• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Много благодаря за бързия отговор. Може и да имам още въпроси, но съм затиснат с работа, и ще е тъпо да питам за неща за които вече е писано тук. Като видя мощността на радиаторите ще помоля някой да каже дали камината която ще ползвам ще ми стигне, или да мисля за котел. Стар дипломат с означение на 13 kW на водната риза обща мощност 19 kW. Ще грея този радиатор, един малко по-голям и един малко по-малък, подово парно и бойлер. Радиатор като този е горе-долу 2 киловата ако го сравнявам с други алуминиеви. Значи 6 киловата за 3-те. Бойлера усреднено някъде четох е около 3 киловата. Единствено не зная за подовото как да сметна. Около 60 м. 16-ка тръба в помещение със 7 см стиропор отвън, полоча отгоре с фибран 2-ка и отдолу с вата и гипсокартон. Височината е около 2 м. Квадратура около 15 кв. Благодарско още веднъж и се радвам че има хора като вас.

Снимка на подовото:

Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
150 Вт/ребро е мощността на нормалните ляти радиатори Н500. Тези не са ляти, а са от алуминиев профил, но да речем че приблизителната му мощност към 2кВт. Значи трите ти радиатора да са към 6кВт. Не казваш колко е подовото.
Едитнах поста си и сигурно за това не си видял че съм дописал. Извинявам се за което. Мисля да свържа всеки един отоплител на отделен кръг, защото са ми близко до камината. 2 от радиаторите са в малки спални разположени над помещението с камината, а подовото е в съседното помещение барабар с бойлера, който е в банята долепена до него. От камината до бойлера са около 9-10 м тръба, която ще минава през подовото. Всички отоплители ще са над нивото на камината, единствено подовото ще е на ниво средата на камината но под нивото на топлия колектор. Отначало мислех да сложа дебела тръба за да имам по добро оттичане по гравитачен път, но един местен майстор /още не знам дали е такъв/ ме разубеди и каза да пускам кръг до всеки радиатор и да го правя с колектори отворена система. 2 скоростна помпа Грундфос и ей такъв UPS: Изображение

Другото което се чудих днес пускайки тръбите, беше че входа на подовото ми беше много удобен да го вържа на изхода на един от радиаторите на горния етаж. Мислих, чесах се... и накрая отведох всичко до колектора, пък ако се наложи ще пренасочвам оттам. Пиша това защото на няколко вече места видях да се споменава че на подовото трябва да се подава вода с по-ниска температура. Споделих това преди време с въпросния майстор, и той каза да закачвам подовото като радиатор на отделен кръг, пък ще го регулираме с ограничаване на подаването. Така според мен температурата наистина ще е по-ниска но ще се подава доста по-гореща вода в подовото за сметка на дебита, което не е същото като по-голям дебит с по-ниска температура. Така ли е или греша ?
filmatoplo - майстор
Колко да ти излъчва подовото 20-30 вата на метър тръба.
Значи тогава долу горе е добре. Ако усредня това което казваш това означава че имам около 1600-1800 вата от подовото. Слагам ги 2. Плюс 6 кв от радиаторите и 3 от бойлера - общо 11. Водната риза я дават 13. Трябва значи да стане. Много благодаря за помощта и ако възникнат други въпроси ще питам. Благодая още веднъж !!! :prost:
syncho - майстор
Имай на предвид, че за да получиш тази мощност от тази камина ще ти трябват доста дръвца... т.е. няма да стане да хвърлиш една цепеница и да разчиташ на нея.
saraneron - специалист
Не му се плаши!Бойлерът 120 литра от 10градуса до 60 градуса се затопля за около2 чаза ,после не консумира и слагаш дръвца само за топлото ,ама ако питаш,ФИЛМА и ЛАЗАР,там буферчето е една готина екстра ,защото си на дърва,може и да е символично ,200 литра ,което си е запас от около 4 киловатчаса при 70/50работна температура или нещо такова ,все пак не си с котел и ще наглеждаш огъня през час, два, така е с камината според мен ...., тримагистрален ,ама хайде не бъди, като Бате Бойко, мини само с трипътен .....и всичко, което си трябва .Е ,това е, ако искаш да се кефиш на 6 и да си доволен от живота, и от това, което си направил ,а ние ще се радваме да споделиш какво се е получило в края на краищата! :wink:
galin56 - специалист
Хайде да питам и аз тука за да не отваряме нова тема за радиаторите през ден.
Та въпроса: Каква височина на глидера е по-подходяща - H600 или H800. Апартамента е стандартна панелка и сега се опитвам леко полеко да събирам части за парно. Гледам масово купуват Н600. Даже имаше една обява в която един предлагаше директно смяна Н800 за Н600 без доплащане дори. Само заради цената, че са по-евтини ли или са по-ефективни за мястото под прозореца като размер. Аз съм се насочил към Н800 но ако са по-подходящи Н600 ще взема такива. А и за Н600 има много обяви за радиатори по 9-10 лв. глидера почти нови(не ползвани или ползвани по един-два сезона), което ще ми спести 250-300лв. А радиатори Н800 почти няма обяви за тях(препродаване).
igt - специалист
Въпрос на пространство за инсталиране - височина и ширина. Има таблици за изчисляване на мощност, които трябва да бъдат съобразени с топлоотдаването на посочените от теб височина глидери.
Просто Н800 е рядко срещан, поради това и липсва в падарната мрежа като втора употреба. В твоя случай по-добре със спестените от теб пари си вземи повече глидери, но Н600 и така.
galin56 - специалист
Сега разбирам колко ми е тъп въпроса и защо всички купуват Н600. Ходих до апартамента където съм почнал основен ремонт и премерих разстоянието от пода до перваза на прозореца. около 90см. Посмъртно не можеш да побереш Н800, който е висок 88 см. Предния път като ходих незнам какво съм мерил та съм останал с впечатлението че могат да се поберат Н800. Явно тогава съм си мислел че са високи 80 см и не съм предвидил и достатъчно разстояние от пода. Както и да е. Почвам да се оглеждам за радиатори Н600.
igt Благодаря, ти за включването в темата, таблиците ги знам, сега почвам да смятам колко ще ми трябват от Н600.
  • 1
  • 2

Тема "радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: