпросната кривка, която е не просто на 90 градуса, а още по зле и изобщо не можеше да се прокара въже, наложи се да помоля съседа си над мен да разкъртим леко в неговата баня , че да можем изобщо да прекараме тръбите. И всичко това заради това, че на 5тия етаж майсторите като правили на друг съсед банята направили циментова заливка в инсталационната шахта иначе от покрива до там имаше път право надолу без никакви проблеми. Явно ще трябва да се примиря, че положението ше остане такова. Да се надявам, че панела е качествен и ще компенсира топлозагубите.
Последна промяна от trace74 на съб сеп 15, 2012 8:42 pm, променено общо 1 път.
trace74 - специалист
Стефко написа:
Това с пяната го забрави. Предполагам, че над третия етаж има още поне 6-7. Плюс двата под тебе, все някой ще е недоволен - и ето ти нов проблем. То и сега може да има проблем, защото ползваш обща тръба, оставена за вентилация.

Защо не ти пуснат собствена ПВЦ тръба по фасадата на блока, примерно Ф50, разпробий през 50 см, напълни я с пяна, боядисай я с цвета на фасадата, укрепи я, и си готов.

Над мен има 2 апартамента само, сградата е нова , за промени по фасадата не може да става и дума, а и бойлера е в специално мокро помещение с пералня и сушилня. Там е ревизионния отвор на шахтата. Няма как от никаде другаде да дойдат тези тръби освен по шахтата. Просто не знам какво да очаквам по този начин с тази липсваща изолация. По принцип панела го дават за 150 -200 бойлер , тоест на границата съм.
filmatoplo - майстор
Първо се успокой , но по елементарни сметки -тази тръба ако е гола поне 2 метра има загуби 500 вата на час :? .Айде за успокоение да кажа че това е само теория , но на практика положението може да е същото.
trace74 - специалист
filmatoplo написа:
Първо се успокой , но по елементарни сметки -тази тръба ако е гола поне 2 метра има загуби 500 вата на час :? .Айде за успокоение да кажа че това е само теория , но на практика положението може да е същото.

Тъкмо бях на път да се успокоя и прочетох това за 500 вата на час :-D :-D
filmatoplo - майстор
Може и да греша , но аз като монтирам панели -има ли 20 метра тръбен път слагам по още 1 панел само да покрива загубите на тръбите дори изолирани , това го изпитвам на гърба си .Има формули , който може да смята -колко ще отдава гола тръба 2-3 метра фи-16 примерно при температура 60 градуса средно на час.В това положение -инсталацията от 8 сутринта до 12 наобед ще тръгва по 2 минути и ще спира от диференциалния термостат , тоест течността от тръбния път е повече от течността в панела , и за да се получи пълно завъртане на течността ще трябват 2-3 импулса на старт и стоп на помпата .Ако в панела имаш 2-3 литра течност -как ще преборят температурно сбора от тръбен път 20 м и серпентина = 15-20 литра . :wink:
Последна промяна от filmatoplo на съб сеп 15, 2012 8:58 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въпрос относто изолацията на тръбният път при сл. колектор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: