• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Съгласен съм. Аз го направих с една серпентина и трите източника на топлина се справят отлично един след друг.
Ето как е изпълнено при мен:
http://sunstar.bg/blog/drain-back-solar

Много зависи дали има вече изградена система със съществуващ бойлер или тепърва ще се купуват нещата.
След като вече има инсталиран бойлер един колектор на дрейн бек решава елегантно и евтино задачката.
filmatoplo - майстор
Най добре както каза Лазар :) , само си избери дали термосифон или класическа инсталация .Вчера свързах една термосифонка 300 литрова към съществуващи бойлери 2по 200 литра .Направих така че топлата вода от термосифонката да може да влиза като студена на другите бойлери , както и водата от термосифона да се ползва и директно по баните , както и термосифона да се източва зимата и двата бойлера да могат да си работят пак самостоятелно захранване от водопровода :wink: .Варианти много -ти само си избери .Комбинацията -котел и панел да топлят бойлер с 1 серпентина го правех още като малък :wink: , става но има много недостатъци .
filmatoplo - майстор
Абсолютно вярно :wink: с едно уточнение -Бойлера трябва да е с Мантел , вместо серпентина :wink: .
filmatoplo - майстор
Без помпа -трудно или почти не циркулира течността през серпентината :wink: .Това не е казан за ракия :-D .
Evgeniy - майстор
Понеже и мен ме вълнуваше това, миналата година направих експеримент:
При тази опитна установка:
Прикачен файл:
DSCN2172.JPG
И с тази самоделна и смешна сепрентина:
Прикачен файл:
DSCN2173.JPG
Постигнах този резултат:
Прикачен файл:
DSCN2183_.jpg
alsted - майстор
filmatoplo написа:
Без помпа -трудно или почти не циркулира течността през серпентината :wink: .Това не е казан за ракия :-D .
Питах, защото не ми беше ясно. Не, че и сега ми се изясни. Както казах, при мен са прави тръби. Никак си не ми се връзва, че само защото са на серпентина движението на агента (циркулиращата вода) ще се затрудни особено. Още повече ако е от тръба с една, две идеи по-поширока. :? Аналогията с казана за ракия ми харесва. Нали не искаш да кажеш, че там парата е под някакво сериозно налягане та затова единствено се движи ... чак до кофата. И имаме разлика в температурите "вход-изход" ~60ºС - нещо , което съвсем не се гони при термосифонката. Само си разсъждавам ... опитвам се де :?
torbalan - Дървен философ
За да има нужната мощност тая серпентина, през нея трябва да има определен дебит.
За това е помпата...

А в казана за ракия наистина парата е под налягане... Нали за това казана се запечатва плътно :)
alsted - майстор
Казана се запечатва за да не се смесва атмосверния възду с алкохол :furz: Момента в, който се образува известно налягане под капака на казана, следва много кофти ефект :shock: Обикновено се разчита само на собствената тежест на самия капак :wink: ... при това не случайно :hot2:

РР: Извинявам се за офтопика!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: