• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Е чак букер, който да побира пелетите за цял сезон си е малко изхвърляне. Така като гледам мощността на пръв поглед може би няма да надхвърли 100-120кВ, така че и котела няма да е кой знае колко огромен. Просто може да се предвиди един малко по-голям бункер за да може да се пълни веднъж на няколко дена примерно. За целия сезон ще му е необходимо цяла стая да отдели някъде. А и не е много добре по мое мнение да се изсипват на куп повече от 1 тон пелети на едно място в близост до котела.
LazarGanev - "Велик майстор"
От колко години се работи хотела? Трябва да се вземе предвид, че експлоатацията при недобро отопление вреди на имиджа и не е гаранция за потенциала на запълняемост на легловата база. Дано това да не е продължавало дълго. Все пак този хотел не може да няма ОВК проект :? ? Каква мощност е заложена в него? Какви бойлери са предвидени?
Christo - майстор
Като написах бункер, имах предвид склад за гориво. Не е добра идея да свършва горивото, а пък точно тогава да няма на пазара, или пък виелици или нещо друго да пречи на доставката. Иначе от склада за гориво до котела има гъвкави шнекове, вакуумни транспорти и т.н. Пелети за 30KW котел е едно, пелети за 100KW котел изискват бая място и не могат да стоят под някой навес.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нека изчакаме по-подробна информация за отопляемите площи, но аз дълбоко се съмнявам, че ще има нужда от 100кВт котел. По-скоро си мисля за 40-50-60кВт
filmatoplo - майстор
Лазар е прав за информацията която ни липсва , но ако някой си мисли че 100 клв са кое знае колко много и че не са нужни за отоплението на един зимен хотел с такива размери -отидете по курортите и попитайте за техните мощности :wink: .Наблюдавам тук 2 хотела , като се има предвид че е топло при нас , с подобна площ имат 200 клв котли на твърдо гориво- Линитомат, стигали са разход 100 кубика дърва за сезона .Помислете как се топли това чудо-ресторанти ,фитнеси,сауни,стаи,флоаета и коридори.Ако е за отбиване на номера става с по малка мощност , има и такива хотели които разчитат че като се качиш в стаята -ще си пуснеш климатика :wink: .
Dimcho14 - специалист
Искрено благодаря на всички за отговорите по темата, както и за полученото лично съобщение. Предоставям следната информация, която подготвих със старание, за да уважа проявеното внимание към мен:

1. Хотелът ми работи от 10 години. В миналото сградата е била административна на СМК и при придобиването й не разполагах с никакви документации и чертежи за нея. Бях притеснен финансово и заетостта с другата ми дейност не ми позволиха да проектирам и монтирам подобаваща отоплителна инсталация. Отоплението на стаите за клиенти, ресторанта и рецепцията се извършва с ел. радиатори с мощности 1,5-2,0 kW. В баните има монтирани т.нар. проточни бойлери с мощност 18 kW, като един бойлер топли вода на две стаи, които са разположени една над друга. Много добре зная, че този вид отопление и начин на приготвяне на топла вода е уязвим от липсата на ел. захранване (което се случва рядко, но внася стрес, когато има клиенти, заплатили нощувката си, но стоящи на тъмно и без топла вода). Макар да разполагам с вътрешна изолация от Knauf и вата, зимно време стаите сме принудени да ги затопляме в следобедните часове за клиенти, които очакваме и 1-2 стаи за всеки случай. Сутрин, след освобождаване на стаите от клиентите, се случва някой да отбележи, че следващия път би могло да бъде малко по-топло, т.е. налице е факторът губене на клиенти. Тази недостатъчна отопляемост на хотела до някаква степен компенсираме с поддържането на изключително голяма чистота, коректност, приятелско общуване (особено с чуждестранните клиенти), безплатен охраняем паркинг, обилна сутрешна закуска.

2. Хотелът разполага с 42 легла, 18 стаи, квадратурата на които е следната: 55, 40, 40, 31, 27, 25.5, 24, 22.5, 21, 20, 20, 19, 19, 18.5, 18.5, 18.5, 18 и 15 м2 с височини по 2.65 м, т.е. с обща квадратура на стаите = по 220 м2 за втори и трети етаж. Коридори и стълбища по 60 м2 на всеки етаж с височини 3 м. Първият етаж е ресторант със 110 м2, височина 3 м, кухненска част и сервизни помещения - 120 м2 с височина 2.9 м и рецепция със сервизни помещения 50 м2 с височина 3 м. Бързам да отбележа, че кухненската част се ползва незначително на този етап. (В заключение - квадратурата на трите етажа е около 840 м2)

3. Водил съм статистика, която показва, че през годините за декември, януари, февруари съм консумирал съответно около 10 000 кW/h, 15 000 кW/h и 14 000 кW/h. (през юли и август поради наличие на климатици има консумация от 6500 и 7000 кW/h). През останалите месеци консумацията е около 4000-5000 кW/h. Годишно сумарно е около 95 000 кW/h.

4. Консумация на вода:
Януари - 64 м3, февруари - 46 м3, март - 47 м3, април - 42 м3, май - 41 м3, юни - 65 м3, юли - 76 м3, август - 128 м3, септември - 194 м3, октомври - 62 м3, ноември - 54 м3, декември - 41 м3. Т.е. годишно консумацията на вода е 860 м3 (много малка част е била нужна за поливане и ползване в кухненската част).

5. Разполагам с много помещения, съседни на бъдещото котелно помещение, в които мога да складирам предполагам отличните румънски пелети, от които има вече впечатления от колеги в района, като естествено спазвам някои изисквания за противопожарна безопасност и условия за съхранение. Цените на румънските пелети преди зимния сезон са поносими в сравнение с тези на други доставчици от България.

Моля да бъда извинен за дългото изложение, старах се да поднеса максимална информация. Ако е нужна допълнителна или друга такава, моля пишете.
VLADO66 - майстор
По груби сметки максималния топлинен товар без БГВ е 114kW с БГВ става 130 с такъв бойлер http://www.tesy.com/bg/news/view/novo_o ... i_sydove/с серпентина.
Dimcho14 - специалист
Както бял посочил, засега ползвам около 35-45% от номиналната отоплителна мощност, но се надявам (след като видим края на т.нар. криза) да имаме по-добра посещаемост, т.е. с около 15-20% увеличение на потреблението на отопление и БГВ, както бе преди няколко години.

Единични са случаите през лятото да имаме пълна заетост на стаите от клиенти. Това става през юли и август, а през останалите летни месеци заетостта е между 60-90%.
VLADO66 - майстор
Може да се насочиш към два такива котела за по-голяма вариативност http://www.erato.bg/otoplenie/bg/produc ... cle_id=181 но нека Лазар Ганев каже дали са подходящи-той им бае :wink:
syncho - майстор
Г/д с грубите сметки и аз го докарах колкото на Vlado66. Моят съвет обаче е малко по-различен.

Относно БГВ-то: понеже в пиковия месец Септември имаш консумация от около 6,5м3 вода на ден, като се има предвид, че не цялата е гореща вода, а се е ползвало и за ресторанта, който в интерес на инстината, когато се ползва редовно си има завишено потребление - имаме няколко такива обекта и наблюдения. Предлагам да се сложат два бойлера от по 1000л (с поне една серпентина съответно), които ще бъдат достатъчни да поемат високото натоварване, както и ще бъдат достатъчно "малки" за да не се топли излишно количество топлина, когато това не е необходимо.

Относно отоплението: мощността и аз я изкарах към 115кВ по груби сметки, но тук не бих препоръчал котлите, които Vlado е дал за пример първо защото са доста по-малки мощности и ще ти трябват 3 от тях, а не 2 и второ защото котел на пелети с мощност близка до изчислената може да работи и на по-ниска мощност без да има проблеми. Все пак, ако очакваш по-голям поток от хора ще трябва да можеш да го посрещнеш.

И един съвет, ако имаш възможност направи външна изолация на сградата, ще го усетиш обезателно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: