Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Е котел с дърва или камина вдига ли 660С на 20 см над пламъка? А да ти кажа колкото пъти съм си хвърлял празна кутия от цигари в камината, всеки път си вадя станиола читав.
Май не си си правил кафе в лист хартия на спиртник.
filmatoplo - майстор
Не съм чел темата , искате да поставите стар чугунен радиатор в зидана камина , и циркулирайки през него вода при запалена камина да топли друго тяло -става правено е .Виадруса примерно , нали е същото :wink: .
ivanovbg - майстор
Става въпрос за алуминиев, не за чугунен.
idunno - специалист
Защо не напишеш в гугл идеята си да видиш, дали някой я е правил, в което искренно се съмнявам.
ivanovbg - майстор
По твоята логика, не би трябвало да има изобретения :lol: :lol: :lol:

Сега направих някои сметки - алуминия има коефициент на топлопроводност - 230W/m*K . Да погледнем картинката на куб със страна 1 метър:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (9 KиБ) Видяна 2422 пъти
От едната страна имаме вода която отнема температурата до 80 градуса - от другата пламък който се опитва да я загрее до точката на топене.
Значи по моите сметки за да се разтопи единия край трябва да приложим топлинна мощност от 133,4киловата. Тогава повърхностния слой от горещата страна би трябвало да е на точката на топене.

Ако намалим дебелината на куба на 5 см и пак го охлаждаме с вода то тогава необходимата мощност на топлоизточника нараства с 20 пъти или на площта от 1 м2 трябва да приложим 2668киловата. Ако намалим площта до 0,15 м2 колкото е едната страна на радиатор алуминиев с 5 ребра то необходимата мощност за да разтопим повърхностния слой е 400киловата. Е нема такъв домашен котел :wink:
ivanovbg - майстор
idunno написа:
Защо не напишеш в гугл идеята си да видиш, дали някой я е правил, в което искренно се съмнявам.
Та в заключение да ти кажа - ти си живей по гугълски и ако нямаш други - по смислени доводи...
jabata - специалист
ivanovbg написа:
Е котел с дърва или камина вдига ли 660С на 20 см над пламъка? А да ти кажа колкото пъти съм си хвърлял празна кутия от цигари в камината, всеки път си вадя станиола читав.
Май не си си правил кафе в лист хартия на спиртник.
Като цяло, би трябвало да стане. Единственото което ме притеснява е температурата. Защото от високата температура алуминия може да не се стопи, но минимума да се изкриви (справка главите на автомобилните двигатели - при температура над 680C започват да измятат, и прогарят уплътненията), и другото което е как ще понесат тази температура уплътненията. А това дали на дърва ще се развие тази температура, трябва да се пробва.
Като цяло идеята си струва поне един експеримент, но имай на предвид че за по добро КПД трябва да сложиш няколко секции една над друга, и с това да имаш няколко хода на димните газове.
Едиственото което ме притеснява мене са размерите на цялото съоражение.
ivanovbg - майстор
Ако радиатора се нагрее с 600 градуса на какво ще е водата вътре? Обикновено димните газове са около 170-180 градуса. Уплътненията мисля че ще издържат. Мисля да пробвам с 5 глидера в една кутия. Не е толкова голям размера.
idunno - специалист
ivanovbg ти до кой клас си ходил на училище?Защото самата идея е стара много хора имат такава конструкция изпълнена с чугунени радиатори, защото при 600 градуса ( дано си виждал какво става с някои цветни метали при тази температура) не се гледа само топлопреминаването, ами и някои други характеристики.И да ме разбереш по- добре: идеята ти няма да проработи, ама ти дерзай, ще откриеш на практика неща, които хората отдавна знаят.
ivanovbg - майстор
idunno написа:
ivanovbg ти до кой клас си ходил на училище?
Първо почнах от 1-во отделение и след 4-то ме записаха в 1-ви клас и така до 7 :)
Виждал ли си бойлер на твърдо гориво? Аз имам такъв алуминиев вече 20години и нито се е пробил, нито изкривил. Вервай ми че като се разгори от комина изхвърча пламък. А сега де, колко градуса са в димохода му? :?

Тема "Колектор за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: