Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Боша е по-добър за въглища-зарежда се отгоре и има мелница.По въпроса за "лошата" ламарина-имам такъв от 1995г. и нищо му няма.
kapanec - специалист
geniya написа:
Никога не можеш да сравняваш чугун с ламарина особено при котли!Конструктивно двата котела се различават на 100%, освен че се зареждат с въглища.Зависи най-вече от твоя комин дали има тягата която изисква Боша, защото Виадруса не е капризен на комин.Да не пишеш после "Кажете защо ми пуши котела Бош".Иначе предимство на Боша е, че можеш да добавяш гориво без да се притесняваш което не е за подценяване.Само че трябва да имаш място да отваряш капака и да зареждаш отгоре и зависи от конкретното ти място където искаш да го монтираш.А за темата посочена от линка по-горе не става ясно с кое Виадруса е лош и недомислен технически котел, аз съм на друго мнение защото имам U22 и съм много доволен.Също като теб се чудих дали Виадрус или Бош, но взех Виадруса заради лошия ми комин и нямам дертове.Все пак избора е твой...Успех.
П.П. Забравих друго нещо , ако решиш да преправяш котела да работи с пелети, мисля че Боша няма как да стане...

+1 е аз съм с виадрус .Това лято един колега си взема бош точно тоя за който питаш и сега си скуби косите защо не е вземал виадрус .Виадруса си е опростен но за сметка на това е без отказен
filmatoplo - майстор
Де Дитрих -и ще ми благодариш за избора .
geniya - специалист
filmatoplo написа:
Де Дитрих -и ще ми благодариш за избора .
С повечко пари всеки знае, но ако ги имаш за Де Дитрих няма да съжаляваш...
naskov - майстор
И златен котел да вземеш, ако комина не сътветства нищо не става! Комина прави котела :!: :!: :!:
Здравейте всички! Преди два дни ми протече котела,и сега се чудя какъв котел да си взема.Чудя се между Виадрус У22Д и Дакон.Виадруса е нов, а Дакона ми го предлагат втора употреба.Комина ми не е от най добрите но със стария котел не е имало проблем,стария котел беше правен във завод във Червен Бряг.Но изкара 23години.Дайте някакъв съвет.Поздрави на всички.

Виадрусите У22Д
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де, ти прочете ли темата? Тя е само отговори на твоя въпрос! Сега да почваме наново ли? Какво значи, че коминът не е от най-добрите? Как ние да преценим? Ето ти една таблица с изискванията за комина и сравнявай с твоя - тук изискванията са завишени, в следващата редакция на книжката към котела са по-либерални.

Прикачен файл

Komin_Junkers.jpg
igt - специалист
Ако ползваш само въглища си купи котел с бункер, бил то и втора употреба.
ДядоСач - помощник
Не разбрах , какъв е проблемът на Бош-а да се постави пелетна горелка? По моя инф. точно този котел е сред най-удачните за тази цел . А иначе - до преди 2 седмици бях пред същата дилема и след много четене и питане окончателното ми решение е за Бош-а , та сега съм в процес на издирване на "по-тънки" оферти . Другата зима ще си покаже .
vladim6 - специалист
Здравейте и от мен :) и аз бях на същото положение есента избрах си боша 32кв. горя само въглища и по едно дърво разцепено на разпалки. Напълвам го ,затварям и цяла вечер не се занимавам да слизам в мазето да слагам дърва или въглища. Аз съм за :supz: Боша

Тема "viadrus u22c или bosh solid2000" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: