Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Крана е преди вливането на водата в дрейнбек съд-а, следователно е след помпата.
Andri01 - майстор
Конфигурация на системата: СК-допълнителен/drain back/ съд-серпентина на бойлера-помпа-слънчев колектор/СК/. Такава ли е схемата ти? Кранове има пред и след помпата с филтъра,на входа и изхода на серпентината,но всички са отворени но 100% .Моята е по тази схема ,с PPR 20мм,помпа "Grundfos 25-4" и нямам никакви проблеми с въздух,кранове и др. неща!! Провери за влизане на въздух от някъде, щом го прави номера от време на време.Има и значение как влиза водата в DB съда-дали тя не вкарва въздух в системата. Ако искаш подробности-на лични.
idunno - специалист
Въздух в системата в твоя случай означава че системата или е грешно изпълнена( цяалта система работи в условие подналягане и нищо никъде не се разрежда :) както някои магазинери споменават) или има теч или ако има възвратен клапан той създава проблем,НО опрделено не е помпата проблемна, но ако е много гореща е сигурен знак, че нещо не ти е наред.
И Е ДОБРЕ ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ КРАН НЕ МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНА ЗА КАВИТАЦИЯ И Е НАЙ - ДОБРЕ ДА НЕ СЕ ПИШАТ ГЛУПОСТИ, ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЯВЛЕНИЕТО КАВИТАЦИЯ.Което като нищо може да е твоя случай.
Krelion - специалист
Кавитацията е природен феномен, свързан с процеса на образуване на кухини във флуиди, когато в резултат на високата им скорост тяхното налягане спадне в съответствие със закона на Бернули. В основата ѝ седи кумулативният ефект. Запълнените с пара кухини изчезват, когато попаднат в области с по-високо налягане, а полученото ударно налягане може да предизвика образуването на вдлъбнатини по повърхността на твърди тела.
Evgeniy - майстор
Ако погледнете тук : Drainback
Източването става през помпата. И нищо чудно, че има въздух в устремената вода през помпата. Поне при мен има. Затова трябваше да го обуздая с огранчение на дебита.
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
...или има теч или ако има възвратен клапан той създава проблем...
И Е ДОБРЕ ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ КРАН НЕ МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНА ЗА КАВИТАЦИЯ И Е НАЙ - ДОБРЕ ДА НЕ СЕ ПИШАТ ГЛУПОСТИ, ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЯВЛЕНИЕТО КАВИТАЦИЯ.Което като нищо може да е твоя случай.
Омръзна ми (и не само на мен) да чета безсмислиците на хладилни техници с вирнат нос и високо самочувствие без покритие, имащи завидни умения с много приказки да не казват нищо съществено :) . Като се коментира нещо е добре да се познава - за какъв възвратен клапан в дрейн бек система става дума? Разбира се (от тези, които познават явлението кавитация), че притворен кран или друго стеснение на входа на работеща помпа може да предизвика кавитация! Точно по тази причина е задължително кранът за ограничаване на дебита на центробежна помпа да бъде след помпата, а на входа на помпата да няма никакви стеснения. В случая Калин каза, че крана е преди дрейн бек съда, което е добре, но каква е височината между съда и помпата? Малката височина е гаранция за малък напор, а ако дебита на помпата е голям тези малки стойности на напора лесно сменят знака си и стават вакуум. Така че Калине пробвай какво ще се получи с още малко притваряне на крана за ограничаване на дебита на помпата
fbr - майстор
Аз съм сложил помпата на съда отдолу, направо с фитинг 1 цол, какъвто и въздух да влезе остава в горната част на съда, и крановете не влияят на входа на помпата.
kalin72 - майстор
Конфигурация на системата: СК-допълнителен/drain back/ съд-серпентина на бойлера-помпа-слънчев колектор/СК/. Такава ли е схемата ти?
Точно такава ми е системата.
Ще кача едно видео, но се чува помпата как работи, и като отвия обезвъздушителния бинт, не излиза нищо. Когато след време започне да вие, тогава се обезвъздушава добре и започва да работи ОК. Когато помпата е спряна, и отвия винта, тече вода, което значи, че под и над помпата има достатъчно вода, за да няма въздух при започване на работа. Прави ми впечатление, че дрейнбек съда не е достатъчно изпразнен, когато помпата работи с виене. Изглежда няма достатъчно напор да превърти водата в някои моменти.

https://www.youtube.com/watch?v=LQsMNMv ... e=youtu.be
LazarGanev - "Велик майстор"
Притвори още крана, както ти казах
saraneron - специалист
Към входа на помпата не постъпва необходимото количество вода, причините са много както преди помпата така и след нея,филтри, ръжда ,запушени тръби,колектори,връзки м/у колекторите кранове,щом е работила значи има нещо ,което не е от проектирането а вторичен ефект,мислиш, че крана е отворен примерно но той е задръстен с боклуци или подобни ефекти по тесните места.Премести помпата на най-ниското място в системата и я карай на най-ниската скорос.Според мен имаш някъдае задреъстване и може да се окаже на място, което въобще не си очаквал.Прекарай цялата системата с вода под налягане от водопровода !Серпентинирте си идват от фабриката комплект с боклуцитре!!!

Тема "Въздух в помпата на слънчевата инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: