Устройството работило ли е някога , да няма повреда в датчиците , пт 1000 ли са .
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
47 мнения в "Ремонти в Абонатната станция"
kozl
- майстор
А дали някога е изпълнявал задания нема как да знам. От 2006 съм отговорник по топлото за ЕС и си е така.
На много простотии съм се натъкнал, като неправилно оразмерени радиатори, като обратно свързани радиатори или последователно свързани радиатори управлявани с термо-глави, последното с цел икономия на тръба от разпределително табло до всеки радиатор или пък добавени тайно не по проект.
Всички по навик обвиняват Топлофикация за всичко и има защо. Не знам как така я стопанисват абонатната без да е тяхна, ма това е юридически проблем, а аз се човъркам с техническия проблем, за да прескоча финансовия проблем, свързан със събиране на пари от ЕС. Техника от Топлофикация не може да ми помогне. Той ме насочи към Бруната.
То това е като да имаш компютър и да не можеш да си намериш софтуер за него, щото няма кой да ти го предостави или нямаш пари да си го купиш. То за това е тоя форум сам да се оправяш, ама лесно е да искаш, ......................
VLADO66
- майстор
Има една голяма черна около 20см. висока врътка на тецовата тръба-на нея има скала и палче което показва степента на отваряне.С този по същество кран се регулира степента на циркулация.поиграй си да видиш дали ще се подобрят нещата. http://www.cbs.grundfos.com/Bulgaria/le ... valve.html
kozl
- майстор
Ако става въпрос за този регулатор 
Resize of Rotation of 20012013437.jpg (57.68 KиБ) Видяна 5727 пътинищо не се подобрява, само се влошава. Само че забравих при кое положение на показалеца се влошава температурния режим и съответно спадна температурата на изходящия поток в посока централни тръби на Топлофикация (отчетено по топломера).
Обаче ми направи впечетление, че местата на свързване на температурните датчици (външна температура, изход ВОИ и изход БГВ - няма други) не отговарят на схемата на клемореда, залепена за вратата на таблото.
Прикачен файл:
Resize of Rotation of 20012013437.jpg (57.68 KиБ) Видяна 5727 пъти
Обаче ми направи впечетление, че местата на свързване на температурните датчици (външна температура, изход ВОИ и изход БГВ - няма други) не отговарят на схемата на клемореда, залепена за вратата на таблото.
kozl
- майстор
Имам някакво. Всъщност това ми го дадоха от Бруната срещу 60 лв. за преглед на абонатната - нали е тяхно дело и за да ми кажат, че не могат да я ремонтират. Даже на последната страница има схема на клемореда на контролера. Като ми остане време ще прегледам връзките контролер-табло и защо не отговаря схемата на свързване в таблото и има поправки с химикал.
Zurlata
- специалист
Знаеш ли какви са температурните датчици дето ползват - цифрови, терморезистори, термодвойки ли кво ли?
Едно нещо ми идва на ум режеш кабела на датчика и между него и контролера слагаш малък микроконтролер който прави корекция на температурата от датчика ако е 60`C към контролета на ония Бруни да праща че е 45-50`C или колкото си му зададеш.
Това е много просто с няколко дестки реда софтуер, но ако не разбираш трябва да фанеш някой да ти го направи.
Ех ко знайш как ги мразим тия мръсни лешпери от топлофикация и енергото Ма.....!
P.S. намерих един документ дето говорят за една абонатна станция и там споменават че е със същия контролер brunata termix 04 и не работил правилно, явно е боклук или нарочно го правят да работи така за да смучат пари от хората за импровизирани ремонти:
za Brunata.jpg (82.45 KиБ) Видяна 5585 пъти
Едно нещо ми идва на ум режеш кабела на датчика и между него и контролера слагаш малък микроконтролер който прави корекция на температурата от датчика ако е 60`C към контролета на ония Бруни да праща че е 45-50`C или колкото си му зададеш.
Това е много просто с няколко дестки реда софтуер, но ако не разбираш трябва да фанеш някой да ти го направи.
Ех ко знайш как ги мразим тия мръсни лешпери от топлофикация и енергото Ма.....!
P.S. намерих един документ дето говорят за една абонатна станция и там споменават че е със същия контролер brunata termix 04 и не работил правилно, явно е боклук или нарочно го правят да работи така за да смучат пари от хората за импровизирани ремонти:
Прикачен файл:
za Brunata.jpg (82.45 KиБ) Видяна 5585 пъти
Последна промяна от Zurlata на нед фев 03, 2013 9:27 pm, променено общо 1 път.
swissmad
- специалист
Щом и Бруната не иска да ти го ремонтира пробвай да го рестартираш някак си (виж отвътре-дали няма някакво ресет ключе или махай батерия).Тогава би трябвало да мине на заводски настройки.По принцип би трябвало да се рестартира през шалтера за спиране на тока към таблото(като спреш тока към таблото(контролера) цифрите гаснат ли) но като го гледам е някакъв стар модел и може да има и батерия вътре..И после ще видиш дали има ефект с регулирането.
ПП.На колко години е тоя контролер?
ПП.На колко години е тоя контролер?
kozl
- майстор
Много пъти съм го рестартирал - все тая. Контролера работи, ма нали е с марка от Шопландия и характера му такъв. Задаваш му настройки, а он си прави кво си знае. БГВ 60 гр. изход ВОИ 50.
Температурните датчици са терморезистори и могат да се залъжат с добавка само на резистор, но както вече писах докато се мъчех с контролера блокира вентила на ВОИ (задвижката работи), та сега трябва да убеждавам комшиите да събираме към 250 лв. за нов.
А ако се стигне до нов контролер за такъв на Данфос ми обявиха около 500 лв. Само дето не ми дадоха отговор дали са съвместими задвижките и датчиците с наличните и пак "задънена улица".
Температурните датчици са терморезистори и могат да се залъжат с добавка само на резистор, но както вече писах докато се мъчех с контролера блокира вентила на ВОИ (задвижката работи), та сега трябва да убеждавам комшиите да събираме към 250 лв. за нов.
А ако се стигне до нов контролер за такъв на Данфос ми обявиха около 500 лв. Само дето не ми дадоха отговор дали са съвместими задвижките и датчиците с наличните и пак "задънена улица".
Тема "Ремонти в Абонатната станция" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература