• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Радиатора ще се съживи с първака ама аз мога да се спомина от жал :drinkers:
idunno - специалист
Това с първака е класика.Докато помпата работи водата няма да замръзне и аналогията с ИФАта е грешна, защото там има облъхване на радиатора при движение, демек лесно замръзва.
Водата замръзва между 0 и -4 градуса в зависимост от примесите в нея( колкото повече примеси, толкова по- ниска температура.Когато замръзва тя се третира като смес и затова и интервала на замръзване.Ако някой като казва преохлаждане има предвид намалението на латентната топлина, е вярно, във всеки друг смисъл е меко казано невярно.
Проста аналогия може да се вземе от реките- те се движат ламинарно и замръзват заради излъхването, отдолу не са замръзнали.Циркулационната помпа създава турбулентно движение, което предполага ниски температури на замръзване, лошото е, че не е само движението на водата, има и други фактори и най - важният е вятърът, който е замразил радиатора на ИФАТА :)
КИМИ - специалист
Система с водна риза, в необитаем етаж е достатъчно да се добави антифриз концентрат според табличката се гони -10гр(грубо 1:3с вода при концентрат на -60).С,
това ви гарантира че навън и -25 да падне течността в системата ще стане на каша, но нищо няма да спука.
ivanovbg - майстор
PCL82 написа:
Защо не сипеш антифриз?...
Ако системата е правена дори на едно място с кълчища не става - тече. И задължително по голям разширителен съд ако е затворена.Ако е отворена задължително парите извън къщата. Аз отдавна съм така. Миналата година беше на - 10С тази не съм я мерил още. Когато я наливах преди доста години беше - 18С. Явно се изпарява по малко антифриза, макар че в разширителя е хладка. Моята е отворена.
vrangelov - специалист
Здравейте,
Предполагам, че като казвате(пишете) антифриз, имате предвид пропилен гликол. Малка подробност но съществена.
Ако мероприятието против замръзване е инцидентно, аз бих сложил ел. нагревател, който да поддържа например 5°C на водата. Токът все още не е чак толкова скъп.

Поздрави
ivanovbg - майстор
Моето е с етилен гликол, но още не съм монтирал бойлер към него, така че не ме бърка чак толкова. Пропилен гликола се разлага при по високи температури и в парното ми се струва неефикасно.
big_death - специалист
Водата на колегата от ИФАта е замръзнала поради друг фактор , когато е паднала температурата да речем на големия кръг и по време на движение като се охлади и го затвори термостата на малък! Поради ниската температура върти по продължително на малък кръг , докато големия се охлажда вече и замръзва при съединението долу където влиза радиатора ! При това положение когато термостата отвори , поради замръзването на част от големия кръг , водата не може да се "завърти", и започва да завира водата в малия като започва да прегрява , и да изхвърля вода през капачката ! При това положение изхода да "оправиш" положението е със факла на съединението при работещ двигател преди да е прегрял критично ! От личен опит съм го преживявал не веднъж и не е приятно , но поради неразбиране от страна на "работодател " ми се е налагало да реагирам някак си .
  • 1
  • 2

Тема "Циркулация против замръзване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: