Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
По мои изчисления , излизаш за тази квадратура на 7 кръга по 80 метра тръба фи-16 .Това без нужда от радиатори .
alex_sas - помощник
Значи банята не планирам да е с подово, ще има лира от високотемпературния кръг. Освен това, от кухнята (9кв.м.) само половината ще е с подово, другата площ ще са шкафове. Антрето (около 8кв.м), само 6 ще са с подово. Като прибавим и хола 66кв. стават общо 76.5. При стъпка 15см на подовото(7м на квадрат), стават 535,5м тръби. Така 6 кръга по около 90м би трябвало да стигнат. Не е проблем да се направят и по-малки кръговете за по-добра циркулация естествено. Въпросът е каква част от мощността на печката ще отива за подовото? Това не знам как да сметна заради по-ниската температура. Бойлерът ще е около 5kw(т.е половината от мощността на водната риза при 60градуса). Вярно ли смятам?
Ако е така, то би следвало да не е проблем да присъединя 3 радиатора за стаите на 2ро ниво, всеки с мощност около 1.2kw. Затова ми се ще да се направи оразмеряване от специалист, защото аз не съм :).
Чаро - Акълия
alex_sas написа:
Значи банята не планирам да е с подово, ще има лира от високотемпературния кръг.
:shock:
Сакън, недей!
Сложи подово и в банята!
alex_sas - помощник
Банята е завършена, така го взимам апартамента, не ми се иска да къртя тепърва за подово. По-голяма лира ще свърши работа за там.
Сега ми трябва само майстор за оразмеряване на инсталацията и да избера подходяща камина/котел, иначе тръби и замазка ще правя сам. После за връзването ще видим, мога и сам да се справя, но най-вероятно ще викна фирма за това. Чакам някакви предложения и оферти, тъй като избора на фирми е голям, но предпочитам да е препоръчана от някой, който е ползвал такива услуги. В момента все още проучвам най-добрите варианти за решение на проблема с отоплението, защото не ми се иска да разчитам само на ток.
Все още имам около 1 месец да проучвам нещата, така че всяко мнение ще ми е от полза.
syncho - майстор
alex_sas мисля, че няма да имаш проблем да топлиш и мезонета с тази камина. Един приятел с малко по-мощния вариант - Melinda Idro топли къща на 3 етажа с по 60м2 всеки и бойлер 150л.
alex_sas - помощник
А какво ви е мнението за комбиниран котел на дърва и пелети Bisolid Comfort
Заслужава ли си, защото цената е доста добра.
filmatoplo - майстор
Виадрус с пелетна горелка -подобно де :) .
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е Виадрус, а "Бош" - триходов котел, а горелката е видоизменена GP :wink:
filmatoplo - майстор
Да де -единия е стоманен , другия чугунен .Предполагам при стоманения -има подобрения с този вертикален тръбен топлообменник , не знам почистването му дали е добро -сигурно .
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, няма допълнителен тръбен топлообменник, котлето си е чешко, много подобно на Бош и Опоп

Тема "Водно подово с камина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: