Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipilica - майстор
Ще пробвам на котлона в тенджера да видя на колко ще заври.
ivanovbg - майстор
Важно е колко ти са загубите на ден от къщата. Реално 2500литра вода загрята от 30 до 130 поглъща около 290киловатчаса енергия. Ако имаш топлозагуби от 10киловата реално водата ще изстине за 29 часа без да смятаме другите загуби от изолация на цистерната и преноса и до къщата. Та би изкарал малко повече от един ден без да палиш.

Сметни колко килограма въглища ти гори котела на ден и ги умножи по топлинната мощност на въглищата. Така горе долу ще знаеш колко киловатчаса ти трябват на ден. Примерно харчиш 30 килограма за 24 часа. 30 * 6 =180киловата, 180/24=7,5киловатчаса загуби. Разделяш запаса ти от 290киловатчаса на 7,5 и получаваш, че можеш да се топлиш от цистерната 38 часа.

Е реално вероятно е по малко, но ... :partyman:
bulhomes2 - майстор
Прочети тая тема и ще ти се изясни как да го направиш - viewtopic.php?f=10&t=43892
шоп - майстор
pipilica написа:
Да идеята е да акумулирам топлина, да нафукам яко котела да се сгрее тая вода и после няколко дена да не се занимавам. Имам много як котел, не му е проблем да я затопли, имам и 2,5 тона цистерна, искам да си спестявам по няколко дни палене. Въпроса е като стигнем 90 °С а кюмура дава зор да не заври и да тръгне въздух по системата.
Мисля врялата вода с трипътен вентил да става около 50-60 градуса и после по радиаторите.
Има ли смисъл тая опасна идея. Омръзна ми всяка вечер да се занимавам с кюмур, така си мисля поне през три дена да зареждам.

Имам подобна идея, но 2.5 тона ми се струва много малко. Смятам, че парите, които ще вложиш в "добавката" ще струват повече от това да си купиш още една цистерна и да ги скачиш. Дали 1000 литровите пласмасови кубици монтирани на евро пале ще държат до 80-90 градуса?

Когато човек отсъства от вкъщи, а има малки деца и стари родители започва да си мисли за това складиране на топлинна енергия. Така при отсъствие от вкъщи за 2-3 дни проблема с топлото е решен.

Имам 2 автоцистерни. Зилова 6 кубика и шкодова 9 кубика. Ако някога правя нещо ще е с една от тях ( или и с двете в паралел)
filmatoplo - майстор
Моя съвет е да я загряваш до макс 95 градуса , на 100-1200 може да издържи без завиране но трябва налягането в цистерната да е 3 бара , което не те съветвам да правиш директно.В практиката има такива инсталации при парните котли -те работят с големи температури и налягане , но там нещата са разделени на високотемпературен кръг -котел топлообменниук , и нискотемпературен кръг -топлообменник радиатори .Усъществимо е но с разбиране .
nikolovvd - майстор
Боже, Божеее, в София да се топлите още на въглища!
При наличие на газ и централно парно не го разбирам това.
lov - майстор
Относно ацетатите мисля, че и тук в този форум писах но не ми се рови. Не знам защо всички тръгваха да се захващат все с парафина като на него недостатъците му са в повече и най вече че е лесно запалим. При солевите разтвори се работи при температура под 100 градуса като енергията която може да се натрупа в единица обем е 1.6 пъти в повече ако се ползва само вода. Като разтворите не са агресивни и не са отровни. Имаше дори цяло филмче което се въртеше за строителството на изцяло пасивна къща с термоакумулатор. Е ползваха 40 m³ резервоар но към него се подвързваха всички системи за охлаждане и отопление и се ползваше целогодишно.
Ако искаш на живо да видиш как стават нещата може и да имаш късмет ако обиколиш някой Лидъл. Преди 2 седмици някъде бяха пуснали такива грейки със солеви разтвор като на линка който е пуснал Евгени. Не бяха скъпи 2 броя за 3,99лв.
nikolovvd написа:
Боже, Божеее, в София да се топлите още на въглища!
При наличие на газ и централно парно не го разбирам това.
Е аз пък не съм в София и имам газ но на тези цени на газта ми е по изгодно дори с духалки да се топля на ток от колкото с газ.
Я само погледни каква ние разликата в цената на газта в Ямбол и Ловеч и ще запееш друга песен.
шоп - майстор
lov, не съм химик, но няма ли опасност солевите разтвори да се отлагат по тръбите. т.н. котлен камък? Отделно ще имаме корозионно активна среда, а едва ли някой ще си преоборудва системата с хромникелови тръби.

По- лесно е да добавим 1000 литра към изчисленото и да не оскъпяваме с високотемпературни разтвори.

филме, прав си. до 90-95 макс температура и задължително отворена цистерна.
Малко са хората, които биха заровили една няклоко кубикова бомба напомпана с 3 бара!!!

едва ли са и много хората имащи такива специални цилиндрични цистерни с заоблени дъна.

Според мен, водата в цистерната трябва да се загрява от серпентина.
nikolovvd - майстор
lov написа:
Я само погледни каква ние разликата в цената на газта в Ямбол и Ловеч и ще запееш друга песен.
За нещастие съм във Видин и на въглища, т.е. знам за какво става дума. :sad: Колкото и скъпо да е няма я тази хамалогия и мръсотия.
filmatoplo - майстор
Не знам защо държи на висока температура , 95 стига , да го компенсира с обема и изолация .

Тема "Един въпрос, малко странен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: