• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz - специалист
Понеже още не съм избрал вентил продължават моите размисли и двоумения кой от двата типа да избера! :?
В първоначалния момент от работата на горелката, когато t на водата в системата не е достатъчно висока и сработи вентила от първия тип ( ESBE, а не изключвам и варианта да използвам Herz с термоглава с изнесен сензор за бойлер ) затваря напълно байпаса и отваря големия кръг. Но от там идва "студена" вода, която почти веднага принуждава вентила отново да затвори големия кръг и да отвори малкия кръг. И цикъла се повтаря до като t на водата в системата се вдигне. През това време предполагам се получава "пулсация" на входа на котела.
При вентил от другия тип ( Termovar/Thermador ), понеже малкия кръг не се затваря никога, си мисля, че пулсацията на входа на котела ще е по-рядка.
Дайте отзиви кой от двата варианта би бил по-подходящ за работата на котела!
filmatoplo - майстор
Веднъж се прецаках да монтирам само 1 помпа в инсталация с термовентил на малкия кръг , и се получи така че големия кръг остава шунтиран с доста или почти без циркулация , поправих си грешката след това , и не я повтарям никога -монтирам винаги помпи на двата кръга .Тогава ме прецака един инженер от Ерато с акъл да монтирам помпа само на малкия кръг :x .И двата вентила вършат работа , пулсации няма .тоест винаги има поток -циркулация през вентила .Когато работи вентила се усеща как той почти през 2 секунди отваря и затваря когато е около температурата посочена за отваряне на вентила примерно 60 гр , когато я подмине с 5-10 градуса си личи че вентила седи повече време отворен към връщащата вода .И не се притеснявайте за втората помпа че ще работи излишно , аз я контролирам с отделен контактен термостат който я включва в момент в който е сигурно че вентила е отворен -затова тя не работи на празен затапен ход .Най правилно е да се постави малък хидравличен изравнител с 4 извода имитиращ буфер 10-20-30 литра .Така водата в буферчето много бързо ще се затопля , помпата за големия кръг ще взима информация от температурата в него и ще работи когато е нужно , двата кръга няма да си пречат хидравлично .http://www.youtube.com/watch?v=qTm2Y6h-aH8#t=189
Последна промяна от filmatoplo на пет яну 24, 2014 2:09 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Е добре де, ако сложиш трипътен на херц, как ще се получи байпасиране на големия кръг, като малкия се затваря на 100%. Това може да стане, само при трипътни вентили с непълно затваряне на малкия кръг и голямо хидравлично съпротивление на големия кръг. При такива системи (с голямо хидравлично съпротивление) няма проблем да се ползва и двупътен вентил за малкия кръг, само че главата с осезателя трябва да е за подово отопление, т.е. да затваря когато се достигне зададената температура. Няма смисъл да се слагат допълнителни помпи и излишно да се усложнява инсталацията.
filmatoplo - майстор
За подовото се прави така -една тетка и двупътен вентил с осезател .Почти еднаква функция има , при котела се цели да не влезе вода с по ниска температура , при подовото се цели да не влезе вода с по висока температура :wink: , по повод за циркулацията -трябва да сте сигурни че такава ще има през всеки един момент през двата кръга , ако машинарията която ще сътворите от тетки и вентили в даден момент ще предотврати нейде циркулация -то тогава се монтират повече от една помпа , или всяка зона се снабдява с такава. :wink:
alex_serviz - специалист
При мен котела е 5 етажа под радиаторите ( в мазето ), та нямам опасения от липса на циркулация ( работил съм и без помпа няколко дни ) към големия кръг ( разбира се, когато пътя към него е отворен от t-вентила ).
Ето какво смятам да направя:
Изображение
Мисля да задействам принудително помпата когато дойде команда за работа на горелката от стайния термостат.
Като че ли по-уместния вариант в моя случай е t-вентил Termowar. Задължително кран на байпаса на котела, а също така мисля и да направя байпас на самия t-вентил.
minca - специалист
Не е ли по-правилно вместо кран/байпаса на вентила/ да се ползва възвратен клапан.
alex_serviz - специалист
Идеята за байпаса на вентила е, ако не дай си Боже вентила блокира, да отворя крана на байпаса му, съответно да затворя байпаса на котела и да си работя така, докато не оправя/заменя вентила. Не пречи да му сложа и възвратен клапан, но според мен е излишен.
minca - специалист
Прикачен файл:
без име.jpg
без име.jpg (3.72 KиБ) Видяна 9044 пъти
Да се коригирам-имах в предвид така.
Svezar - специалист
alex_serviz написа:
При мен котела е 5 етажа под радиаторите ( в мазето ), та нямам опасения от липса на циркулация ( работил съм и без помпа няколко дни ) към големия кръг ( разбира се, когато пътя към него е отворен от t-вентила ).
Ето какво смятам да направя
Мисля да задействам принудително помпата когато дойде команда за работа на горелката от стайния термостат.
Като че ли по-уместния вариант в моя случай е t-вентил Termowar. Задължително кран на байпаса на котела, а също така мисля и да направя байпас на самия t-вентил.
Мисля че моята система е изпълнена точно по този начин /може би с малко повече кранчета за спиране при ремонт/ с една помпа на малкия кръг и с малко проби на дебита от кранчето на байпаса работи добре !
Изображение
alex_serviz - специалист
Сложих трипътен вентил Термадор ( Термовар ), но нещо не се получи като хората. Помпата е на max скорост, сложих допълнителен филтър пред вентила ( за да не се задръства ), крана на малкия кръг ( байпаса на котела ) е затворен почти напълно и въпреки това топлата вода не отива до по-далечните радиатори от колекторите. :sad: Вентила си работи ( при сваряване на котлона отваря големия кръг ), не е задръстен с гняс и все пак... Стигам до извода, че помпата може би не е с достатъчен дебит ( или водонапорен стълб ). Както и да е, за сега функцията на вентила изпълнява горелката, като пуска/спира помпата при мърдане на t на котела над/под зададената стойност.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: