Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
catpat написа:
добре, споделете ми тогава как според вас е най-удачно да постъпя за увелича обема на топлата вода, да използвам котела и да използвам и слънцето?
Купи си нормален 300-500 литров бойлер с 2 серпентини - препоръчвам Бош, ама цената е висока, ами има защо да е така, сложи 3-6 колектора от евтините турски по 200 лева, и си решаваш проблема за десетилетия. Не разбирам манията по бойлери от неръждавейка...
Моята система е такава и съм доволен - 300 литра бойлер с две серпентини за 1800 лева, 3 колектора по 200 лева, и бойлера се включва на ток не повече от 20-30 дни годишно.
catpat - специалист
Знам как стават нещата с пари...
Energyx - специалист
Купи си един емайлиран с 1 серпентина 120 л и 1 турски алуминиев панел - продават ги с помпа за 217 лв. от ЕРАТО. Емайлираният като не се ползва на ток ще изкара много дълго. Неръждавейката използвай към котела и на ток за доподгряване на нощна тарифа-10 ст/кВтч. Първият да подава на втория.
catpat - специалист
Energyx написа:
Купи си един емайлиран с 1 серпентина 120 л и 1 турски алуминиев панел - продават ги с помпа за 217 лв. от ЕРАТО. Емайлираният като не се ползва на ток ще изкара много дълго. Неръждавейката използвай към котела и на ток за доподгряване на нощна тарифа-10 ст/кВтч. Първият да подава на втория.
А през лятото, когато котела не работи?
Energyx - специалист
Неръждавейката нали има и ел. нагревател - доподгрявай на ток през нощта с таймер през неотоплителния сезон. Емайлирания подава на входа на неръждаемия. Така винаги имаш топла вода, щото не знаеш на другия ден колко слънце ще има.
kalin72 - майстор
catpat написа:
Ами с трици маймуни не се ловят...истината е такава, че ако искаш нещо да е качествено и да ти служи безпроблемно дълго време, е добре да инвестираш повечко. Ако 1000 лева са ти особено проблемни, жалко...
catpat - специалист
kalin72 написа:
catpat написа:
Ами с трици маймуни не се ловят...истината е такава, че ако искаш нещо да е качествено и да ти служи безпроблемно дълго време, е добре да инвестираш повечко. Ако 1000 лева са ти особено проблемни, жалко...
Хайде запази подобни коментари за друго място. Допитвам се тук не от гъзария, а от сиромашия!
Последна промяна от catpat на пон юни 02, 2014 10:22 am, променено общо 1 път.
catpat - специалист
А ако на сегашния ми бойлер сложа втора серпентина, и го оставя без ел. част?
kalin72 - майстор
Аз не ти го казвам, щото съм гъзар и имам милиони, ами от опит, евтиното в случая излиза скъпо...нефунционално, не особено добре ползващо слънцето, и така нататъка...
Но явно няма да ме разбереш, успех с начинанието ти желая :)
800 лева е 200 литров с две серпентини на Сънсистем.
catpat - специалист
kalin72 написа:
Аз не ти го казвам, щото съм гъзар и имам милиони, ами от опит, евтиното в случая излиза скъпо...нефунционално, не особено добре ползващо слънцето, и така нататъка...
Но явно няма да ме разбереш, успех с начинанието ти желая :)
800 лева е 200 литров с две серпентини на Сънсистем.
Извинявай, може да съм ти прозвучал рязко.
Дори да взема втори бойлер -емайлирани, какво да правя стария, неръждаемия?

Тема "Колектор, котел, бойлер 1 серпентина и бойлер с 2 серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: