Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Патил съм и аз много, затова ти казвам - изгорелите ти газове са студени, затова кондензират много бързо. Трябва да имат нужната температура за да излязат през комина и да напуснат къщата. Нова топлотехника няма да измислиш, само ще патиш, защото си твърда глава, ама важното е да се убедиш, независимо как :wink: . Аз ти казах какви трябва да са температурите на водата и изгорелите газове. Ще се задръсти комина със смоли, после ще се запали, ще пишеш пак уплашен - тези филми ги гледаме постоянно :)
kavi67 - специалист
LazarGanev написа:
......Аз ти казах какви трябва да са температурите на водата.....

На водата не си ми казал,да знаеш :) .Ще съм ти благодарен,ако кажеш каква трябва да бъде
joro_vn - специалист
Ами водната пара кондензира при 100 градуса, кой ти е казал да се държи температура на розетката като на човешко тяло?
Тоя номер с пълно използване на енергията на изгорелите газове го има при кондензационите газови котли, само че там конденза се състои само от вода която се дренира, а при въглищно-дървените устройства се съдържа всякаква гняз в пушека.
Температурата на водата трябва да бъде над 55*С на връщащата вода, т.е. на подаващата трябва да е 65-70*С. При това положение изгорелите газове ще имат достатъчна температура за да напуснат комина без да кондензират. Понеже ми се струва, че твоята камина е доста натоварена с радиатори, аз ти препоръчвам да си сложиш един термовентил, който ще гарантира оптимална работна температура и ще ти изчезне конденза.
kavi67 - специалист
Добре,вече разбрах за температурата на водата-вече,гледам да я спазвам!Монтирах подходящата лира/кюнец,и вентилатор да я обдухва(не съм го позиционирал точно,но и това ще стане).Като цяло,съм повече от доволен от резултата!Вече,не душа толкова печката от клапата,и стъклото не ми почернява!Кюнеца до розетката,пак не мога да го пипна от горещина,но ми е доста доволно че си имам 'печка-духалка' без парй,и улавям част от бягащата топлина :)....Кажи,ако може,нещо за термовентила - под какво найменование трябва да го търся по магазините-просто термовентил ли(като чета из форума,срещам 'го' с различни имена-трипътен вентил,термостатичен вентил,трипътник и т.н..)?Каква марка да бъде,непосредствено преди помпата ли да го свържа,байпас задължително ли трябва да има,и тем подобни лайшки въпроси.Благодаря!
a4o_ivanov - специалист
viewtopic.php?f=10&t=13260&start=340#p493120 Прегледай темата ,,коминът- мечта или как да уловим топлината беглец,,
Последна промяна от a4o_ivanov на вт мар 12, 2013 10:34 pm, променено общо 1 път.
Ачо, постове ли ти трябват?
a4o_ivanov - специалист
Много съм благодарен на всички, които пишат в този форум,няма смисъл всеки поотделно да преоткрива ,,топлата вода,, =D>
a4o_ivanov - специалист
Това е дело на Руснаците.

Прикачен файл

post-397971-0-46169400-1358446247.jpeg
post-397971-0-46169400-1358446247.jpeg (22.11 KиБ) Видяна 3737 пъти
Да, мяза на двигател на Зил

Тема "Вентилатор на кюнец/лира ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: