Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
nikolovvd написа:
Потърси във форума теми за изчисляване на необходимата мощност на радиаторите в помещение. По дадените методики си пресметни сам необходимата мощност, за да си на ясно колко ребра трябва да ти е всеки радиатор. По-добре да се презапасиш с някой глидер, от колкото да мръзнеш.
Това вече го направих, и сложих 2 ребра отгоре колкото да има резерв, пък тя термоглавата ще регулира ако трябва. Е вярно че изчисленията са груби, защото топлозагубите са неизвестни, тъй като незнам каква е изолацията, дограмата а и дали съседа отгоре се топли. Първите две, със сигурност ги има, но никой няма понятие колко са добри. Тъй като всеки знае че от дограма до дограма разликите са огромни. Но това при малко повече свободно време. Първо пушека, преди да сме се отровили.
tysonlkr - специалист
Май си се насочил в грешна посока. Проблемът май не ти е в кюнците и начина на свързването им. Доколкото съм чувал за пелетни камини и котли не се изисква комин с голяма тяга, което предполага че няма много газове при нормално горене.
Дим се получава при неправилно изгаряне на пелетите.
Викни майстора който ти е монтирал и настройвал камината. Според мен не гори както трябва :?
joro_vn - специалист
А сега виж колко от комшиите надуват комина с аспиратори, и ще ти стане ясно защо избива дим от невероятни дупки.
Комина трябва да работи като комин, тоест под естествен вакуум или тяга дето му казваме. Като го надуят аспираторите, връща пушек или миризма на пържени кюфтета откъдето намери дупка.
Въобще в тия блокове, където един духа с аспиратора, а друг мъчи кюмбе, няма оправия.
Всъщност и камината на пелети си има вентилатор, тоест принудително издухва изгорелите газове в димохода, и се явява конкурент на аспираторите.
И тогава остава въпроса кой има по мощен вентилатор, а това със сигурност са аспираторите.
velas - специалист
Същия проблем си го реших с алуминиево тиксо на всяка снадка (и на Т-етката, която тръгва от камината), силикон на последната дето влиза в розетката на комина и нещата се оправиха на 99,9%.
Последния 0,1% е миризмата на мазно от ширмовете, въпреки, че са в съседния комин... Рядко се случва и се понася...
syncho - майстор
Здравей като гледам проблема може да е и от тягата в комина. Най-вероятно както казват други колеги от форума апираторите от другите етажи създават проблем. Имай на предвид, че тези кюнци трябва да се почистват от време на време, така че гледай да не ги "бетонираш" и да не можеш да ги разглобиш след време. При разпалване камината прави най-много пушек, след това видимо изчезва. Можеш да се възползваш в този период (на разпалване) да видиш дали няма да си проличи от къде излиза димът. Често се случва връзката с камината да е добре уплътнена, но не и връзката с основния комин на блока - провери и там.

Едно добро нещо, което можеш да направиш и съм сигурен, че и камината ще ти работи по-добре е да извадиш тази тръба, която си свързал директно да захранваш камината с външен въздух. Просто я извади и я остави да стои в близост до камината. От там пак ще си влиза пресен въздух, но няма да "удря" самата камина с ледено студен въздух.
jabata - специалист
syncho написа:

Едно добро нещо, което можеш да направиш и съм сигурен, че и камината ще ти работи по-добре е да извадиш тази тръба, която си свързал директно да захранваш камината с външен въздух. Просто я извади и я остави да стои в близост до камината. От там пак ще си влиза пресен въздух, но няма да "удря" самата камина с ледено студен въздух.
Само немога да разбера каква е разликата дали ще взима студен въздух отвън, или топъл отвътре. Би трябвало да има разлика в КПД-то, но за друго не се сещам.

Иначе аз камината съм я вързал към втория комин, този който се води за дневната, а съседния е този за аспираторите. Но знаеш ли кой съсед какво е измислил, и направил?
Иначе проблема май е точно в аспиратора, и то не кой да е, а точно моя. В момента в който пусна собствения аспиратор, и понеже той се опитва да си набави необходимото количество въздух което принудително извежда нагоре, изтегля откъдето може, включително и от камината. Отворя ли прозореца проблема с дим-а се оправя на секундата.
Но въпреки всичко мисля да се възползвам от намалението, и да тествам положението при запалване на камината.
syncho - майстор
Това е МНОГО ГОЛЯМ проблем!!! Винаги, винаги, винаги, когато има аспиратор и печка (в ЕС такова изпълнение е изрично забранено) в едно помещение трябва да има допълнителен отвор, от където да влиза свеж въздух. Единия вариант е постоянно решение с някаква декоративна решетка на външна стена минимум 15х15см, а другия е просто да отваряш прозорец ПРЕДИ да се пуска аспиратора.

Това може да нанесе повреди и на самата камина!
jabata - специалист
Аз затова от една страна захранвам камината със свеж въздух, който си е само за нея, а за аспиратора съм сложил декоративна решетка, но лошото е че тя 80мм, което очевидно се оказва малко.
syncho - майстор
Предполагам, че захранваш камината с гъвкаво гофре ф50, какъвто е и отворът за пресния въздух на печката. В такъв случай съпротивлението на въздуха се увеличава. От опит ти казвам, че е по-добре да е извадена тази тръба от камината и тя да си смуче косвено от нея, не пряко. Както вече казах и студения въздух също дава ефект при горенето.
jabata - специалист
Почти си прав. Захранвам я както нея, така и аспиратора с гъвкаво гофре ф80 (за всеки си има отделна тръба). Направих я по-голяма именно заради съпротивлението. Следващия опит, ще бъде да откача гофрето от входа за свежия въздух, да пусна аспиратора, и да запаля камината да видя откъде ще се просмуква дим. Като цяло съм го направил така, за да не вкарвам непрекъснато какви ли не миризми и мръсотии отвън, и да си зависи само от камината.

Тема "Камина на пелети - Дим в помещението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: