Най - вълнуващия въпрос зимно време.
4ove4e - помощник
Добре, че не е имало никой около камината, че както казваш за тези стени... бая мощен взрив е било. :)
А само да питам по моята схемичка - ако свържа директно последният радиатор като отделен кръг дали ще е по-добре? Или последният и предпоследният, така няма да се налага да се пробиват 2 стени 4 пъти?
igt - специалист
Най - добре е на отделни кръгове. Приоритетно махай чугунените радиатори - ще се родиш.
4ove4e - помощник
igt написа:
Най - добре е на отделни кръгове. Приоритетно махай чугунените радиатори - ще се родиш.
Мислих си го и най-вероятно и това ще стане, всичките ще се махнат. :)
dimitarg - специалист
В апартаментите е по-лесно да се направи затворена система под налягане, защото има места, където тръбите минават по тавана, а това е най-високото място и няма как да се сложи отворен разширителен съд.
zmiori - специалист
dimitarg написа:
В апартаментите е по-лесно да се направи затворена система под налягане, защото има места, където тръбите минават по тавана, а това е най-високото място и няма как да се сложи отворен разширителен съд.
Това е валидно само ако е по конвекция. Ако има помпа /принудителна циркулация/ няма нужда да се катери по високите места на дуварите. Тогава можеш да си сложиш разширителния съд където си решиш.
Аз живея на таван и наи ниското ми място е там където са ми радиаторите. В банята мие наи високата точка и там имах разширителен съд. /вмомента се топля с климатици и парното не се ползва/ Сега същия тоя съд ми работи със соларния отоплител /панел/.
dimitarg - специалист
zmiori написа:
dimitarg написа:
Това е валидно само ако е по конвекция. Ако има помпа /принудителна циркулация/ няма нужда да се катери по високите места на дуварите. Тогава можеш да си сложиш разширителния съд където си решиш.
Аз живея на таван и наи ниското ми място е там където са ми радиаторите. В банята мие наи високата точка и там имах разширителен съд. /вмомента се топля с климатици и парното не се ползва/ Сега същия тоя съд ми работи със соларния отоплител /панел/.
В апартамента, в който живея, вратите са до тавана, за да ги заобиколи тръбата, също трябва да мине оттам, а и е по-удобно на някои места да са до тавана.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не съм съгласен с повечето съвети давани в тази тема дотук:
1. Няма никакъв проблем да се направи затворена система с камина - Прити от известно време имат препоръчана такава система в сайта - само че не трябва да се прекалява с работното налягане - например 1 бар.
2. Затворената система, ако се изпълни по всички изисквания може да е по-безопасна от отворената
3. Не виждам никаква основателна причина да се подменят чугунените радиатори, ако са добре оразмерени
4. Отделните кръгове към всеки радиатор не са панацея, пълна заблуда е че това ще осигури еднакъв дебит към всички радиатори
5. При добре оразмерена система няма никаква опасност от прегряване, взрив и други подобни измишльотини
4ove4e - помощник
Абе да ти кажа тия чугунки много бавно се затоплят, трябва да бъхтя печицата, докато се затоплят и отиват много дърва, отделно и трябва да се поддържа сравнително силно, за да не изстинат, че после пак затоплянето бавно и пак дръвца... То вкъщи има и много ребра (както е показано на схемата). :D
idunno - специалист
Точно Прити въобще е най- добре да са на отворена система. :-D Като цяло камините с водна риза са си най-добре да са на отворена система, имайки предвид "качеството" на този вид отоплителни уреди.
LazarGanev - "Велик майстор"
И най-големия безхаберник няма да сложи под общ знаменател "този тип уреди" - камините :-D . Отворената система не е по-безопасна от затворената, в някои случаи е по-опасна. Препоръките за отворена система при камините идват заради по-тънката ламарина (обикновено), но искам да отбележа, че отворената система не е гаранция за по-ниско налягане в системата - безхаберието може да доведе до там, че налягането в отворена система да е по-високо от това в затворена :wink:

Тема "Инсталация водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: