• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
piron45 - майстор
Колега що не вземеш да го пробваш как ще работи преди да му видиш сметката с разни преработки.
Аз имам подобен термосифон с малка денивелация като твоята и си имам топла вода. Къпя си се в банята, е налягането не е като от другия бойлер, но се свиква. Винаги си пускам горещата вода до край и тогава я разхлаждам.
Винаги можеш да правиш преработки, но няма да разбереш как е в оригиналния си вид ако не опиташ. А няма по проста система от тази с никакви допълнителни разходи. Пуснал съм само две тръби и няколко крана за да разделям водата на двата бойлера. Разбира се ако искаш автоматика не е сложно да се направи с някой и друг магнет вентил и термодатчик.
naskov - майстор
С една бустер помпа мисля, че най -лесно ще си решиш проблема
http://www.sunpower-bg.com/%D0%B1%D1%83 ... 88-ea-wilo
MamaMy - майстор
Защо си мислиш, че като е отворена система няма да има налягане :? ? Тя не е на самотек. Просто работи със собствена батерия отворен тип и не може да се смесва с другия бойлер. Но с нейната си батерия всичко е точно и няма никакви проблеми със смесването. Бойлерите на дърва са така. Не съм чул някой да се оплаква. Хайде първо я изгради тази система. Все ще намериш място за още една батерия в банята.
sian - специалист
MamaMy написа:
Защо си мислиш, че като е отворена система няма да има налягане :? ? Тя не е на самотек. Просто работи със собствена батерия отворен тип и не може да се смесва с другия бойлер. Но с нейната си батерия всичко е точно и няма никакви проблеми със смесването. Бойлерите на дърва са така. Не съм чул някой да се оплаква. Хайде първо я изгради тази система. Все ще намериш място за още една батерия в банята.
Колега не е като бойлерите на дърва. А е като слънчев бойлер тип варел-пълниш със студена докато прелее и после на самотек.
LazarGanev - "Велик майстор"
sian написа:
Колега не е като бойлерите на дърва. А е като слънчев бойлер тип варел-пълниш със студена докато прелее и после на самотек.
Няма такова нещо! Четете инструкциите (то обикновено тези китайчете нямат). Това не е варел, а бойлер отворена система - постъпващата в бойлера студена вода избутва горещата и допълва бойлера. Кой е този проектант, дето ще проектира изпразващ се бойлер? Как ще се охлажда колектора?
sian - специалист
Бойлера е комплект със спомагателен разширителен съд с поплавък като на тоалетно казанче и се пълни от него. Този съд се подразбира че се монтира над бойлер.
LazarGanev - "Велик майстор"
Извинявам се на sian. След допълнително ровичкане се оказа, че при тази система наистина се разчита на гравитационото налягане. Тъпо, ама е така:
Соларни системи за битова гореща вода Nippon модел NPS:

Моделите се базират на високо ефективен метод за директно затопляне на водата от слънцето, посредством топлообмен в система от вакуумни тръби със специално покритие. NPS серията на Nippon представлява термосифонна соларна система, при която не се изискват допълнително помпа и тръби за осъществяване циркулацията на водата между соларния колектор и водосъдържателя. При тези модели соларният колектор и водосъдържателят са свързани в едно цяло. Пълненето с вода се осигурява посредством спомагателен разширителен съд монтиран върху водосъдържателя. За случаите, в които е необходимо дозагряване на водата, е добавен електически нагревател 1500 W с вградена термозащита. Материалът на водосъдаржателя е неръждаема стомана. Вакуумните тръби на колектора имат минимум 15 години ефективност и издържат на градушка с размер на ледените късове до 25 мм. Стойката е изработена под 40 градуса наклон и при правилен монтаж осигурява оптимално осветяване на вакуумните тръби и загряване на водата. За нормалното функциониране на системата и осигуряване на достатъчно налягане на топлата вода в смесителната батерия, е необходимо да има денивелация от над 3 метра между нея и водосъдържателя.
PCL82 - майстор
Не не е нужно да качваш колектора над смесителната батерия! Достатъчно е да качиш само разширителният съд по-високо. По закона за скачените съдове ще се получи нужното налягане.

Значи оставяш си колектора на двора и мислиш как да пуснеш една тръба отвън или по-добре вътре през къщата и слагаш РС някъде под покрива.

Понеже са възможни аварии и запушвания по това дълго трасе, постави предпазен клапан по налягане при колектора. Ако 1-1,5бара (най-малките на пазара) не много отиди с един такъв в работилница за изпитване на бутилки да го разхлабят и тестват. Мисля че има и специализирани за по-малко налягане.

Иначе твоята схема изглежда възможна, но не ножеш ли да качиш панела горе на покрива? Ти си знаеш как е достъпа и състоянието на кострукцията. То трябва да имаш в предвид дали конструкцията ще издържи на силен вятър ако качиш панела горе.
ivanovbg - майстор
Ето така го направи и ще си доволен. Прочети описанието: http://sunstarbg.com/product/32/sc-he-t ... 5-ltr.html

Така при счупване на тръба губиш само водата в болера.
Evgeniy - майстор
Е да де. И така идваме на идеята да има серпентина вътре за да се топли проточно.
А PCL82 ако си направи труда да прочете или да си представи конструкцията, ще е ясно защо се дава 0.2 атмосфери налягане. То може да се изнесе разширителен съд по-високо, но не е ясно кога силиконовите уплътнения на тръбите ще изпуснат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: