• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
А за дърва и въглища имах предвид че всеки ден трябва да чистиш пепелак, за това казвам, че е мръсно
За въглищата незнам, но конкретно при мен чистя пепеляка на 4-5 дни, на две седмици чистя котела с прахосмукачка, като остъргвам люспите по стените. Работа за 30 минути, на 14 дни.
Според мен за къща най-изгодно е правилно изградена отоплителна инсталация с котел на дърва. Е, разбира се, и да не ви мързи да режете, цепите дървата :) Ама това си е фитнес де :)
moimoimoi - майстор
lov написа:

Ако от вънка тая зима беше -20 друга песен щеше да запееш. Ама то всеки сам си знае.
ами точно тези 120 средна сума на месец е от миналата зима ,студена,с високи сметки , с протестите,помните я нали.
за ноември до април,5месеца общо 607лева ток,имаше една по голяма сума от 231 лева ама тя беше и за 40дена период на засичане,както казах средно 607/5=120-121лева ,без климатиците е по около 80,и идва по 40 лева средно на месец през зимата отоплението,това е,

в допълнение,в всички големи магазини,молове,сгради отоплението/изключвам тец/ е с климатични системи,не е на дърва,въглища,еко-брикети ,пелети и други видове кюмюр.наскоро даже в едно училище правихме нова ел.инсталация понеже бяха монтирани 30 климатика че на нафта им излизало по 800лева на ден,а с климатиците по 100лева
valio2007 - специалист
VLADO66 написа:
Дефинирай изгодно.Защото за мен например по собствени наблюдения като комфорт и сметки ми е отоплението в апартамента-ТЕЦ в изолиран блок и без крадливи съседи.
Сигурно си столичанче. Да всички глупаци като ме (провинциалисти) ти плащат топлото. Но скоро ще ви отделим в отделна държава да умрете от глад.
Energyx - специалист
Субсидирането на централното топло през цената на тока е от край време, но това не важи само за София, а и за повечето големи градове. Значи всички трябва да ги отцепим в градове-държави като в древна Гърция :lol:
Най-изгодно е отопление с ток от АЕЦ като във Франция, дето 80 % от тока е ядрен. Аз поне за френски котел на твърдо гориво да се предлага на пазара не знам... :lol:
Иначе еднозначен отговор за така дефиниран въпрос няма...
unicata - специалист
Аз ще си призная че съм софийенец, но от сметказа парно никога не съм се оплаквал, за 65квадрата от който не гря са кухнята съм плащал макс 120 кинта миналата година януари когато бяха -20 температурите.
Но пък сега съм решил да си упя къща и да се преместя от това диво село. та затова питам, ако купувам къща към какво да се ориентирам, така и така ще я взема на кредит не ми пречи да изтегля малко повече пари да инвестирам в изолация и отоплителна система, но да ми е комфортно и да мога да понеса сметките. Пък и един приятел има къща също близо до софето и той обмисля как да излезе от градо, но и при него също трябва да се прави отопление. Та затова питам.
Жалко че няма парно по селата.
VLADO66 - майстор
valio2007 написа:
VLADO66 написа:
Дефинирай изгодно.Защото за мен например по собствени наблюдения като комфорт и сметки ми е отоплението в апартамента-ТЕЦ в изолиран блок и без крадливи съседи.
Сигурно си столичанче. Да всички глупаци като ме (провинциалисти) ти плащат топлото. Но скоро ще ви отделим в отделна държава да умрете от глад.
Живея в къща и се топля на дърва,а апартамента беше на покойните ми родители ,наследих го миналата година и имам поглед върху сметките,така че споко-лично мен с нищо не си субсидирал.
miroslav_cholich - специалист
Най-изгодно се отоплява комшията на село, пуснал си е кабел до таблото. Няма да зарежда няма да чисти, а и излиза около 0,00 лева (без ДДС) на месец, но и за ДДС-то немогат да му кажат нища тъй като е ДЕДЕСАР
:axe: :weedman:
agro - специалист
moimoimoi написа:
аз съм с климатици в апартамент 70 квадрата
без да се ползват сметката за ток е 80 лева с тях средно за зимния период ноември-до април се плаща по 120 лева или ми идва средно 40 лева месечно отоплението,имам пвц дограма и вътрешна 6см изолация,няма никой да ме накара ни парно да си пусна ни с дърва да се занимавам,а лятото е хладно,по коледа ме нямаше 3дена и като се върнах температурата без да е работил климатик беше 20 градуса в жилището,явно дограмата и изолацията си вършат работата,климите ги карам на 25-26 градуса.
дори тази зима последните сметки са по малки:
октомври-72лева
ноември-75лева
декември-84 лева
януари - 108лева
февруарската ще е 113 лева,още не е излязла но аз си засичам киловатите,евн ги пишат на 22 число
На централно парно съм, но преди три години сложих климатик 12 - ка в хола /20 кв.м./ и махнах радиатора. Сметката за тока веднага скочи от 70 на 100 лв, а тази за парното не усетих да е намаляла. Но може да съм избягнал евентуално увеличение - кой знае. Едно е сигурно - при сегашната цена на тока климатика е доброто решение. Въпроса е докога ще е тази цена? Нафтата и природния газ са ни по международни цени, въглищата също. Въпрос на време е и тока да се присъедини към тях. Тогава нещата ще изглеждат по друг начин. Питам се само кога ще се случи - преди или след като инвестицията в климатици се изплати?
kozl - майстор
А що никой не пище на колко градуса живял е от преди и с колко повишил ги е сега :?
Леле. Пак икономии. Икономията е мама на мизерията. Само дето не са знай в орташкото за кой е мизерията и за кой икономията.
VLADO66 написа:
Я ако съм от гепливите съседи, а Владо да ми плаща сметките - е тВа е най изгодното отопление.
Да разбирам, че идеята е някъде другаде, но аз съм в ЕС на квадрат. И тука е така. Иначе мегават е към 100 лв. от теца и към двата пъти по-скъпо от ЕРП. Така изглежда, ма защо ли комшиите пък и аз по-често включваме климатиците, пък нЕкои отказаха БГВ-то и минаха само на бойлер. Оти комфорта предразполага повече вода да се разходва, а бойлерчето малко икономисва, като ограничава разхода на топлата водица.
Най-изгодното е ясно - на мене да е топло, друг пък да го плаща. То за тВа при соца всички плащаха теца според обема. А който се оплакваше "ама аз не съм ползвал" - ами да си :shock:
fbr - майстор
kozl написа:
Иначе мегават е към 100 лв. от теца и към двата пъти по-скъпо от ЕРП.
Но един мегават електричество може да ни докара средно 3 мегавата топлина при определени условия. Това, заедно с бонуса по орташките истории, предопределя изхода от борбата на цените.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: