Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hidrazin - майстор
Решението е Уран или термопомпа (помпи). Първото е по-евтино, но ще възникнат някои проблеми. :-D
:partyman:
pipilica - майстор
Тва с урана е добра идея ама трудно се намира. Мислил съм и за термопомпа, имам сонда, ама много пари много средства. Дай друга идея с кво да заменим 15 тона кюмур, по възможност лесно изпълнима.
LazarGanev - "Велик майстор"
Кажи все пак какво отопляваш с тия 15т въглища?
pipilica - майстор
Къща 300 М2 РЗП и оранжерия 160 М2 10мм поликарбонат, общо има 300 глидера Хелиос Н600 и 40 с Н800. Освен глидерите в оранжерята съм вързал и 3 радиаторчета от парно на лека кола с перките си. Зимата поддържам в къщата около 21 градуса а в оранжерията около 8-12 градуса.
Като стане вънка под -18 градуса се налага в оранжерията да включвам и два калорифера по 3 kW.
hidrazin - майстор
:? Май наистина ти трябва уран. като гледам зимата 50kW ти трябват най-малко. С кило уран ще си ги осигуриш целогодишно за 50 години напред пък цената му в момента е към 200лв килото. Малко ще ти излезе скъпа горелката обаче. :)
Огледай се за термопомпи въздух-вода.
http://termopompa.ovo.bg/index/hitachi_ ... _voda/0-47
http://climacom.com/products/item/656/754
:partyman:
ivan_v - специалист
Дали няма да е по-лесно ( по-ефективно ) с ТП вода- въздух? Предполагам сондажната вода не е проблем. За въпросната ТП е нужно само външно тяло от климатик и добавен към него ТО вода-фреон ( изпарител). ТО на външното тяло си е кондензатор, който се обдухва от вентилатора.
idunno - специалист
:-D :-D :-D дано си виждал 50 киловатово външно тяло от климатик, особено преправено да работи със сондажна вода :-D.
Човека има радиатори, значи обикновените ТП няма много да свършат работа, защото са до 50 градуса и това автоматично намалява мощността на радиаторите.
Високотемперетурните ТП -ще трябват 3 бр.-значи мноого кинти.
Идеята за маслото не е лоша, но си има специални горелки за преработено масло..и доста масло.Има и калорифери на отработено масло с които се отопляват автосервизите.
kuuuuuul - майстор
Явно къщата няма изолация :? но оранжерията ще е супер за ТП.Интересно от къде ще си набавяш толкова много масло?
denuchi - специалист
Какво му е на 50 KW тяло, тъкмо ще стане по малко. Доста вода ще му трябва от земята, а и ще трябва да преосмисли (преработи) малко инсталациите си. Все възможни неща.
pipilica - майстор
Къщата има външна изолация от 7 см стиропор даже съм сложил и 5 см върху пода на тавана.
PVC дограма със някво специално стъкло, не помня сега кво беше.
Много съм прочел за тия термопомпи ама е много пари първоначалната инвестиция за машините, освен това харчат доста ток и не на последно място ако зимата спре тока за известно време кво става.
Та за това съм се насочил към маслото, цяло лято си караш масло и пълниш варели.
Имах и друга идея да мелям въглищата на прах и така да ги горя ама се отказах по ред причини.

Тема "Калоричност на старо масло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: