Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idealist - специалист
Благодаря за съветите на всички.
Ето какво направих:
1. Свалих помпата от котела
2. Отворих я с шестостен 4 и не открих никакви дефекти
3. С ключе 11 (поне моделът при мен е на този принцип) се опитах да дозатегна работното колело. Безуспешно, тъй като е затегнато и не дава никакви признаци на превъртане спрямо ротора на помпата
4. Включих помпата на сухо и работи без никакъв проблем и върти в правилна посока (колкото и да е невероятно имах известни подозрения)
5. Монтирах помпата
6. Продухах с-мата, като за целта я надувах до около 1,2 атм. и така всеки един радиатор поотделно с надеждата ако има някакво подпушване (незнайно от къде) да излезе
С-мата надувах през РС и изпусках през крана за пълнене/източване (виж схемата по-горе)
7. Запалих печока и сега чакам да видя какво ще се случи
idealist - специалист
За съжаление проблемът не е решен. Успях обаче някакси да задържа водата да не бъде изхвърлена през РС. Все още смятам,че проблемът не е в помпата. При температура на водата около 25 градуса при спиране на помпата ясно се вижда как нивото на течността в РС се покачва с около 5-10 милиметра. При включване на помпата нивото пада съответно с въпросните 5-10 милиметра. При температура около 65 градуса се забелязва същото покачване и падане на нивото в РС при спиране и пускане на помпата.

Единствената новост е, че още при температура на водата в котела 53-55 градуса се чува силно бълбукане в печката. Сякаш водата ври.
lakosste - специалист
И при мен се получава понякога такова бълбукане и се повишава нивото в разширителя.Според мен е някаква въздушна възглавница някъде и пречи на водата да тръгне нормално нагоре и да загрее датчика на помпата за да включи.И аз още немога да сиго обясня точно проблема,но ако продължава ще го намеря къде е.
torbalan - Дървен философ
Ако си добавял вода, при температура около 55 - 60 градуса започва процес, дето му казват "деаерация", тоест разтворените газове във водата се отделят... От страни се чува точно като чели ври...

idealist, къде мериш температурата?
idealist - специалист
torbalan написа:
Ако си добавял вода, при температура около 55 - 60 градуса започва процес, дето му казват "деаерация", тоест разтворените газове във водата се отделят... От страни се чува точно като чели ври...

idealist, къде мериш температурата?
Меря я на изхода (горещата) вода след обезвъздушителя на котела. Виж схемата в първия пост.

Винаги пълня с-мата при стайна температура на котела.
Ако си убеден, че помпата е добре - провери проходимостта на тръбите от двата колектора до котела...

Другото, което ми хрумва е, че гориш нещо по-калорично тая година и водната риза прегрява....
idealist - специалист
torbalan написа:
Ако си убеден, че помпата е добре - провери проходимостта на тръбите от двата колектора до котела...

Другото, което ми хрумва е, че гориш нещо по-калорично тая година и водната риза прегрява....
И аз стигам до извода, че някъде имам подпушване, въпреки, че продухвах с-мата вчера с около 1.2 атм. налягане.
Горя само дърва, които са престояли (съхнали) една година. По принцип постъпвам така винаги. За сезон горя 5-7 куб.м дърва (меше, габър, оксен). Отплявам 3 стаи + кухня и баня. Около 60 кв. м полезна жил. площ. Печката гори 12-17 часа на денонощие.
kapanec - специалист
Я да се включа с едно две предположения макар че не съм специалист в тая сфера:
1.ако има чуждо тяло след като се загрее системата се разширява и прави тапа което според мен е малко вероятно
2. Което е по вероятно след като ти загрее помпата спира да работи (може да има хлабава връзка и при нагряване да не контактува) или някакъв подобен проблем с намотките на помпата.
3. сложи друга помпа и ако пак го има проблема значи остава т.1
Дано съм бил полезен и не съм се изложил с мнението си на не специалист в тая тема .
УСПЕХ
Някакъв елементарен филтър преди помпата ще реши драмата с чуждото тяло... Дори парче изрязана мрежа поставено в холедъра на помпата ще свърши работа...

Чудя се какъв индикатор да се постави за да е ясно, че помпата работи и водата циркулира... Единствено за водомер се сещам :)

Но автора на темата спомена, че е пробвал с две различни помпи... И двете да дават един и същ дефект ми е много съмнително... Сещам се вица за глухата акула :)

Тема "Проблем с парно на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: