• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andon1980 - специалист
zlatko64 написа:
"някога ще сложа и стъклена врата"

това е което тр. да направиш. не те укорявам :), просто това което имаш е с 30 % КПД, а ако сложиш врата и още някои важни неща ще я докараш до 80 %. А това означава, че ще качваш температурата за три пъти по-малко време или ще гориш три пъти по-малко дърва или ще зареждаш три пъти по-малко в денонощие и т.н. и т.н.
Аз вратата ще я сложа като имам време че тия неща съм си ги правил сам/ който иска да види темата Ремонт на една родопска плевня в раздел за вилата/ но пак казвам
Как да направя циркулацията на въздух в различните зони по бърза
За отопление сутрин и вечер докато се спи вършат ли работа стенните конвектори и печки само да поддържат температурата
zlatko64 - специалист
andon1980 написа:
zlatko64 написа:

това е което тр. да направиш. не те укорявам :), просто това което имаш е с 30 % КПД, а ако сложиш врата и още някои важни неща ще я докараш до 80 %. А това означава, че ще качваш температурата за три пъти по-малко време или ще гориш три пъти по-малко дърва или ще зареждаш три пъти по-малко в денонощие и т.н. и т.н.
Аз вратата ще я сложа като имам време че тия неща съм си ги правил сам/ който иска да види темата Ремонт на една родопска плевня в раздел за вилата/ но пак казвам
За отопление сутрин и вечер докато се спи вършат ли работа стенните конвектори и печки само да поддържат температурата
Тъй. Видях темата за плевнята - страхотна работа, поздравявам те!
И сега за циркулацията. Камината ти е изградена правилно. Циркулация ще постигнеш като сложиш вратичка. Моята камина е изградена като твоята, помещението ми е с прибл. размери като твоето, но по ниско. Камината ми е очевадно по-малка от твоята. При мен обаче има вратичка и в резултат на това темп. в помещението е еднаква навсякъде. Това се получава защото камината с вратичка изсмуква прибл. 10 пъти по-малко въздух през комина. Така въздуха в помещението започва да циркулира - студения и тежък въздух навлиза през отворите от долу на ГК, затопля се и излиза от гора, т.е. получава се вентилация коята постепенно уеднаквява темп. на въздуха навсякъде в помещението. При теб това не може да се случи в същата степен защото твоята ГК изстрелва въздуха от помещението скоростно/заради загряването/ с дебит 20 см. Така през цепнатините в помещението непрекъснато нахлува студен въздух, а той се настанява ниско долу, посоката на този въздух е към ГК и като ефект като застанеш с лице към камината гърба ти е студен. Виж една тема във форуча "прекалено голяма тяга на комин" - там има снимка на моята камина, май е 2 пъти по-малка от твоята. Това което бих ти препоръчал е да сложиш временна вратичка щом нямаш време сега. Една ламарина, ще тр. да сложиш някакво елементарно клапанче долу за да регулираш първичния ъздух напр. ф 50, прикапваш 2 панти и си готов. Палиш и преценяваш ефекта. Слагам бутилка домашно мерло на бас, че ще се получи :-D
Има още няколко неща които тр. да се направят, но засега това ще те убеди, че няма нужда да купуваш духалки и не знам какво още. Щом аз с моята самоделка без проблем мога да топля 65 кв.м. без никаква изолация, какво остава за теб.
andon1980 - специалист
zlatko64 написа:
andon1980 написа:
zlatko64 написа:

Тъй. Видях темата за плевнята - страхотна работа, поздравявам те!
И сега за циркулацията. Камината ти е изградена правилно. Циркулация ще постигнеш като сложиш вратичка. Моята камина е изградена като твоята, помещението ми е с прибл. размери като твоето, но по ниско. Камината ми е очевадно по-малка от твоята. При мен обаче има вратичка и в резултат на това темп. в помещението е еднаква навсякъде. Това се получава защото камината с вратичка изсмуква прибл. 10 пъти по-малко въздух през комина. Така въздуха в помещението започва да циркулира - студения и тежък въздух навлиза през отворите от долу на ГК, затопля се и излиза от гора, т.е. получава се вентилация коята постепенно уеднаквява темп. на въздуха навсякъде в помещението. При теб това не може да се случи в същата степен защото твоята ГК изстрелва въздуха от помещението скоростно/заради загряването/ с дебит 20 см. Така през цепнатините в помещението непрекъснато нахлува студен въздух, а той се настанява ниско долу, посоката на този въздух е към ГК и като ефект като застанеш с лице към камината гърба ти е студен. Виж една тема във форуча "прекалено голяма тяга на комин" - там има снимка на моята камина, май е 2 пъти по-малка от твоята. Това което бих ти препоръчал е да сложиш временна вратичка щом нямаш време сега. Една ламарина, ще тр. да сложиш някакво елементарно клапанче долу за да регулираш първичния ъздух напр. ф 50, прикапваш 2 панти и си готов. Палиш и преценяваш ефекта. Слагам бутилка домашно мерло на бас, че ще се получи :-D
Има още няколко неща които тр. да се направят, но засега това ще те убеди, че няма нужда да купуваш духалки и не знам какво още. Щом аз с моята самоделка без проблем мога да топля 65 кв.м. без никаква изолация, какво остава за теб.
Благодаря колега , това вече е изчерпателен и обоснован отговор.Аз вратичка ще направя дори ще ми отнеме не повече от няколко часа , все пак работата ми е железарска.Имам една на която щях да слагам стъкло , но си остана с ламарина бях я взел за проба но не я и сложих.Хубавото на камината е че има едно много хубаво и звучно пукане на дървата и големия отвор ме кара да се чуствам наистина комфортно гледайки огъня.Камината аз сам си я направих в смисъл горивната камера и всяка вечер слагам вътре една голяма скара и си правя вечерята.Като сложа вратата донякъде това ще се размине или ще я направя на пантички и ще я махам изцяло.Ако си забелязал камината има 3 отвора за да излиза топлия въздух които нямат никакви решетки.Мисля си да си изрежа едни красиви метални ламарини в различни форми и хем да направя решетките хем да направя и вратичката по интересна.Мислих да е изцяло с ламарина но май ще сложа и зад нея стъкло.Ще е нещо подобно като полюлея , който правих последно за един клиент.Ако вратичката е само ламарина с изрязани отвори дали ще има ефект или си мисля да са два листа с така направени отвори че като разместя задния отворите да се припокриват на максимум и да става плътна метална преграда.Със стъкло ми изглежда доста стандартно а аз не обичам стандартните неща

Прикачен файл

ns2.jpg
ns2.jpg (64.12 KиБ) Видяна 2359 пъти

Прикачен файл

ns1.jpg

Прикачен файл

ns.jpg
zlatko64 - специалист
Красиви неща, несъмнено. Като сложиш вратичка пак ще можеш да си правиш вечерята, аз нали съм като теб. И не се притеснявай за пукота на дървата - чува се всичко. Като решиш да правиш пиши ми на лични ако искаш за да ти дам някои конкретни съвети, ако имаш нужда от такива разбира се.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с отоплението на вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: