• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Преместете камината до комина и пробвайте с минимален брой кюнци, после ще си решавате какво да правите
koveslav - майстор
Колеги,преди години моите родители умишлено увеличаваха броя на кюнците,за да се отделя повече топлина в жилището и имаше ефект,но никога нищо не е капало.Сега с кюнци,но само два броя,като единия е хоризонтален,аз съм включил в комин съвременна 18 киловатова камина на Прити с водна риза.Когато я монтирах,започнах да ползвам камината с 40 процента от мощността и,защото ремонта на жилището ми се забави,а отоплителния сезон беше настъпил.При никакви положения нищо не е капало от кюнците,но и никога в нашия дом не са използвани дърва на по-малко от 6 месеца от добива им.Мисля,че сурови/неизсъхнали/на проветриво място дърва са най-логичната причина.И не бива да се объркват понятията мокри и сурови дърва.Мокри от дъжд или сняг съм горил често,но сурови никога!Дано съм бил полезен!Има логика и в забележката за малкото въздух,особено вторичен или иначе казано горен,който разни самозвани производители си позваляват да подценяват или дори въобще да не осигуряват на горивната камера.
agro - специалист
Има и още един вариант да се случи такъв конденз - дебелостенни метални кюнци. Патил съм, та знам. Като смених кюнците с евтини тънкостенни и проблема се реши - загряват моментално и няма време да се образува гадния черен конденз, дето после с нищо не се чисти. Има начин и с дебелостенните кюнци, но трябва снадките да са с плътни заварки, че да не капе първоначалния конденз. Като загреят кюнците - всичко е наред. Има едни турски гледжосани /емайлирани/ кюнци, те често създават този проблем, защото по-бавно загряват.
MamaMy - майстор
Преди две седмици имах огромен проблем с конденза. Вината е моя. Понеже ползвам две печки чудо, една в спалнята и една в кухнята (всекидневна), паля и двете по различно време. Онази вечер тръгнах да си лягам, а в печката в кухнята казанчето почти пълно с дърва. Реших, че ще и затворя въздуха напълно да изгасне за икономия на дърва. Легнах си и сутринта като станах в кухнята беше дошъл ада. Конденза капал от снадките на хоризонталните кюнци. Точно върху хладилника и потекло надолу през вратичките и уплътненията по ламината. Отделно пръски по стената. Невероятна свинщина. Два часа и шише обезмаслител Меглио заминаха. А дървата са на две години. Достатъчно сухи. Седят под навес. Кюнците са емайлирани, турски, но до сега проблем не е имало. :x
koveslav - майстор
MamaMy написа:
Преди две седмици имах огромен проблем с конденза. Вината е моя. Понеже ползвам две печки чудо, една в спалнята и една в кухнята (всекидневна), паля и двете по различно време. Онази вечер тръгнах да си лягам, а в печката в кухнята казанчето почти пълно с дърва. Реших, че ще и затворя въздуха напълно да изгасне за икономия на дърва. Легнах си и сутринта като станах в кухнята беше дошъл ада. Конденза капал от снадките на хоризонталните кюнци. Точно върху хладилника и потекло надолу през вратичките и уплътненията по ламината. Отделно пръски по стената. Невероятна свинщина. Два часа и шише обезмаслител Меглио заминаха. А дървата са на две години. Достатъчно сухи. Седят под навес. Кюнците са емайлирани, турски, но до сега проблем не е имало. :x
Проблема е затварянето и липсата на въздух за горене.Дървата започват да горят само с наличния в самите тях кислород,така се произвеждат въглищата.Отделя се горим газ,който като му дадеш въздух може и да избухне-сигурно сте усещали как понякога се случва това при разгаряне на загаснала печка,та чак връща през отворите за въздух.Газовете които се отделят при това положение са с ниска температура и е възможно да кондензират в поизстиналите кюнци и да потекат катрани.Та при качествените камини има един процеп между стъклото и вратата или има отвори над стъклото в самата врата,които не се затварят.Това е достъпа на вторичния въздух,който ако е добре изчислен осигурява пълното изгаряне на горивото.Той се подава на практика в самия пламък.Като отвориш долната клапа на камината пускаш въздух отдолу през самите дърва,а след като се разгорят аз затварям тази долна клапа,притварям и клапата на комина и пламъка направо започва да синее,като остава да гори само с вторичен въздух.Така поразпалена и заредена с гориво,камината кара с часове и държи висока температура.Поради тези причини,горната клапа на чудото е добре никога да не се затваря напълно,за да се осигурява достъп на поне малко въздух и мисля че този проблем няма да го има.
koveslav - майстор
Всичко което казах по-горе е за горене на дърва.При въглищата положението е различно.
  • 1
  • 2

Тема "Голям проблем с комин, капе черна вода" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: