Най - вълнуващия въпрос зимно време.
exvitermini - специалист
syncho написа:
На Елдом са добри бойлерите. Ползвай направо тяхната ЕК серия. Те са с вграден ДТ, който си е достатъчно добър.
Благодаря много за информацията.
Живея на първи етаж от 7 етажен жилищен блок с тавански помещения.
Системата която ползвам вече седма година е отворена, с три медни панела, 150л бойлер.
Функционира безпроблемно с помпа Wilo. Максималната и мощност е 65 вата. Не се притеснявай, няма да има проблеми.
LazarGanev - "Велик майстор"
Бойлерите на Елдом са добри, но имат конструктивна недомислица - заводски монтиран нагревател под соларната серпентина. Това е много смешно решение, но само за хора специалисти, които разбират за какво става дума, на обикновения човек това не му прави впечатление при покупката, чак по време на експлоатацията го осъзнава. След като вечерта си доподгрееш бойлера на ток, на другия ден солара не работи, защото нагревателя е загрял целия обем, а не само горната половина. Все пак са оставили муфа за ел. нагревател над соларната серпентина и нещата могат да се оправят. Иначе наистина електронното управление е добро и компактно решение - управлява 2 помпи - соларна и котелна.
filmatoplo - майстор
Бона ноче -това за Италианците :wink: , прекалено е голям тръбния път :? много голямо количество течност ще се движи по тръбите преди да слезе от панелите до бойлера -ако в двата панела има общо 4 литра течност , то в тръбите и серпентината ще има 20-30 литра .Помпата ще се включва и изключва постоянно , това ще губи доста от времето през което грее слънце .Единствено може да се компенсира с по тесни тръби (до колкото е възможно) и много добра изолация минимум 15-20 мм .
hr.hristov57 - специалист
Дългия тръбен път от соларния панел до бойлера освен, че изисква здрава изолация най- добре се компенсира с монтиране на още един панел, но това е въпрос и на сметки.
Evgeniy - майстор
Filma,
DN12 гофрирана неръждавейка не е ли с външен 16мм и вътрешен 12мм? Ако го сметнем за средно 14мм диаметър, имаме 1,5 литра за 10 метра, което прави 7-8 литра в тръби 50 метра.
vladilen - специалист
ако имаш южно изложение решението е само едно... :tonqe:
exvitermini - специалист
vladilen написа:
ако имаш южно изложение решението е само едно... :tonqe:
идеален юг... и решението е?
trace74 - специалист
Моята система е със сравнително дълъг тръбен път, ако искаш прочети, бях писал по темата. В общи линии с помпата не съм имал проблеми, мисля че енай-малката на Wilo, а реших да компенсирам дългия тръбен път с втори колектор, което за зимата и преходните сезани беше ОК, но в момента определено имам проблеми тъй като вдигам доста високи температури в бойлера , до към 85 градуса, при активна консумация, което малко ме притеснява, защото лятото тепърва предстои :-D Така че човек трябва да е внимателен с решенията....

Тема "Соларна система с 25 метра воден стълб" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: