Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вадим Владимиров - специалист
Покажете Вашите шапки, господа и да видим как да помогнем на чожека. Другото е ала-бала:-D
alsted - майстор
Извинявай! Не визирах твоите изобщо. За мен това е неговото решение:
ZEDYCUS написа:
Керамична или бетонна няма да дрънкат. :)
Интересно ми е как действа противодимно "варелчето". Имам проблем и току виж това се окаже панацея :)
LazarGanev - "Велик майстор"
    alsted написа:
    Интересно ми е как действа противодимно "варелчето". Имам проблем и току виж това се окаже панацея :)
    Как действа ли - конструкцията е такава, че накъдето и да духа вятъра (нагоре, надолу, наляво, надясно, напред, назад) - винаги изсмуква дима от комина, а не го набива и връща обратно. Подобно действие имат и Н-образните шапки, само дето са големи и грозни
    alsted - майстор
    Духането на вятъра е движение на въздух от място с по-високо налягане към място с по-ниско такова (най-общо казано). За да натисне вятъра дима в кумина ще рече, че там налягането се е оказало по-ниско в даден момент. Как формата на изхода променя нещата при положение, че не е реално клапан, вентил? Това ли е въпросното чудо?
    Изображение
    LazarGanev - "Велик майстор"
    Да, тази Н-образна форма, заедно с "варелчето" от линка ти са едни от най-подходящите форми за шапка на комин
    alsted написа:
    Как формата на изхода променя нещата при положение, че не е реално клапан, вентил?
    Нали си спомняш за "тръба на Вентури" ? Вятърът вместо да пречи и да връща пушека в комина, тук помага за неговото изсмукване :wink:
    bulhomes2 - майстор
    Обаче какво правят на циглите под тях - не е истина.
    alsted - майстор
    На мен изобщо не ми напомнят "тръба на Вентури" тези неща. То ефекта си се проявява и без никакви приспособления - при по-силен вятър се палят комините заради увеличената тяга. "Връщането" при мен се случва изключително рядко и го приемам като нетипична (драстична) промяна в атмосферното налягане на слоевете и затова не възприемам функционалността им в такава ситуация. Виж, ако тягата по принцип е недостатъчна би помагало такова нещо (стига наистина да е "истинско"), но какво става, когато няма вятър? Питам конкретно за себе си.
    inspo - майстор
    Да взема и аз да кажа нещо като бивш монтажник на вентилационни с-ми.
    Шапката която се слага против вятър и викаме дефлектор и е почти като "варелчето" , но не съвсем.

Прикачен файл

deflector.JPG
    deflector.JPG (46.87 KиБ) Видяна 13355 пъти
    alsted - майстор
    Какво гарантира, че при по-високо налягане отвън спрямо това в комина няма да стане това:
    Прикачен файл:
    обратен ефект.JPG
    обратен ефект.JPG (30.47 KиБ) Видяна 13342 пъти
    За да се прояви ефекта на дифузьора големия поток въздух трябва да увлече малкия (евентуално при някакво стесняване ...). Някак си ми убягва функцията на тази външна тръбичка точно в този смисъл :?
    syncho - майстор
    Вадим Владимиров написа:
    Покажете Вашите шапки, господа и да видим как да помогнем на чожека. Другото е ала-бала:-D
    Ние нямаме наши шапки. Ние използваме шапки. LazarGanev много добре го е обяснил.

http://new.palazzetti.it/img/big/8_regola.jpg

Тук са показани няколко вида, но на практика 1-вия, 3-тия и 4-тия вариант са едно и също и единствено втория вариант е безпроблемен.

Тема "Шапки за комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: