• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fastedy - напреднал
а ще стане ли с абсорбатор над кюмбето
galin56 - специалист
ivan_v написа:
Въздуховодът не трябва да пренася топъл въздух от по-топлото към по-студеното помещение, а студен от по-студеното към по-топлото.По възможност изхода на въздуховода да обдухва печка.
Това изказване ми звучи като директно за темата с бисерите! Аз до сега такова чудо (свързване) нито съм чул/чел или видял.
galin56 - специалист
fastedy написа:
а ще стане ли с абсорбатор над кюмбето
Искаш да кажеш с аспиратор и гофрата му да отива към другата стая? Ми ако не е прекалено близо до печката и кюнеца може и да стане :? , но ще ти харчи сравнително доста ток и няма ли да ти е шумно? Все пак аспираторите са доста шумни. Същата работа (даже по-добра) ще ти върши един канален вентилатор за топъл въздух и същото гофре като за аспиратора. А и е несравнимо по-безшумен.
batkotony - специалист
galin56 написа:
ivan_v написа:
Въздуховодът не трябва да пренася топъл въздух от по-топлото към по-студеното помещение, а студен от по-студеното към по-топлото.По възможност изхода на въздуховода да обдухва печка.
Това изказване ми звучи като директно за темата с бисерите! Аз до сега такова чудо (свързване) нито съм чул/чел или видял.
Галине,като се замисля май не е съвсем като за бисерите.Теоретично погледнато въздухът в едно затворено помещение е един и същ.Като накараме студения въздух да отиде към печката той там ще се затопли и ще се издигне,като при това ще създаде движение и ще освободи място за следващия обем малко по-студен въздух.Загретия и издигнал се въздух ще се отмести по посока най-малко затрудняваща движението му,където ще започне да изстива,ще се смъкне надолу и ще попадне при някакъв вентилатор да речем,който ще го изпрати пак при печката да се посгрее да не му е студено...и така... :)
galin56 - специалист
Абе пак го прочетох и пак съм на същото мнение. Първо той няма предвид че помещението е общо а говори за генерално как трябва да са изградени въздуховодите. От студено с вентилатор към по-топло - камината или печката. Което просто е абсурд. И дори в едно помещение да е циркулацията пак трябва да е насочена от по-топло към по-студено. Аз колко схеми схеми съм гледал по интернет всичките са като от източника на топлина (камина,печка) със въздуховоди и вентилатори топлината се насочва към студените стаи. Не съм виждал въздуховодите да са насочени със студения въздух към източника на топлина(и те да са единствените в системата). Но явно човека нещо се обърка или ние не го разбрахме какво иска да каже.
batkotony - специалист
Ами нека го изчакаме да каже все пак каво точно е изкал да каже... :)
ivan_v - специалист
Явно е нужно да се обяснява по-подробно:)
Когато в едно затворено помещение прехвърляме посредством въздуховод и вентилатор горещ въздух от по-топло към по-студено , същото количество въздух ( само, че студен ) се премества от студената част на помещението към топлата. В мястото на стеснението ( врата например) ще се усеща движение на студен въздух.
Когато пренасяме студения въздух ,топлия ще си се движи сам от топлото към студеното. Този път в мястото на стеснението ( вратата) ще се усеща движение със същия дебит, но този път на топъл въздух.
И така, автора на темата трябва да прецени дали е по-важен комфорта на паяците във въздуховода или на обитателите на помещението:)
Бат Иво - специалист
Много добре го е написал човека.
Не можеш само da вкарваш въздух в едно помещение (добре затворено*уплътнено*)
Въздухът трябва от едно место да влиза и от друго да излиза!
  • 1
  • 2

Тема "как най-лесно да прехвърля топъл въздух в съседна стая?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: