• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Това съм го правил многократно - работи и е евтино .А другия линеен вентил с ел задвижка -много по скъп вариант особено за 2 цола .

montoya - майстор
filmatoplo написа:
Ел вентила как се отваря без ток :? :) .Аз го правя по друг начин -на хоризонтална линия на връщащата тръба долу при котела -монтирам клапа без пружина ( 2 цола такава беше тръбата при мен) -между клапата свързвам на байпас помпата с тръби 1 цол .Като спре тока и помпата -циркулацията си продължава все едно нищо не е било -студената вода която се спуска от горе си отваря клапата сама , там почти съпротивление няма. :wink: Клапата без пружина е вътре с едно мандалце :) .
http://www.tagemal.net/produkti.html?pa ... gory_id=65
Това ли е клапата която се монтира или се бъркам!?
deo
Здравейте.
filmatoplo написа:
Ел вентила как се отваря без ток :? :) .Аз го правя по друг начин -на хоризонтална линия на връщащата тръба долу при котела -монтирам клапа без пружина ( 2 цола такава беше тръбата при мен) -между клапата свързвам на байпас помпата с тръби 1 цол .Като спре тока и помпата -циркулацията си продължава все едно нищо не е било -студената вода която се спуска от горе си отваря клапата сама , там почти съпротивление няма. :wink: Клапата без пружина е вътре с едно мандалце :) .
Правил съм го, само че с този http://www.bg-maistor.com/produkti/deta ... 0%BB%D0%B0 , като за целта с отвертка премахвам пружината му и го монтирам вертикално така клапата му се отваря от тежестта си. Поради това, че клапата е пластмасова( с малка маса ) не е проблем за помпата да я затвори. "Филма" и в друга тема е споменавал за този начин на байпасиране на помпата , а ако не се лъжа това си е заложено и в ладомата. За клапата, която показва "Филма" монтажа и трябва да е хоризонтален, поне според мен.
Поздрави.
За да не отварям нова тема ще попитам тук.Системата ми е с две печки с различна мощност, като на всяка печка имам помпа подаваща вода към печката.Двете печки са свързани успоредно ,при загряване на водата в съответната печка ,тръгва и помпата.Топли основно голямата печка,но когато реших да запаля малката спомагателна печка се влоши циркулацията на водата и малката печка започва да превира.Въпросът ме е какво ще се получи ,ако помпата на малката печка смуче от краен радиатор студена вода и нагнетява в печката , а от печката изходящата топла я вкарам отново в студената вода на системата.

Двете печки са в двата края на къщата.
alsted - майстор
Aleksandar2, ако драснеш някаква скица може някой и да ти помогне. Аз лично не съм сигурен, че разбирам точно какво питаш.
По основната тема: не мога да разбера какъв е тоя зор да се прави байпас? Кош-коджа ми ти майстори ... Помпите са с плаващ ротор. Когато не е подадено напрежение, последния е повдигнат барабар с перката и водата си циркулира най-спокойно ако има какво друго да я движи (температурната разлика да речем). Който не вярва да ми заповяда на гости за да се увери с очите си. То до колкото си спомням го пише май и в самото упътване на помпата. Ако има още неверници ще се разровя да го намеря къде точно съм го чел!
montoya - майстор
В крайна сметка монтирах TGS някаква помпа 32-60 без байпас, не за друго, но нямаше хоризонтален участък на който да се събере байпаса, а нямаше и място да се развие, та така си остана само помпата. Веднъж загряла системата си обръща водата и през помпата, въпреки помпата и въпреки намалените сечения на радиаторите от крановете. Е няма да е като както е била преди време с чугунените радиатори, но и няма опасност при изгасване на тока от прегряване или не греене на системата, сигурно в случая помага много денивелацията между котлето и радиаторите - 3 етажа разлика, не знам, но работи добре системата.
alsted - майстор
montoya написа:
... сигурно в случая помага много денивелацията между котлето и радиаторите - 3 етажа разлика, не знам, но работи добре системата.
Сигурно ... колко да е сигурно ... При мен всичко е на един етаж :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Помпа на гравитачна отворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: