• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
Без да седне някой да сметне колко са ти загубите - на око трудна работа...

Варианта с духалките също става, ако ти се занимава с експерименти и сметки :)
Но трябва примерно през половин - един час да записваш температурите вън и вътре... Сумарно работата по този метод може да се окаже и повече...

Термопомпи и сега има адски скъпи, има и евтини китайски...

Аз попаднах на фирма, която ги сглабя тук в България, като ползва компресори коперланд и автоматика данфос...
Моята трета година вече ме топли...

Бойлера ми е на ток... Всяко лято ми минава през ум да сложа слънчев панел, но за сега не ми се връзват сметките... Прекалено скъпи са слънчевите панели за сега...
filmatoplo - майстор
Точните киловати ще ти ги каже проектант ОВ , котела с тази мощност е само насока -която може да се окаже и точна.Този котел си оправдава парите и гори на полувина от самоделка Дакон + външна горелка.Ако държиш на пелети има и интериорни камини на пелети които покриват твоята мощност :) .Това за пелетите , относно термопомпите - разгледай и тях .
VLADO66 - майстор
Всичко е въпрос на сметки.Ако приемем че са ти нужни средно 5kW(напълно е възможно стига да сложиш 30см.изолация на покрива и 10см. XPS на пода) отоплението ти на ток ще е 540лв.,а на пелети 360лв.Тоест ако вкараш 12 000-13 000 лв. за отоплителна инсталация кога ще започнеш да ги избиваш тези пари.Грубо го сметнах-след 10години.
Владо, нещо си в грешка...

Топля къща от порядъка на 120 кв. метра в момента, като изолацията ми е по-зле от неговата...

На сезон горя около 500 лева за отоление, а термопомпата с монтирането, копането и оживяването и настройката ми е по-малко от 7 хил. лева...

Не виждам как с пелети ще се грееш цял сезон с 360 лева...
VLADO66 - майстор
torbalan написа:
Владо, нещо си в грешка...

Топле къща от порядъка на 120 кв. метра в момента, като изолацията ми е по-зле от неговата...

На сезон горя около 500 лева за отоление, а термопомпата с монтирането, копането и оживяването и настройката ми е по-малко от 7 хил. лева...

Не виждам как с пелети ще се грееш цял сезон с 360 лева...
Смятал съм го на месец на база ел.конвектори и пелети.
Е, тогава какви са тия 12 - 13 хил. за отоплителна инсталация???
VLADO66 - майстор
torbalan написа:
Е, тогава какви са тия 12 - 13 хил. за отоплителна инсталация???
А колко?Котел,помпи,колектори,вентили,тръби...
saraneron - специалист
Нещо си се вманячил на тема парно та парно! Човекът по-горе ти го е казал !Четири/4/ хубави климатика ,според мен може и такива, които се слагат на пода като радиятор или комбинация в зависимост от помещенията и нещата е успиват ,зимата топлят лятото охлаждат ,всичко друго е мазохизъм! Като опция- термо помпа! Отличен съвет за реялното измерване на топлозагубите на къщата с духалки, естественно, ако искаш да си прецизен с избора на мощността на машините ,а дори и за мощността на котела, ако толкова си се влюбил в тези системи!Не пести изолация на подовете и таваните там е истината!
Последна промяна от saraneron на вт яну 08, 2013 3:14 pm, променено общо 1 път.
Не е особено приятно да ти вее от климатика и през зимата :)
Отделно, че отдолу остава по-хладно, а отгоре е жега... Много е неприятно...
EDI - майстор
Зависи от климатизатора.При хубава машина, която е правилно оразмерена, няма такива работи като веене и горе топло, долу студено.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "С какво и как да отоплявам къща с добра изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: