• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
piron45 - майстор
MamaMy написа:
Пък и няма да си зависим до толкова от монополистите.

Няма да може без участието на монополистите, газовия също иска ток :lol:
Energyx - специалист
LazarGanev написа:
Преминаването на друг тип газ не е за направи сам, котелът е поднадзорно съоръжение. За всяка промяна трабва да викаш сервиза. При някои модели става с разглобяване на котела и подмяна на дюзите с последващи настройки, при други модели става с подмяна на чип и настройки с газанализатор, при трети е само от менюто, но във всички случаи трябва да стане от сервиза и да бъде отразено в ревизионната книга от техническия надзор. Според мен цялата галимация не си струва, по много причини:
- Трябва да стане поне 2 пъти (метан-пропан и после пак пропан-метан)
- самото преоборудване не е евтино (кит за преоборудване, такса за сервиза, такса за техническия надзор)
- вероятността Русия да спре газа е по-скоро теоретична - нефта и газа са основните кранчета към бюджета. Дори и да се случи ще е за кратко, а нашите газохранища и находища могат да ни подсигурят за месец-два
- пропан-бутана не е по-евтин от тока
По-добре резервния вариант да се търси на друго място:
- проточен бойлер на ток, пък макар и елементарен и евтин 9кВт
- обемен бойлер на ток
- соларна система
- бойлер на дърва
Проточен 9 кВТ, ако е монофазно захранването, отваря доста проблеми с ел. инсталацията, а е желателно и ДТЗ :drinkers:
Johny - майстор
Значи отивам на вариант "Б" - изводи за бойлер, затапени и парче жица за захранване. Пък ако се случи нещо трайно, ден-два ще изкараме на бързовар и кофа :-D , докато монтирам бойлер. Само като се сетя колко трудно можеше човек да си купи бойлер в онези застойни години.... ужасТ!
lov - майстор
stiv1961 написа:
lov написа:
В една къща винаги трябва да има алтернатива макар, че кат ми спрат тока всичко умира. Него да не спират че тогава става най лошо.
Много е лошо да ти спрат тока, снощи три часа и нещо нямаше ток, нямах телевизия, интернет, вода( щото съм с хидрофор в сондаж), осветление и т.н. Жената тъкмо си боядиса косата и се запъти гола към банята..... голям смях падна :-D
Johny написа:
Значи отивам на вариант "Б" - изводи за бойлер, затапени и парче жица за захранване. Пък ако се случи нещо трайно, ден-два ще изкараме на бързовар и кофа :-D , докато монтирам бойлер. Само като се сетя колко трудно можеше човек да си купи бойлер в онези застойни години.... ужасТ!
При нас на времето тъкмо сина се беше родил водата на жесток режим сутрин към 5 и половина за 2 часа и вечерта по малко щото докато стигне. Модифицирах пералнята с контактор за включване и пресостат на водопровода. Синковеца реве по цяла нощ, а сутринта трябва някой да дебне кога ще дойде да я пусне щото вентилите не устискват дълго време. В банята пластмасов бидон закачен за тавана поне да има човек де да си измие ръцете. А бе какво да разправям трагедия и ужас.
И с тока нали беше същата работа превърнали бяха цяла България на дискотека. Имах колега тъкмо тогава си беше купил апартамент и го ремонтираше. Опъна дублираща 12 волтова инсталация за осветление.
И за това сега резервоар на покрива. Болера си стои в готовност нищо че имам солари и газов котел че и котел на твърдо. Само генератор не съм примъкнал ама ако видя зор той е най лесен. Имам опит на вилата. Там 20 години бяхме без токове. :-D

Тъй че не е лошо човек да си оставя резервна вратичка за шпо лесен монтаж. Аз всичките тези уреди не съм ги трупал ей така от страх да има а като съм правил нещо съм си оставял варианти да добавям. В един шкаф например ми стоят затапени изводи за проточен електрически бойлер щото не знаех дали доподгряването на соларите ще ми е на газ или ток. Две тетки и две тапи струват стотинки а къртенето и промяна си е главоболие.
MamaMy - майстор
piron45 написа:
MamaMy написа:
Пък и няма да си зависим до толкова от монополистите.

Няма да може без участието на монополистите, газовия също иска ток :lol:
Не е точно така. Малко искат ток. Повечето искат само комин. Някои искат и батерия 1,5 волта от големите. Но най скъпото което искат е газ. Хубавото в тези системи е, че няма никакви загуби от изстиване и отделно може да се киснеш с часове под душа по всяко време. Е, има и условие да имаш вода с налягане. Но то ако нямаш ток и вода за какво ти е да се къпеш? Все пак си пещерен човек :-D
Johny - майстор
Дааа, прав си. Да живее прогреса :supz: Наистина вече не се питаме "включи ли бойлера" или "гледай да остане вода и за мене". Миналият месец къпането излезе 20лв. за 3 човека. През лятото дори да стане 40лв. пак е добре. Но отоплението през зимата си е цифра....
  • 1
  • 2

Тема "Ами ако спре газта?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: