Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Много загуби имаш тогава. Я от изолация, я от комина...150 киловатчаса на ден :?
digitalpr - специалист
Може и така да е. Но до сега не съм видял нечии разход във форума да е фрапиращо по-нисък от този. 300лв на месец за тази квадратура, мисля че е съвсем прилично. В апартамента, който е 90 квадрата, този месец парното беше 250лв. :)
ivanovbg - майстор
Както казах на мен на вилата ми се връзваше около 50 киловата на ден на ток със бойлера. Сега от 15-ти пак заминавам натам, че се стопли и не ми се живее в София. Имам около 5 кубика дърва и смятам че ще стигнат до края на май, че и повече като се има на предвид че в събота вътре беше 4градуса :-D . Това са около 3 тона или около 10000 киловатчаса.
digitalpr - специалист
Само когато се стопли ли ходиш там? Ако е така, то разхода ти при -10 навън едва ли ще е същия. Пък може и просто вилата ти да е много добре изолирана. Нямам съсед, който да има разход като твоя. Друг е въпроса и за КПДто на котела ми.
ivanovbg - майстор
Вилата ми е в град Брезник - студено си е вечер до края на май. Изолацията ми е вътрешна с пароподложка за ламиниран паркет и ламперия . Таваните на втория етаж са изолирани с вата и гипсокартон, а между първия и втория с 15цм перлитова замазка. Тук там и отвън има ламперия. Дограмата е дървена - двойна - добре уплътнена. Лятото и в най големите жеги на първия етаж не може да надвиши 20 градуса. Понеже от нова година не бях ходил вътре беше по студено отколкото навън. Даже и не палих нищо повъртях се и си тръгнах :-D

До нова година изгорих 3 кубика дърва, като на втория етаж само в едната спалня работеше парното. Другата колкото ми топли комина. Комина ми е от неръждавейка - гръцки някакви бяха и минава през къщата, през втория етаж минава през едната стая в кутия от ламперия с отвори отдолу и отгоре, а над втория е термоизолиран с вата. Оригиналните комини са бетонни от долу до горе и правеха конденз и течаха черна гняз понякога. Така си я купих.

Парното съм си го правил аз - слагал съм колкото се може по големи радиатори- ламаринени.

Таз година мисля да слагам подово на първия етаж. Така и така има спукани плочки от земетресението, а и внучката е все по земята...

Може би трябва да потърсиш някоя фирма с инфрачервена камера да намериш течовете на топлина. Не знам колко взимат за такова снимане, ама за питане пари не взимат.

Колко ти е температурата на газовете след котела?

Сега като се замисля - вярно разхода ми е малък, но за това са няколко причините. Камината ми е добре уплътнена и се захранва с външен въздух с клапа . Клапата съм я направил да се управлява на принципа на котел с механична термостатна задвижка с верижка, но тя е сложена на връщащата вода. Комина въобще не го притварям - седи си на макс. Не съм я мерил при колко градуса затваря клапата, но като започне да ми пари връщащата на ръката е максимално затворена и камината гори едвам едвам... може би 70градуса - не знам. Никога не е кипвала след като я монтирах :? Парното е заредено с антифриз и снежна вода за да не замръзва като го оставям за по дълго време. На радиаторите съм монтирал термовентили. Доста хора в София си спират парното и от такива съм ги взимал - даже имам и топломери на 2 от радиаторите :-D На първия етаж терможентилите са повече за красота - всичко е на макс.Втория етаж принципно е в изчакващ режим - като дойдат децата събота и неделя се пускат на 5 иначе ги държа на 1 и малко и поддържа в стаите около 17-18 градуса като са празни. Та значи перфектно отоплена площ имам около 80-90 квадрата (жената е доста зиморничава) и още толкова в режим на изчакване. Оказа се че ако го спра съвсем и само събота и неделя го пускам разхода е по голям и докато се стопли като хората стане време да си ходят :-D Основния разход на дърва ще ми е първите 3-4 дни докато се затопли къщата като хората.
digitalpr - специалист
Нещата вече придобиват по-реален вид. Имаш отоплени нон стоп 80-90 квадрата, а не 180 ;) Така по-може с тоя разход, защото иначе 1500кВч/месец са 50кВч/ден или точно една духалка пусната нон стоп. За 180 квадрата е просто невъзможно :)
Christo - майстор
Ако въпросът е как е най-евтино да се иде от Троян до София, отговорът е пеша :-D Ако искаме да е по-бързо, може с колело. Ако искаме да ни е топло и да слушаме музика по времена пътуването, добре е да пътуваме с кола. Ако искаме да ни е много комфортно, добре е колата да е от скъпа марка. За голямо съжаление, евтините и хубавите неща се продават на различни щандове. Не вярвам някога най-доброто отопление да стане и най-евтино. Дано не ме наплюете много но не виждам по-удобен начин на отопление от топлофикацията. Неплатилите сметкитите в София са над 50%. Нищо не носиш, нищо не чистиш, не заемаш площ за котел, склад и т.н. Аз моето парно си го предплатих половин година напред, щото не можах да намеря някой да ми продаде пелети и да му ги платя някога. Трябваше да пренеса 6 тона един път, сега още веднъж, но по малко.... Отделно са грижите по инсталацията и обслужването. Нищо общо няма отоплението с пелети и с въглища. Разликата е като пеша и с кола до София. Ама било по-скъпо. Вие какво искате? Да е по-евтино ли? Такива ми ти работи.
syncho - майстор
Christo напълно съм съгласен с теб!

Някой по-горе написа, че 30кг пелети били 150kW :lachtot: Особено с горелка тези киловати са не просто мечта, а някаква химера. При положение, че хубави пелети в България дават по 4,5kW/kg и че един котел с горелка има не повече от 80% КПД (не ми пишете измислените цифри от над 90%, зашото те са само за изгарянето на горелката) се получава съвсем различна цифра, а имено около 108kW за 30кг пелети с горелка и котел на дърва. С хубав котел може да се постигне около 128kW от 30кг.
digitalpr - специалист
digitalpr написа:
Друг е въпроса и за КПДто на котела ми.
Като четеш единия коментар, чети и другия. 30кг пелети са 150кВ само на сметки.
Christo написа:
Дано не ме наплюете много но не виждам по-удобен начин на отопление от топлофикацията.
И аз смятам така. Ако имах топлофикация в къщата, нямаше и да се замисля за пелети.
hr.hristov57 - специалист
Да,определено си заслужава в днешно време да отопляваш къщата си с пелети!
Но за да изпиташ комфорта и ефективността от това отопление трябва много внимателно да подходиш. За да избегнеш въпросите които те притесняват-настройки на горелка,рголям радход на пелети,почистване на горелка през няколко часа, некачествени пелети трябва да имаш в предвид няколко неща.
- присаждането на пелетна горелка,работеща "он-оф" към котел на твърдо гориво означава за в бъдеще минимум 35%, а понякога и два иповече пъти преразход на пелети. Това може да се намали ако се монтира в системата буферен съд с обем около 50л на Квт.
- пазара в България се насити от вносители и производители на пелентни горелки,по-голямата част от които са доста проблемни,за да не кажа нещо по ..
Препоръчвам,ако сте решили да преминавате към отопление с пелети да подберете система-комплект пелетен котел,горелка,управление и пр.,като изискате от фирмата доставчик да ви изчисли топлинните загуби на къщата,предложи комплект пелетна система,съответстваща на резултото от изчисленията и ви даде писмено гаранция за разхода на пелети-разбира си в допустим толеранс. Разбира се и гаранция за качеството на предлаганата система, в съответствия с нормативните изисквания. По този начин ще сте защитени в мах.степен като потребител,а от друга страна ще се предпазите от менте майстори и фирми.
И още едно важно нещо- хубаво,качествено и евтино нещо са две различни неща, но смятам че на нашия пазар може да се намери добро качество пелетна система на цен 5-6к лева.
Аз отоплявам от 4 години нова къща 200м2+300лБГВ с напълно автоматизирана пелетна система с променяща се мощностот 3-20Квт,работеща непрекъснато и разхода е 900-1000 кг на месец, при цена на пелетите 370лв/тон с доставка и разтоварване. Пачистване на 1-2 седмици за около 20-30 мин.

Тема "Заслужава ли си да минаваме на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: