Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Т.е. системата е под налягане и това държи течноста вътре да не кипне ли?
Andri01 - майстор
ESPACE написа:
Откъдето идва, там и отива. :) В зависимост от силата на слънцето например при 160 градуса на панела може да настъпи равновесна точка - колкото енергия пада върху него толкова се и разсейва като топлина. Това при спряна помпа.
И ако продължи да вдига температура-през предпазния клапан-фира и после доливане! Друго решение-Drain Back система !
ESPACE - майстор
Ако е изчислен правилно разширителния съд не би трябвало да се стига до там.
Evgeniy - майстор
Едно предложение.
Допълнителен изолиран съд 100 литра, свързан в долния си край с основния. Гравитачен колектор към него. Трипътен вентил с моторна задвижка, управлявана според желаната температура в едиствената тръба - кеф ти 40 градуса, или 10...
Е, има и малко допълнителни разходи...
ivanovbg - майстор
Можеш да направиш тази схема с панел :
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (12.85 KиБ) Видяна 2480 пъти
Или тази без панел, като моята в градината - с бойлер от вторичните на който е махната изолацията и боядисан в черно и опакован в найлон на около 10 см растояние :
Прикачен файл:
untitled1.JPG
untitled1.JPG (9.48 KиБ) Видяна 2480 пъти
И за двете ток ти не требе. :partyman:

Предимството на системите на самотек е, че винаги имаш гореща вода. Поради бавната скорост, горещата вода се наслоява отгоре, а като почнеш да харчиш, харчиш първо най топлата. Когато имаш помпа водата се джурка много и ако имаш само 2 часа слънце едвам ще си я затоплил. На самотек може да разчиташ на 50-60 литра гореща вода.
MamaMy - майстор
Тази система се е отрепала за дрейн бек. Слагаш колектора високо. Помпа в долния край на резервоара а връщаш водата да си пада свободно в горния край на резервоара. Пускаш помпата и тя пълни колектора, а от другата си тече свободно в резервоара. Като направи градусите с терморегулатор само прекъсва помпата. Готово. Водата се стича гравитачно в резервоара и колектора остава празен да се нагрява колкото иска.
brum - майстор
Разгледах нещата, попремислих и реших да сменя изцяло концепцията. Ама пак не съм наясно дали нещо не пропускам и затова питам :) .

Идеята е да се ползва водосъдържател от бойлер и да награвя водата само за външната банята на двора (то вътрешна си няма де). Водосъдържателят се пълни с вода, а през него се прекарва серпентина. През серпентината се пуска да минава вода само когато банята се ползва.

Бойлера ще е отворена система. В горният край на бойлера се монтира щуцер за който се закача маркуч потопен във съд с вода. Като прегрее бойлера - изважда налягането на вън през щуцера, като изстине си дръпва обратно вода от съда. Така вътре няма да има въздух, а само вода.

Въпрса е какъв водосъдържател да търся. Неръждаем или поцинкован. И от къде мога да намеря пробит водосъдържател, защото в моя случей ремонта му ще е лесен и би трябвалод а ми излезне значително по-евтино :) .
agro - специалист
brum написа:
И от къде мога да намеря пробит водосъдържател, защото в моя случей ремонта му ще е лесен и би трябвалод а ми излезне значително по-евтино :) .
С пробитите водосъдържатели вече се прекарах веднъж. Взех евтино 5 неръждаеми със шупла - върнати от рекламация. Мислех си, че заварката им ще е детска играчка. Да, ама не! Шуплите не били случайни, а от дефектната ламарина. Заваряваш, а тя в съседство прави нова шупла от нагряването. Накрая ги захвърлих в склада, стоят там от 6 години и не знам защо още не съм ги дал на отпадъци. Ако ти се занимава, мога да изпратя и снимки.
brum - майстор
А ако не се заваряват, а се залепят само? Както го мисля налягане няма да има (отворена система). Та все си мисля, че даже със силикон да замажа дупката ще приключа с проблема.

Тема "Една идея със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: