Най - вълнуващия въпрос зимно време.
todortv - майстор
pansim написа:
До тук, нищо. ПДФ-фите ги разгледах, доколкото мога с нищожния ми английски...
Но, не намирам отговор на простия наглед въпрос, тази помпа как ще разбере кага да намали и кога да увеличи оборотите...само от температурата на преминаващата през нея вода е абсурдно...
Никой ли от майсторите не е монтирал такава, да каже алгоритъма на работа...???
Температурата я дадох за пример.
Отчитайки потока на течност (flow meter), стремейки се да го поддържа във времето в рамките на графиката, определя оборотите.
Това е тази адаптивна функция.
Pressure 1, 2 и 3, които са описани и се визуализират на дисплея, са когато се управлява по жвход.
idunno - специалист
Такаа, малко се замислих- понеже напорът на помпата е равен на квадрата на скоростта е ясно,че напорът може да се промени, ако се промени квадрата на скоростта, но е събота и на три ракии не ми се мисли повече :-D
Определено като има скорост на флуид ще има някакво електромагнитно поле намесено, но както се извиних вече-събота..ракии...
pansim - майстор
Искам да уточня, че нямам такава помпа, а най-обикновена, която години вече си върши без проблем работата. Интереса ми е по-скоро теоретичен. :)
Елементарен пример - на два радиатора се затварят термоглавите, поради достигната температура в помещението. Помпата ще намали или ще увеличи своите обороти и защо?
Би следвало хидравличните загуби да се увеличчат в този случай /затваряме два радиатора/
Друг пример - след силно намалена температура през ноща, увеличавам рязко мощноста на котела - как помпата ще реагира, след като е монтирана на студената страна на котела /вход на котела/ Няма ли докато се повиши температурата на входящата в котела вода, да се получи опасност от превишаване на температурата.
Не съм спец в областа и ще ми бъде от полза детайлно обяснение. От електроника имам предства - там не ми обяснявайте.
Благодаря на всички които се включиха в темата :partyman:
filmatoplo - майстор
:drinkers: Абе и аз съм на 2 ама -не я умувайте :? :) толкова -няма защо.При затваряне на термоглави -помпата Намаля дебита :) .И помпите се поставят на топлата подаваща линия към зоната към която ще ходи флуида :) .
todortv - майстор
pansim написа:
Елементарен пример - на два радиатора се затварят термоглавите, поради достигната температура в помещението. Помпата ще намали или ще увеличи своите обороти и защо?
Ти май не си разгледал графиката. :)
За да запази постоянен напор във времето, ще намали оборотите, в рамките на посочената "сянка" от картинката.
Последна промяна от todortv на съб окт 05, 2013 9:39 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
todorovtv как при увеличаване на хидравличното съпротивление, помпата ще НАМАЛИ оборотите за да остане дебита постоянен???????????????????????
Ако искаме да запазим дебита - то помпата ще увеличи оборотите, и съответно ще повиши разхода на ел. енергия. А има и друго, защо ни е постоянен дебит в една променяща се система /затваряне и отваряне на термоглави/ Според мен за да се реализира икономия, дебита трябва да се променя.

Филматопло - на кой да вярвам, :? досега всички майстори с които съм имал допир са ми казвали, че помпата се поставя на студената вода - входа на котела. :? :? :?
Дайте теоретична обосновка на поставянето на помпата на гореща вода.
Много неща не са ми известни в топлотехниката- не ме съдете строго :partyman:
idunno - специалист
Има просто обяснение- помпата засмуква от източника(котел) и нагнетява към консуматора (радиатор).
Доводите да се слага на връщащата вода са(и всичките малко или много неверни):
1.помпата щяла да работи при по- ниска температура.
2.Като е ниско долу при котела винаги ще е потопена във вода и при спиране на тока и изпарение няма да изгори.
Има и други подобни.
radius - майстор
pansim попита конкретно, каква е обратната връзка към помпата - как тя разбира променящите се параметри на системата? Като четох брошурите на Алфа и аз се питах, как работи в различните режими, датчиците в нея ли са...
idunno - специалист
контролира се скоростта на флуида.Мисля, че тук има добро обяснение
http://www.bpma.org.uk/filemanager_net/ ... _pumps.pdf
pansim - майстор
radius написа:
pansim попита конкретно, каква е обратната връзка към помпата - как тя разбира променящите се параметри на системата? Като четох брошурите на Алфа и аз се питах, как работи в различните режими, датчиците в нея ли са...
:supz: :supz: :supz:
Точно в десетката :partyman:

Тема "Помпа с променливи обороти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: