• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
Изображение
Варианта с френелови лещи...
Evgeniy - майстор
alsted написа:
Мен лично ме терзае след като се фокусира дали може да се "транспортира" със светловод и преобразуването й в топлина да става нанякакво разтояние (от фокуса) - да речем в стая :?
Това се прави с цилиндрични параболоиди, на които фокуса е линя, в която има тръба. В книжката "Слънчева енергия и Хелиоенергетика" е показан такъв, като масло се нагрява в такива концентратори до 300* и топли зидана пещ със серпентина между тухлите.
Има варианти с вода, при които от другия край излиза прегрята пара на около 350 градуса и тя "транспортира" толината до желаното място.
vladtod - специалист
Ако никелирам старата чиния от Виваком, дали ще има някакъв подобен ефект?
fox_vt - майстор
Всяка сателитна чиния ако се никелира става за целта като при тези със прав фокус всичко ти е нагласено,макар че и при офсетовите пак си на фокус де.
Evgeniy - майстор
Сателитните чинии на булсат и на останалите са около 50 на 60 см. Това по формулата прави 0.4 квадратни метра.
Като оставим настрана факта че фокуса е концентриран на около 2-5 см. петно, при 1000 вата на кв. метър това прави около 300 вата с отчитане на загубите.
По-добър вариант е по-голяма чиния, налепена с огледала 6 на 6 см.
zmiori - специалист
vladtod написа:
Ако никелирам старата чиния от Виваком, дали ще има някакъв подобен ефект?
Даже и с алуминиево фолио да я налепиш пак ще има ефект. Опитай нее скъпо ама процедурата я прави в мазето да няма после: ама що ми пари на очите.
fox_vt - майстор
Как така 50 на 60 нали е кръгла :? Булсата имат и метрови чинии ама се продават отделно.За фокуса що да е 2-5 см петно ако говориш за петното върху конвертора то само няколко сантиметра по назад и ше си под 1 см ако чинията е идеална разбира се.За направа на едно джезве кафе става :wink:
Christo - майстор
Не са всички чинии кръгли, не са :) Има и овални...
VLADO66 - майстор
Ето ти евтина лупа :wink: http://www.youtube.com/watch?v=eeSyHgO5fmQ Фолиото не е обикновенно,а от тези с които се правят прозрачните тенти.
  • 1
  • 2

Тема "Огледала" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: