Най - вълнуващия въпрос зимно време.
agro - специалист
Да не забравяме все пак, че пелетирането на горивото е измислено за удобство - да се пакетира, транспортира, подава и изгаря механизирано е едно чудесно преимущество. Но освен това е нужно и да няма пепел и шлака, че цялото удоволствие се изпарява в момента, в който се наложи често, често да чистиш котела. Така че кофти пелетите може и да не се утвърдят от гледна точка най-малко на производителите им. Разходите по пелетиране на дърво и на аграрни отпадъци са почти едни и същи. Дървата са по-скъпи, но поне лесно се доставят, складират и манипулират при производителя. Агробоклуците са обемни и леки, трудно и неефективно се превозват, налични са сезонно и се складират трудно, леснозапалими са, което до голяма степен обезсмисля ценовото преимущество за производителя им. Като се добави към това и по-ниската цена за реализация заради некачествената им характеристика на изгаряне, не е случайно, че най-разпространени от тях са пелетите от слънчогледова люспа. Люспата е отпадък от непрекъснато производство и не се налага да се транспортира. При сламата нещата стоят много по-лошо. Трябва да се балира на полето/разход/, да се товари с внимателно подреждане/разход/, да се превози с огромно ремарке, за да е що-годе ефективно/разход/, да се разтовари и подреди грижливо в склада/разход/, склада трябва да е с огромна площ/разход/, по възможност да е покрита/разход/. Понеже е сезонна стока, трябва овреме да се закупи и складира/разход/, да се охранява откъм запалване на склада, че и най-малката искра е фатална/разход/. И накрая произведените пелети са с ниска цена, защото потребителите не искат да слугуват на котела си всекидневно, а са разглезени и търсят автоматизирано отопление с малко грижи. Който не е толкова придирчив - моля - дърва и въглища има достатъчно. А ако се мисли за по-екзотични суровини като лозови пръчки, царевичак и др. подобни, нещата стоят още по-зле.
Засега единствения начин, по който тези горива може да се наложат е да се измислят мобилни установки за преработката им още на полето. Обаче има редица сериозни проблеми пред създаването на такива установки, които засега не са преодолени. Който го измисли, ще спечели.
filmatoplo - майстор
Да ,за съжаление при изгаряне на пелети остава пепел , но едно изхвърляне на пепелника не е проблем на 2-3 дни и почистване на котела на седмица две (зависи от котела и горелката де) :wink: .Ако котела е снабден с термовентил ще се налепя по малко , след това почистването му може да се превърне в детска игра с прахосмукачка за пепел монтирана на всмукателен накрайник със стъргалка или телена четка . :wink:
agro - специалист
Когато пепелта е малко, както при качествените пелети - няма проблем. При агропелетите за съжаление нещата не стоят така. Пепел колкото искаш, че и по два пъти на ден се налага да се чисти, зависи от конструкцията на котела и каква част от пепелта ще излети през комина. Патя го със слънчогледовата люспа, която ползвам за гориво. Вече съм решил - ще сменя котела. Даже знам какъв ще ми трябва - с вертикални газопламъчни тръби и система за самопочистване на тръбите. Димния вентилатор да има възможност да "продухва" тръбите и камерите при високи обороти, а пепелта да се изнася механизирано /чрез шнек например/. Проблема с горивоподаването и склада за гориво съм го разрешил - идва самосвала, изсипва в разтоварището и с транспортьори в силоза за гориво. Само така ще постигна конкурентноспособно на климатика отопление за фирмата. Иначе трябва да назначавам огняр да се грижи за отоплението.Като му сметна заплатата, по-добре да вложа в подходящ котел. Ако котела ми е в къщи обаче, няма и да си помисля за нискокачествени пелети. Малкото време за сън и почивка, което ми остава, няма да го изразходвам в чистене на котел и пепел.
rosso666 - специалист
Колега агро ако ще топлиш с промишлени цели разбира се си заслужава да вложиш много пари за котел и горелка -парите ще ти се възвърнат много по- бързо .Нещата са други,(според мен) когато отоплението е за еднофамилни жилища.Няма нищо лошо да вложиш мноого пари за котел и горелка,но тези вложени пари ще ти се върнат за по-дълъг период от време. (ако ги имаш).Но си мисля че на никой не му пречи веднъж в седмицата да отдели 1-2 часа за почистване на котела.Тук идва въпроса за горелката -пак си мисля че не пречи на никой сутрин преди работа да изтръска 'кошницата" на горелката.Аз например тази зима случих на пелети(360лв.тон)и дори 2-3 дена съм пропускал да чистя кошницата.(а съм с ератовска горелка).Това че искаме да гориме и агро пелети е причината да си блъскаме главите как да стане това ....И аз разбирасе умувам как да си направя чистачка на моята горелка(щот не ми се дават 2000лева.)И пак искам да попитам хората защо аджаба се произвеждат горелки с кошници като ератовските или на ИВГ при положение че опита е показал че са мноого по-ограничени от към гъвкавост на изгаряните пелети.
Колега Филматопло Грейко са бългаски горелки нали?Аз на ератовската горелка съм с контролер който използват грейко.Това изчакване(suspend) може да се настои над 2 часа.Специално от това се интересувах от това когато си поръчвах контролера.
и тук искам да попитам някой ако има поглед върху системата за почистване на ИВГ горелка може да помогне и аз да изкупирам ноухауто.
LazarGanev - "Велик майстор"
rosso666 написа:
И пак искам да попитам хората защо аджаба се произвеждат горелки с кошници като ератовските или на ИВГ при положение че опита е показал че са мноого по-ограничени от към гъвкавост на изгаряните пелети.
Произвеждат се защото има търсене - за всеки влак си има пътници. Ератовската горелка си е много добра и изпитана, особено четвърто поколение, вложени са качествени компоненти, което вдъхва доверие. Има много хора, които искат да се занимават и да експериментират, искат да си купят качествени пелети и да нямат грижа.Имам една клиентка, която живее сама с дъщеря си и нищо не разбира от техника - сложил съм и такава горелка, казал съм и от къде и какви пелети да си купува и вече втори сезон никакви проблеми, но и не пропуска празник без да ми се обади с благодарности. Но това не означава, че трябва да я предлагам на всеки - просто като се запозная с клиента, гледам да получа нужната ми информация за него и семейството му, за да знам къде какво да предложа :wink:
rosso666 - специалист
Колега ганев така е.... както и аз казах с тези пелети не съм чистил кошницата по няколко дена... горелката ми е втора употреба (второ поколение) и за сега не ме е ядосвала.Защо обаче винаги трябва да внимаваш и да купуваш винаги много проверени пелети.
А цената им е горе долу същата като тези с два шнека два мотора и така нататък.
Нямам лощо мнение за тези горелки просто ми е интересно.
ЛАзаре известно ли ти е дали се продава само тази подвижна кошница на ератовскитев горелки за да си я сложа на моята.
или пък дали ще ми стане почивстващата система на ИВГ горелките.
поздрави
И двете почистващи системи, за които говориш са капризни и дават дефекти
rosso666 - специалист
да дадеш акъл .... аз все клоня на система с чистачка постоянно движеща се със серво мотор
rosso666 написа:
да дадеш акъл .... аз все клоня на система с чистачка постоянно движеща се със серво мотор
За твоята ли? Щом шведите от IWABO и нашите от Ерато не можаха да измислят нещо по-добро, не с тебе ли да го мислим?

Тема "Пелетни горелки за пелети с ниско качество или агропелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: