Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Energyx - специалист
Това с дефлектора ако идеята е да не се увеличава височината може и да свърши работа, но според мен не е добре комин да е на нивото на прозорци в съседство, щото често се случва хоризонтално въздушно течение и дима се усеща в стаите.
fbr - майстор
На това ниво прозорци има само на противоположната на комина стена.
П. Петков - специалист
Дефлекторът трябва да се сваля лесно!!! Който е чистил комин с четка, топуз и въже, знае защо.
Energyx - специалист
Димосмукателен вентилатор решава всичко, но е скъп. Колко ти е разстянието от котела до края на комина, че ти и е толкоз зле тягата ?
fbr - майстор
Не съм писал никъде че ми зле тягата. Бях писал че при силен вятър понякога връща. Иначе от котела до горната плоча са два етажа, значи около 5 метра. И като сложа 3-4 метра тръба, която ще се покаже около 2 метра над покрива, смятам че ще се избегне това връщане.
Energyx - специалист
Гледай да имаш достъп за периодично почистване на комина . Успех :)
fbr - майстор
Ако сложа иноксови изолирани , предполагам няма да е проблем свалянето и чистенето. Ако правя комин, би трябвало да предвидя монтиране на стълбички при зидането, за чистене в последствие.
П. Петков - специалист
Металните комини имат съществен недостатък - правят вътрешен конденз, който изисква осигуряването в най-долната част на комина на джоб с дренажен отвор.
fbr - майстор
Това отнася ли се и за изолираните. В събота видях по път, монтиран такъв комин на къща в едно село. Спрях да попитам, и собственика ми показа котелното. Не обърнах внимание, какъв беше котела, но забелязах че е от ретортните, с бункер и го караше на въглища. Комина беше по височината на цялата къща, понеже котелното беше в мазата му, 7 метра бил, уточни собственика, изрично го питах за конденз от комина, не беше чувал за такова нещо. Отоплителната инсталацията е изградена от фирма, и не можа да даде други подробности, относно материалите на комина, и дали има дренаж в почвата зад къщата, откъдето излизаше комина, и влизаше изхода на котела.
tanosliven - специалист
Изолираните неправят конденз.Или ако правят е толкова малък че не се усеща.

Тема "Висок комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: