Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Защото калкулатора е груб и ориентировъчен.А за мощността на радиаторите ето една извадка от статия:

Ако вече сте избрали алуминиевите глидери, то опитайте се да намерите коефициента им на топлоотдаване. В случай че не можете, без притеснения може да използвате топлоотдаване 113W за глидери H500 (500mm между осево разстояние) и 128W за глидери H600. Важно е да се отбележи, че тази характеристика на глидерите се дава за определено „Делта Т”(разликата в температурата на радиатора и помещението), каво в случая съм дал характеристика при „Делта Т” 50 C. Друг трик използван от търговците, е да ви дават характеристиката при „Делта Т” 60 C, като твърдят че тя е при „Делта Т” 50 C.
Следва да определите, каква мощност може да отдаде един глидер, поставен във вашето помещение. За целта ви трябват две характеристики - каква температура искате да поддържате в стаята (това го знаете - 25 C) и температурата на водата, която ще постъпва в радиаторите. Тук може много да се говори и може би трябва да напиша отделна статия по този въпрос, но за сега само ще спомена, че колкото по-ниска е температурата на водата, с която се отоплявате, толкова по-малки са загубите, за това приемете температура на входа на всеки радиатор 60 C. Температурата също зависи и от котела, който имате намерение да поставите, защото за да може да подържа температура 60 C-65 C градуса то той трябва да бъде автоматизиран пелетен котел или газов котел. За повече информация, очаквайте статията по въпроса.
За да определите „Делта Т- радиатор”, трябва от температурата на водата - 60 C, да извадите температурата на помещението - 25 C и получавате „Делта Т- радиатор” 35 C. Да приемем, че сте се спрели на глидери H500 с топлоотдаване 113W при „Делта Т” 50 C. За да определите колко би отдавал този глидер при „Делта Т- радиатор” = 35 C, можете с известна лека неточност да разделите 35 C на 50 C, след което да умножите с 113W и да получите 79,1W от глидер.
gamencerista - специалист
VLADO66 написа:
gamencerista написа:
A как да изчисля какъв радиатор ми трябва да обема на стаите :)
Към резултатите от калкулатора добавяш 30% http://www.thermopump.eu/head_bg/files_ ... te_bg.html
Мерси ама нещо май проблема е в мен и не мога да се оправя с тоя калкулатор #-o

VLADO66 написа:
В такъв случай котел 24 kW ще ти е предостатъчен или по 45W/м3 обем на РЗП.Разгледай и стоманените котли на Бош.
Tова само за 1вия етаж ли е мощността или за двата. Понеже аз мислех за котел от 40кв 8-[
VLADO66 - майстор
Калкулатора го попълваш отторе надолу всички графи задължително помещение по помещение като залагаш двоен стъклопакет и добра изолация.Увеличаваш с 30%/горе казах защо/.Сметни си обема на цялата къща в м3 и умножи по 45 вата-това е сметка с що годе добра дограма и 7см изолация.Моите сметки показаха около 20кВ за цялата къща.
А да ме насочите каква помпа да купя и какъв юпиес. Вчера в един магазин ме питаха системата отворена или затворена ще е и аз не можай да отговоря. 8-[
VLADO66 - майстор
http://www.water-technic.com/tsirkulats ... dri-p1477/ или 32-60 За UPS ползвам на Техногама и съм доволен.Чувам че и на Протон са добри.
А за ал. радиатори голяма ли е разликата между Хелиос и Калдо примерно, чувал съм че Хелиос са най-добрите а имам познат в Баумакс който може да ми направи добра отстъпка а там мисля че продават Калдо.
Колеги радиатори са 188 ребра + 2 лири за баня, аз ги смятам по 197 вата на ребро + лирите около 34-35 киловата.
Монтажника ми каза ако слагам Виадрус да е У26 и да е поне 40кв :rolleyes:
PCL82 - майстор
Владо66, пишеш за определяне на ДелтаТ на радиатор, като разлика от температура на подаващата вода минус тази на помещението. Всъщост трябва да е средната температура на радиатора минус тази на помещението т.е. Т(входна+изходна)/2-Тпомещение.

За загубите, че са по малки, когато температурата на водата е по-ниска важи най-вече за преминаването на инсталацията през неотоплявани помещение и за външните стени зад радиаторите. Но ако радиаторът е на вътрешна стена твърдението вече не е вярно мисля.
Ами радиаторите ако са от значение са под прозорец във всяка стая демек са на външна стена. Как да ги смятам.
Излизат 88 ребра на 1вия етаж и 80 ребра на 2рия.

Тема "Въпрос за локално парно ? Как да изчисля ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: