• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Galitov - помощник
dimitkovec написа:
Поздравления за добрата работа, и благодарско за споделения опит! =D> И аз се мятам да облицовам горивна камера, че дойде ред и на това да обърна внимание. Останаха ми няколко неизяснени момента, и може би, като по-опитен, ще можеш да ме насочиш:
- Тоя "термо мастик" еластичен ли остава при горене на камината (силно се съмнявам), или се изпича? Така и не намерих откъде да купя.
- гранита с какво си го лепил към гипскартона?
- каменната вата, която си използвал, има ли засега признаци на "неподходяща"? При горяща камина, появява ли се странна миризма? Стените на булото силно ли се загряват?
- обмислял ли си да поставиш вентилаторче, което да подпомага естествената циркулация на въздуха в булото?

...да се хващам на работа, че да зарадвам жената! Пък може и да заслужа "специално отношение" после. :wink:
Благодаря :)

- Термомастика е уплътнител (кит), който издържа до 1200°С и при нагряване се втвърдява и изпича. На цвят е черен, но след изпичане става сив и там където слоят е по-тънък, се люпи. Аз го купих от Пловдив, от един магазин за камини и консумативи за тях. От там си купих димоотвода и решетките. Също така продаваха и вата на цена около 10 лв/лист, което ми се видя скъпо и след кратко търсене, в Асенвград немрих ватата на Кнауф за 3,50 лв/лист;

- Ако се вгледаш в снимките, ще видиш, че гранита никъде не съм го лепил за ГК, а за бетоновата гредичка в горната част и за итонга-отстрани и отдолу. За лепило използвах термото на Боро.
Изображение

- каменната вата е подходяща, като отвън булото е със стайна температура. По принцип миризма се появява когато алуминиевото тиксо е в пряк контакт с димоотвода, като тогава липилото в него се изпича и мирише, а тиксото в последствие изгаря. За това връзките на димоотвода ги прави само с термокит. При мен не съм усетил и за миг миризма.

- Според мен няма нужда от вентилатор, за да увеличиш конвекцията на въздуха. Достатъчно е да си оставиш отвори с колкото се може по-голямо сечение, като гледай долните и горните да са с еднаква площ.

Относно горивната камера, според мен си заслужава по отношение цена/качество. Като недостатък може да изтъкна, че стъклото, независимо от добрия комин и подведения свеж въздух, понякога се опушва (според мен това зависи и от дървата). Чистя го веднъж в седмицата. Другият недостатък, за сметка на добрата визия разбира се, е че дървата горят само върху решетката, а тя в сравнение с дължината на камерата е двойно по-къса (камерата е дълга около 80 см, а решетката е около 40 см).
Като разход на дърва, не мога да преценя как е, но при това топло време средно за един ден (от 7 ч. до 22 ч.) изгаря един чувал с дърва (около 30 кг). Жена ми е "зиморничева" и поддържам виска температурата. В помещенията при прозорците е 21°С, а аз съм по тениска :mrgreen: Като застудее през януари-февруари предполагам ще вдигне разхода двойно :)

И две снимки в работен режим :)

Изображение

Изображение
stroylux - напреднал
Ето още една полезна таблица относно оразмеряването на сечението на комина.
Прикачен файл:
20151210_101000.jpg
dimitkovec - напреднал
:prayer: Благодаря за бързия отговор! За мастика, имам "SOUDAL-уплътнител за пещи и камини- 1500°С " Така пише на опаковката (тубичка като тези за силикон) Ще го намажа, пък да видим. Проблемът е, че аз връзката комин-камера съм я направил с твърди неръждаеми бурии, и при нагряване има повечко движение в снадките. Та се притеснявам тоя мастик да не се изрони след време. :?
Относно опушването на стъклото: прав си, че е заради дървата. Трябва да са сухи, и да поддържаш висока температура в камерата, за да не се опушва стъклото. Аз съм от 2 години с подобна камера, но чак сега и идва времето да я облека, така че съм и хванал тънкостите на моята- разпалвам я бързичко, и поддържам хубав пламък, за да няма опушване на стъклото. Варно е, че повечко топлина заминава през комина така, но и аз не обичам да чистя стъклото през 2 дни. А, за пиролизно стъкло, още съм малък. :-D. Зареждам с дърва чак, когато всичко вътре е жар, за да не излезе и струйка дим при отварянето.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за комин за горивна камера с водна риза!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: