Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ZMeyGorianin - майстор
Аз бих ти препоръчал да съчетаеш двата вида отопление-удобсвото и по-лесния монтаж на водното с ефективноста на въздушното. Това го постигнах, като смених стандартните радиатори с вътрешни тела от стари климатици. Получи се т.н. конвекторно отопление от което съм много доволен и то на прилична цена-телата са по около 50 лв.
jabata - специалист
Аз лично не съм голям привърженик на конвекторните радиатори, защото така имаш всички неудобства на климатика: имаш едно постоянно течение, непрекъснато разнасяш прахта и най-големия минус че в питата на топлообменика се завъждат микроби и миризмата е ужасна.
milev5 написа:
Няма да излезе ми излезе по евтино водното и то никак.

Смятал съм всички консумативи.
Вентилаторите ми са има няма 200лв
Тръбите и те ми излизат толкова с изолацията.
Регулатори, имам богат избор.
Ами с тези вентилатори за 200 лева (всичките) незнам докъде ще стигнеш, още повече че тръбите ще ти минават в тавана и ти трябват малко по-мощни такива.
Вярно че има кърпени системи, с компютърни вентилатори, ама те и толкова топлят и толкова струват.

Ако искаш да направиш кърпена система, която можеш само да кажеш че топли някак си, но как не е важно, ок. Тогава наистина ще ти е по-евтино така, но и тя ще е толкова надежна.
Но тогава по-добре 2 кюмбета и си готов, хем по-евтино.....хем по-надеждно.
bulhomes2 - майстор
milev5, явно с темата очакваше добри мнения за отоплението с въздуховоди. Практически случай: Един приятел от Бургас, нова къща, скъпи ремонти, камината с въздуховоди. И аз спах в едната спалня тогава. Колкото и да се стараеше домакинята да разчиства тихо масата в кухнята, си се чуваше отчетливо. Аз не съм му казвал нищо, но на другата година я беше гътнал и сменил с такава с вода. Тук е в голяма сила правилото "евтиното излиза скъпо".
zlatko64 - специалист
Колеги, вижте заданието - "Често отсъствие" - Това ми прилича като да е вила. Е, ако наистина е така недостатъците на отоплението с въздух се понасят. Пак ще кажа, аз в моя апартамент/предишния/ бях с този тип отопление. Инвестицията беше нещо около 30 лв. - разбиване на няколко тухли между стаите и прекарване на тръба. Разбира се, тази тръба може да се скрие зад гипскартон и тогава става естетично. Проблема с миризмите не е толкова сериозен, защото въздуха се засмуква от хотата на камината/печката от долу, а там миризми по правило няма - те са по-високо. Остава проблема с шума, но както посочих по-горе, ако е за вила това е поносимо, а и какво, това да не е семейство сформирало духов оркестър което всяка вечер репетира?!? :)

И никак не мога да се съглася, че отоплението с въздуховоди е по-скъпо от водното отопление. При мен беше без вентилатор, закарвах топлия въздух от хола, през кухнята до спалнята и нямаше никакъв проблем - разликата в температурата беше около 2-3 градуса. това означава, че ако в хола е 20 гр., в спалнята е 17-18 гр. Е, къде е проблема?
LazarGanev - "Велик майстор"
zlatko64 написа:
И никак не мога да се съглася, че отоплението с въздуховоди е по-скъпо от водното отопление. При мен беше без вентилатор, закарвах топлия въздух от хола, през кухнята до спалнята и нямаше никакъв проблем - разликата в температурата беше около 2-3 градуса. това означава, че ако в хола е 20 гр., в спалнята е 17-18 гр. Е, къде е проблема?
Ти видя ли проекта?
zlatko64 - специалист
Видях го, може да се опрости още. Коментирах по-скоро принципа, а не конкретния проект.
LazarGanev - "Велик майстор"
Моите коментари са за конкретния проект, не виждам смисъл да си говорим "по принцип", като има показан проект
milev5 - специалист
bulhomes2 написа:
milev5, явно с темата очакваше добри мнения за отоплението с въздуховоди. Практически случай: Един приятел от Бургас, нова къща, скъпи ремонти, камината с въздуховоди. И аз спах в едната спалня тогава. Колкото и да се стараеше домакинята да разчиства тихо масата в кухнята, си се чуваше отчетливо. Аз не съм му казвал нищо, но на другата година я беше гътнал и сменил с такава с вода. Тук е в голяма сила правилото "евтиното излиза скъпо".
Нем напротив :)
Очаквах подобен развой на темата, но поне намерих кусурите на въздушното. :) :partyman:
saraneron - специалист
Послушай съвета на патилите!Когато не си се занимавал с такова въздъшно отоплление ,риска от неудачно изпълнение и перманентни дораборки с неясен изход са почти 100%сигурни.При отоплението с радиятори не е така .Дори и да има нещо ненаред в началото лесно се оправя много по лесно се проектира и е много по комфортно!Аз лично съм на въздъшно отопление ,но при мен е комбинирано за топло и студено и са две отделни машини и топлото работи на газ ,постоянното духане на топъл или студен въздух е гадно!На парно си е най-добре зимата,за лятото изборът е труден за създаване на пълен комфорт!
milev5 - специалист
Мина доста време и след доста обсъждане стигнахме до извода, поради многото труд, финанси и проблеми, които ще ни създаде, което и да е било отопление решихме да отопляваме всяка стая с маслен радиатор.
Де факто в момента ни трябва само два маслени радиатора.
Вече имам един радиатор и един климатик.
Всекидневната се отоплява на дърва през деня, като вратите са отворени към другите стаи.
Те не се използват всички едновременно, и именно за това решихме да минем на радиатори.
Де факто зимата ще работят вечер 2-ва радиатора и евентуално един климатик, когато са затворени стаите.
Смятам радиаторите да ги преработя с регулатор по мощност за по плавно регулиране на мощноста.
Исках да ги направя радиаторите сами да си регулират мощноста спрямо околната температура, като на тази схемичка, но ще стане прекалено сложно за ради голямата мощност на радиатора

Въпросът ми е :
Какъв радиатор да взема ?
В момента имам един стар Български, като на снимките само че бял.Работи си перфектно.
Видях че същият радиатор се продава за 20лв втора ръка във Варна.
Струват ли си новите радиатори или да вземам старото желязо ?Като гледам новите с какви копченца са, въобще не ми се нравят.

ИзображениеИзображение

Тема "Инсталация с въздуховоди или с водна риза ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: