Преместете камината до комина и пробвайте с минимален брой кюнци, после ще си решавате какво да правите
- 1
- 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
16 мнения в "Голям проблем с комин, капе черна вода"
koveslav
- майстор
Колеги,преди години моите родители умишлено увеличаваха броя на кюнците,за да се отделя повече топлина в жилището и имаше ефект,но никога нищо не е капало.Сега с кюнци,но само два броя,като единия е хоризонтален,аз съм включил в комин съвременна 18 киловатова камина на Прити с водна риза.Когато я монтирах,започнах да ползвам камината с 40 процента от мощността и,защото ремонта на жилището ми се забави,а отоплителния сезон беше настъпил.При никакви положения нищо не е капало от кюнците,но и никога в нашия дом не са използвани дърва на по-малко от 6 месеца от добива им.Мисля,че сурови/неизсъхнали/на проветриво място дърва са най-логичната причина.И не бива да се объркват понятията мокри и сурови дърва.Мокри от дъжд или сняг съм горил често,но сурови никога!Дано съм бил полезен!Има логика и в забележката за малкото въздух,особено вторичен или иначе казано горен,който разни самозвани производители си позваляват да подценяват или дори въобще да не осигуряват на горивната камера.
agro
- специалист
Има и още един вариант да се случи такъв конденз - дебелостенни метални кюнци. Патил съм, та знам. Като смених кюнците с евтини тънкостенни и проблема се реши - загряват моментално и няма време да се образува гадния черен конденз, дето после с нищо не се чисти. Има начин и с дебелостенните кюнци, но трябва снадките да са с плътни заварки, че да не капе първоначалния конденз. Като загреят кюнците - всичко е наред. Има едни турски гледжосани /емайлирани/ кюнци, те често създават този проблем, защото по-бавно загряват.
MamaMy
- майстор
Преди две седмици имах огромен проблем с конденза. Вината е моя. Понеже ползвам две печки чудо, една в спалнята и една в кухнята (всекидневна), паля и двете по различно време. Онази вечер тръгнах да си лягам, а в печката в кухнята казанчето почти пълно с дърва. Реших, че ще и затворя въздуха напълно да изгасне за икономия на дърва. Легнах си и сутринта като станах в кухнята беше дошъл ада. Конденза капал от снадките на хоризонталните кюнци. Точно върху хладилника и потекло надолу през вратичките и уплътненията по ламината. Отделно пръски по стената. Невероятна свинщина. Два часа и шише обезмаслител Меглио заминаха. А дървата са на две години. Достатъчно сухи. Седят под навес. Кюнците са емайлирани, турски, но до сега проблем не е имало. 

koveslav
- майстор
MamaMy написа:Преди две седмици имах огромен проблем с конденза. Вината е моя. Понеже ползвам две печки чудо, една в спалнята и една в кухнята (всекидневна), паля и двете по различно време. Онази вечер тръгнах да си лягам, а в печката в кухнята казанчето почти пълно с дърва. Реших, че ще и затворя въздуха напълно да изгасне за икономия на дърва. Легнах си и сутринта като станах в кухнята беше дошъл ада. Конденза капал от снадките на хоризонталните кюнци. Точно върху хладилника и потекло надолу през вратичките и уплътненията по ламината. Отделно пръски по стената. Невероятна свинщина. Два часа и шише обезмаслител Меглио заминаха. А дървата са на две години. Достатъчно сухи. Седят под навес. Кюнците са емайлирани, турски, но до сега проблем не е имало.Проблема е затварянето и липсата на въздух за горене.Дървата започват да горят само с наличния в самите тях кислород,така се произвеждат въглищата.Отделя се горим газ,който като му дадеш въздух може и да избухне-сигурно сте усещали как понякога се случва това при разгаряне на загаснала печка,та чак връща през отворите за въздух.Газовете които се отделят при това положение са с ниска температура и е възможно да кондензират в поизстиналите кюнци и да потекат катрани.Та при качествените камини има един процеп между стъклото и вратата или има отвори над стъклото в самата врата,които не се затварят.Това е достъпа на вторичния въздух,който ако е добре изчислен осигурява пълното изгаряне на горивото.Той се подава на практика в самия пламък.Като отвориш долната клапа на камината пускаш въздух отдолу през самите дърва,а след като се разгорят аз затварям тази долна клапа,притварям и клапата на комина и пламъка направо започва да синее,като остава да гори само с вторичен въздух.Така поразпалена и заредена с гориво,камината кара с часове и държи висока температура.Поради тези причини,горната клапа на чудото е добре никога да не се затваря напълно,за да се осигурява достъп на поне малко въздух и мисля че този проблем няма да го има.
- 1
- 2
Тема "Голям проблем с комин, капе черна вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература