Не виждам каква ще ти е ползата от клапан и термостат.Къде ще си избереш да сложиш термостата на цялото трасе?А дали там ще е най удачно?Същата работа да си управляваш котела само със стаен термостат-избираш си стая и до там а останалите квото дойде.Идеята на тая циркулационна схема е като отвориш кранчето някъде по етажите които може да са доста да потече топла вода а не да брадясаш докато дойде топлото.Това освен време икономисва и вода.Със клапана какво ще направиш-ще спреш циркулацията и оставаш със минусите.Трябва да решиш обикновенна схема или циркулационна това е.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt
- майстор
27 мнения в "Как се ограничавт загубите от рециркулация"
MamaMy
- майстор
Има начини да се реализира сравнително интелигентно една предварителни програмирана система. Използвай седмичен програмируем таймер. Там задаваш от колко до колко час помпата върти непрекъснато. Имаш десетина програми и отделно можеш да ги включваш за определени дни в седмицата по отделно всяка. Другото което може да се направи, е ключа на осветлението на всяка баня да задейства и реле за време което да включва помпата за 10 минути примерно. Тази система ще е успоредно на таймера и ще служи за нощно време когато помпата ще е изключена. Денем може и да влезеш в банята без да светкаш, но нощем е изключено. Отделно в кухнята един бутон над мивката. Той да задейства същото реле време. Варианти за решения много. Цени също. 

VLADO66
- майстор
За рециркулация се ползва такава помпа http://www.termaex.com/cgi-bin/index.pl ... 5&brand=39 -има термодатчик и часовник ,цена по спомен 265лв.
fox_vt
- майстор
MamaMy
те решения много но неадекватни
Защо се борим с последствията а не премахнем причината да попитам ей така тънко?Може и микропроцесорно управление с датчик за движение,камери,сензори за натиск и т н и защо?Ако се елиминира проблема и той е че се губи топлина от магистралните тръби ще има ли нужда от усложняване на нещата и наемането на човек на заплата за да поддържа допълнителния хардуер.От днес ли се правят циркулационни системи? И все пак тоя бойлер със какво се подгрява?

MamaMy
- майстор
На една такава задача отговора никога не е еднозначен. Далеко съм от мисълта, че системата която предлагам е панацея. Обаче само изолация на тръбите също не е идеалното решение. Изолацията решава частично проблема със загубите при една по-редовна консумация. Примерно вход от кооперация с 20 апартамента. Дори и там обаче има голям период от време в което няма консумация на топла вода и помпата излишно харчи ток и топли тръбите. Ако се подходи комплексно и там може да се намери почти идеалното решение. Проблема с еднофамилната къща обаче е по-сериозен. На фона на количеството употребена топла вода, загубите са много сериозни. Представям си аз както обитавам двуетажна къща. Ако имам баня на втория етаж е хубаво да имам рециркулация. Но при положение, че тази баня ще се използва основно вечер и нощем, има ли смисъл да върти помпата цял ден? Дали загубата от ток за помпата и изстиването на водата по тръбите няма да е по-голяма от сумата на водата източена в канала? Остава само удобството, че водата ще идва веднага. В на баща ми апартамента това го решихме с една съвсем обикновена Юнга. Икономисахме помпа и 30 метра топла тръба. Отделно изолации и всичко друго. Въпрос на елементарни сметки. 

fox_vt
- майстор
Това е така макар че точно кооперацията със 20 апартамента ще имат доста разнообразно ползване на топла вода.Да вземем централното парно-може да е на загуба заради топлинните загуби но топла вода бол и веднага.Ако ти си на последен етаж и искаш да си измиеш ръцете да източиш половин кубик вода и да чакаш 5 мин едва ли е оферта.Вярно че с 30 литров бойлер под мивката (вече стандартно във всички нови кооперации) или проточен бойлер работата се решава,но пак да напомня че в този случай тук трябва да се реши ще има ли рециркулация или няма да има.Един пример-имам роднини във севлиево те много отдавма имат централна газификация.Котела обаче(бойлер по точно) се намира на 15 метра от кухнята и загубите са налице,кел файда че имаш постоянно топла вода.Относно удобството-колега смени обикновената си камина със пелетна не че ще е по евтино но удобство,аз съм с климатик за отопление пред печка на дърва,не че ще е по евтино но удобство,с проточен бойлер съм не че е кой знае какво но удобство,примери бол не трябва да се подценява удобството.
MamaMy
- майстор
Именно. Схванал си идеята правилно. Как хем да остане удобството, хем да се сведат загубите до минимум, хем да се вкарат минимум средства. Естествено, най-добре е да се направи изолация и автоматика. А най-евтино ще е по един бутон до всеки извод за топла вода и помпата да е с реле за време. Така ще се запази рециркулацията за удобството, но ще се намалят загубите. Аз обаче бих направил по-подробни сметки. Всичко зависи от типа на ползване, дължината на тръбите и консумацията.
Тема "Как се ограничавт загубите от рециркулация" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература