Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tmitko - напреднал
Мда ...не съм се изразил правилно ...сори... :shock: . С две думи исках да кажа, че това поведение на налягането в системата не е нормално и то е породено от някакъв проблем. И най-вероятно ''ESPACE'' е прав, че това е теч. При мен по настояване на ОВ-специалиста, който прави изчисленията и проекта за исталацията сложиха допълнителен раз. съд на входа преди котела. Казаха, че най-вероятно вграденият раз. съд на котлето ще дойде малък за инсталацията и за да няма проблеми с налягането в системата трябва допълнителен външен. Това само за инфо...
Колега ''Robert'' ако ще търсиш теч ....изкл. котела ....като изтине водата в системата вдигни налягането на 3-4 бара /зависи колко е във водопровода ти/ и тогава огледай навсякъде. При 3 бара няма как да не го хванеш. Ако си с колектори огледай ... /спир. кранчета, присъедин. щуцери, лещи/, абе всичко що е завито с тефлон. Обикновено там просълзява когато не е добре връзката.
idunno - специалист
Определено не е теч, ама трябва малко време....
ESPACE - майстор
idunno написа:
Определено не е теч, ама трябва малко време....
Добре че котела явно е без пресостат за налягането в отоплителната инсталация. Че тогава никакво време нямаше да му помогне. Сега ако изчака още малко време накрая при студена система стрелката ще сочи уверено 0. Тогава вече теч няма да има със сигурност. :)
idunno - специалист
Всъщност исках да кажа,че трябва малко време да се разбере, че не е теч. :)
ESPACE - майстор
Ясно разбрах, че това имаш предвид. Моето мнение обаче е коренно различно.
idunno - специалист
Ще се окаже разширителният съд, защото това не е първия такъв случай, който съм виждал, пък съм виждал това-онова. :)
Robert - специалист
idunno написа:
Ще се окаже разширителният съд, защото това не е първия такъв случай, който съм виждал, пък съм виждал това-онова. :)
Почти съм на същото мнение, а и майстора който според мен беше най на "ти" със нещата изказа същото. Преди да престъпа към смяната на разширителния съд обаче искам да попитам има ли техническа възможност да се изолира котела от останалата система /тръби и радиатори/ и да се наблюдава поотделно колебанието на налягането /явно за радиаторите при студена вода което е даже по-добрия вариант според всички вас/. Монометърът при една такъва ситуация ще отмерва ли налягането само в котела или не, ако той е да кажем в летен режим и си ползва само за топла вода. Ако е да как да измера налягането в радиаторите и тръбите може би с друг монометър, но как по-конкретно.
ESPACE - майстор
idunno написа:
Ако можеш и да обясниш как става тази магия? Значи пълниш една система на 1,2 и като я загрееш става 1,5. после като изстине е 0,5, а проблема според теб е в разширителния съд. [-X
Та как става този номер?
idunno - специалист
Всъщност колега ESPACE, съм решил като ми остане време да напиша в отделна тема нещата по отношение на избора и начина на свързване на разширителните съдове и помпите, защото ми прави впечатление, че има някои неясноти, които водят до шум в радиаторите, горещи помпи, вариации на налягането, въздух в системата и тям подобни неща и те се касаят не само за газовите котли(там нещата са най- поправими), а като цяло.
Robert - специалист
Искам да попитам, ако допуснем, че мембраната на разширителния съд се е деформирала по някакъв начин и смесва вода от системата с въздуха в нея няма ли в един определен момент целия разширителен съд да се напълни с вода и спада на налягането да спре. При загряване тогава да се наблюдава само увеличение на налягането. Или пък при тази ситуация въздуха в разширителния съд да излезне през автоматичния обездушител и той пак да се напълни изцяло с вода. Ако има само теч, а раширителния съд работи нормално не би ли трябвало да се наблюдава само спад в налягането постепенно, а не толкова рязка амплитуда на монометъра при работещ и неработещ котел.

Тема "Нормално налягане в газова инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: