Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tysonlkr - специалист
krasit написа:
Разширителният съд е вързан на топлата вода в банята преди последния радиатор.
Има автоматичен обезвъздушител на самата камина и на всеки радиатор.
Системата може и да работи на газ,като съм я направил с кранчета за изолиране на котела от камината.Системата на газ е затворена,а камина с водната риза е отворена.
Когато работи камината е изолирана системата с помощта на кранове и е независима.
До разширителният съд няма кранове и друга спирателна апаратура.
Според мен проблема е от термо главите.Когато е висока температурата 60/65 градуса някоя от тях затваря и камината се явява по мощна и се изпарява водата отнякъде.
Нещо не мога да си я представя твоята система :?
Доколкото разбрах имаш два източника на топлина котле на газ и камина с водна риза. Но как така само с затваряне на няколко кранчета от затворена става отворена :shock:
Би ли споделил едно чертежче/рисунка да видим как стават нещата.
PCL82 - майстор
Самообезвъздушаващо се свързване е такова с постоянен възходящ наклон, т.е. да няма никакви слизания надолу след като веднъж тръбата е отишла нагоре. Така всяко мехурче ще изплава само до РС и ще се пукне на повърхността отивайки във въздуха. Също така има значение хоризонталното разстояние на РС от камината, мерено по тръбния път да не е повече от височината между камината и РС (тук имаше май коефициент 1,5). Т.е. РС трябва да е колкото се може по-близо до камината и по високо. Колкото е по-далече толкова по-трудно ще излиза парата и въздуха и прибяхваш до автоматични обезвъздушители, които искат някакво налягане (воден стълб) за да затворят и да не смучат въздух.
krasit - помощник
Тръбата на топлата вода слиза надолу ок.45-50 см зад камината и излизат двете тръби на едно ниво от камината.да не къртя на две места затова съм го направил.
След това не са качва никъде нагоре тръбите за радиаторите.
Гледал съм че слагат обезвъздушители на края на всеки колектор/топла и студена вода/
Единствения проблем се получава при мен от термоглавата на най-близкия радиатор,която затваря но 60-65 градуса и радиатора остава студен и тръгва да завира водата в системата и изкарва вода през разширителя.
Ще сменя термоглавата с кранче и ще пиша дали се е оправил проблема.
за применаването от едната към другата система кранчетата са 8 на брой.
Не мога да начертая схема в момента.
Другата ми идея е да пусна отделна тръба до разширителния съд.Може ли да я пусна от колектора на топлата вода или на от самия изход горе на топлата вода да пусна тръба до разширителя.
По голямо е хоризонталното разстояние от разширителя до самата камина,отколкото е височината на която е монтиран.
Не мога да го направя по друг,начин.Ако трябва да ми е до камината разширителя е грозно:)по средата на трапезарията ми.Другият вариант да направя системата затворена и ще реша част от тези проблеми.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де защо не оставиш камината в затворената система на котела и да изолираш отворения съд? Като поддържаш налягане 1 бар няма да има проблеми за камината. За всеки случай сложи и при нея един предпазен клапан 3бара и си готов
filmatoplo - майстор
И при мен се губи -така е при отворените системи , един от начините за допълване на течност във съда е с апарат за тоалетно казанче , ако може да се монтира разбира се в твоя съд .
krasit - помощник
Камината е правена по поръчка за да работи на затворена система.
Дебелината на ламарината където има контакт с огъня и 5 мм,а гърба 4 мм.
Първоначално това беше идеята да работи в затворена система.
Газовият котел е на първия етаж а камината на втория.Водата от втория няма как да слезе долу и да има контакт с котела.
Имам кранове и мога за всеки случай да прекъсна тръбите които отиват към газовия котел като ги затворя.
Майстора ме посъветва да я направя отворена че било по безопасно.
Махам отворения разширителен съд и слагам от затворен тип преди колектора на топлата вода и един предпазен клапан.
Въпроса е че като стане авария евентуално трябва да има тръба до банята за да изхвърли водата.
PCL82 - майстор
Нещо не обясняваш ясно. Говори с картинки най-добре. Иначе няма проблем камината или котела да захранва и радиатори, намиращи се под нивото му. Една вода слиза, друга се качва. на нейно място. Това за нивата има значение само за гравитачна циркулация, но и там има фокуси, с които може да се вкарат радиатори и леко под нивото на източника, ако има други над тях.
krasit - помощник
Трудно ще ми я да я нарисувам и да стане ясно.
Махнахме термоглавата на най-близкия радиатор до камината и за сега нещата са добре.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз и това щях да питам - какви са тези термоглави на система с камина - махай ги!
nikolovvd - майстор
Да не се надигне :hot: водата от камината :banned: , за да види кой и се бърка в работата. :lol: :shock:

Тема "Загуба течност в локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: