Най - вълнуващия въпрос зимно време.
trace74 - специалист
ortho написа:
trace74 написа:
Ние сме с Burnit Comfort РМ 23Kw камина с водна риза на вила на Боровец, взех го от човек и честно казано електрониката му като че ли е проблемна и адски усложнена. Монтирано е преди 4 чесеца и вече започва да захладнява, а има проблем. Камината пали без проблемно, горенето е чудесно, когато Т на водата достигне 50 градуса се включва помпата, но когато Т на водата достигне 59 градуса камината гасне и дотам. Честно казано сега бих предпочел друг вариант.
Това, което казваш не звучи зле. Просто е топло времето. Най-вероятно става дума за горене on/off, както са старите горелки на ерато. Явно не модулира.
Когато водата изстине под 50 градуса, да кажем, включва ли се отново - запалва ли се?
Трябва да има възможност да се задава t на запалване и на гаснене.
Моля, дай на лично телефон да поговорим и да не превръщаме темата в чат.
Аз в къщи съм на парно с котел и пелетна горелка на ватерланд, която модулира и не гасне, когато достигне температурата си, а затихва на 10%, докато температурата падне под зададената. Това според мене е по-добрия вариант, но явно тази камина не го прави.

Пуснах ти телефон на лични. Иначе проблема е в нещо друго , защото Т на водата е настроена от управлението на 65 градуса, Т в стаята е по-ниска от зададената и въпреки всичко камината гасне и минава в режим Wait Cooling без да има причина за това. Можеш да настройваш 2 параметъра - Т на вода, температура в стаята, като и двете условия не са изпълнени за да се гаси камината, явно проблема е друг, но както и да е, ще се вика инсталатор очевидно.
ortho - напреднал
Аз пак да подпитам де, няма ли някой от майсторите, който да е пускал пелетна камина, било то BurnIt или друга.
ortho - напреднал
Здравейте, малко продължение по темата.
Тъй като явно опит голям няма с тези камини, се поразрових из нета и попаднах на един пич, който ползва такава камина - BURNiT comfort 23 от около година и половина. Според него камината била напълно безпроблемна, работела безотказно и се справяла с отоплението на къща и бойлер виж тука: http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... 88&page=15, говорим за Димитър Желязков.
Един вид - само хубави новини за мене!!!
ivailokrustev - специалист
Купих си една малка къща и сега трябва да я стягам. Доста ремонти, но се чудя с какво да я отоплявам. Не е много голяма, затова няма да имам трудности със стоплянето, но не знам какво да избера дали климатици, или конвектори. Не ми се занимава с печка на дърва, защото е голяма разправия, дайте някой съвет.
maistorcheto33 - специалист
Наскоро правихме ремонт в къщата на родителите на жена ми. На нас също ни беше много трудно да изберем с какво да отопляваме, но накрая решихме, че за тях ще е най-удобно с конвектори. Взехме им 3 конвектора от Гауди Ди Ес, магазинът се намира на ул ."Ралевица" 94 в София. Нашите живеят в село Прилеп и беше много удобно, защото им закараха конвекторите до вкъщи и то безплатно, много бяхме доволни. Според мен конвекторите са най-добрият избор.
jabata - специалист
maistorcheto33 написа:
Наскоро правихме ремонт в къщата на родителите на жена ми. На нас също ни беше много трудно да изберем с какво да отопляваме, но накрая решихме, че за тях ще е най-удобно с конвектори. Взехме им 3 конвектора от Гауди Ди Ес, магазинът се намира на ул ."Ралевица" 94 в София. Нашите живеят в село Прилеп и беше много удобно, защото им закараха конвекторите до вкъщи и то безплатно, много бяхме доволни. Според мен конвекторите са най-добрият избор.
Извинявай колега, но това твойто си е чиста проба реклама, а те нямат място тука.
А колкото до темата, в питането става въпрос за отопление на вила на 1000 метра надморска височина. Е от опит мога да кажа че такова нещо най-добре ще се стопли с дърва. Първо отиваш в близката гора, събираш малко сухи дърва, и никой копче няма да ти каже за това че си ги събрал. Отделно е, че там горе тока не е особено надежден, и като вземе че спре, може и 2 дена да не дойде, и тогава на какво ще ти работят конвекторите, сигурно на UPS :-D
Отделно това е вила, т.е. като отидеш петък вечер, навън е минус 10 и пуснеш конвекторите, до събота сутрин нищо няма да усетиш, само ток ще горят. А на дърва, като запалиш, в същата стая още след половин час вече ще е баня. Т.е. имаш топла стая докато хапнеш и се оправиш, а после за спане, не е толкова проблем.
Вече ако на човек не му се занимава с дърва, има пелети, което е по-скъпо, но реално погледнато същото. А на ток, 3 стаи по 2.5 KW са грубо 90 Kw/часа, което приблизително е равно на 15 лева и във къщата няма и да се усети, което си е чисто спонсорство на Енергото...
Да не говориме че няма по-голям кеф от това да седнеш когато навън е студено и да гледаш огъня на камината.

Така че накратко казано дърва, ако човек го мързи - пелети. Но ток, какъвто и да е, конвектор, климатик, и т.н. е крайно неизгоден вариант.
шоп - майстор
jabata, съгласен съм с теб, това е 100% реклама и не се толерира.

Питането за вилата на 1000 метра надморска височина е от 2013 год. Ако трябва да отговоря на
ivailokrustev, който изтупа от прахта темата и пита конкретно: конвектори или климатици, ще отговоря така: Дали конвектор за 300 лв или вентилаторна печка за 20 лв или пък печка " ЛЪЧ " те ще греят еднакво и разхода на ел. енергия ще е един и същ.

Аз бих заложил на качествени инвертрни климатици, защото могат да и да охлаждат, а отопляват с 4-5 пъти по-нисък разход на ел. енергия от конвектор, вентилаторна печка или печка "ЛЪЧ"
Успехи
[quote="шоп"]
"Дали конвектор за 300 лв или вентилаторна печка за 20 лв или пък печка " ЛЪЧ " те ще греят еднакво и разхода на ел. енергия ще е един и същ."

Тука много бъркаш колега, и така заблуждаваш питащия!
Имам голям опит с конвектори и твърдя, че са икономични и нямат нищо общо с "лъча" и "духалката".
jabata - специалист
damkush написа:
шоп написа:
"Дали конвектор за 300 лв или вентилаторна печка за 20 лв или пък печка " ЛЪЧ " те ще греят еднакво и разхода на ел. енергия ще е един и същ."
Имам голям опит с конвектори и твърдя, че са икономични и нямат нищо общо с "лъча" и "духалката".
Колега, моля те не ме разсмивай. Конвектора, духалката, печка лъч, мечта и т.н. са на принципа на "нажежаема жичка" (казано на езика на ел. техниците) при тях КПД-то е 99.9% Т.е. колкото Вата мощност вкараш, почти толкова получаваш. Така че е безсмислено да даваш 500 лева за конвектор Adax или нещо подобно, при условие че същото получаваш и с духалка Бау-Бау.
Единствената разлика е в усещането за температура, но това няма нищо общо с КПД, което е релевантно в случая.
шоп - майстор
damkush написа:
шоп написа:

Никого не заблуждавам. Всички нагревателни ел. уреди с изключение на климатиците ( термопомпа) имат КПД клонящо към 100%

Прочетете малко повече:-)

Тема "Давайте да отопляваме вилата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: