• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MamaMy - майстор
+1
Диверсификация си требе :)
Алтернативата на газ е доста добра. Там и ограничението по мощност почти отсъства. Влаченето на бутилки също не е проблем защото не е основно отопление и разхода ще е смешен. С една бутилка ще кара много време.
tinalex - специалист
Аз ползвах 2 години калорифер 30киловата с 2 бутилки.Много конденз,много нещо-даже върху телевизора.Сега съм с парно с камина с водна риза и по 1конвектор 2киловата в спалните и един 400вата в долната тоалетна.При температура 4градуса във вилата като пусна 3-те конвектора и запаля камината се стопля до 22 за 2 часа на първия етаж и до 20градуса за 4часа в спалните на втория етаж.Като си тръгвам винаги гледам да почистя и заредя камината-да е готова само да драсна клечката.Таваните са ми високи 3 метра.На втората нощувка конвекторите са вече на 800вата и термостат регулиран горе-долу на 20градуса,та като угасне камината,да поддържат температурата в спалните.Системата е от края на 2007година.Високите тавани са много приятни за окото,но за отопление са си прекалено аристократичен лукс.Също и френските прозорци.През по-студените зимни уикенди горя по половин кубик дърва.Но пък се разхождаме по къс ръкав на първия етаж.Е,разбира се с повечко червено вино.
jabata - специалист
Също ще подкрепя колегата, че газов конвектор е ефективно решение за отопление, но с един огромен недостатък - създава много влага, която във вила може да се окаже голям проблем. Аз лично бих заложил на отопление с камина с водна риза. половин час след запалване, в помещението където е камината, вече ще е достатъчно топло да се живее спокойно.
N.Petkov - специалист
Здравей, ако още е актуален въпросът за котел, аз имам същите главоблъсканици от проекта на вилата през 2010.
Исках да направя отоплението с котел на пелети главно заради автоматизацията и възможността да се програмира с дни напред.
Като втори източник и наи-важното нещо в една вила камина но с въздушна риза можеш да си я палиш за кеф и лятото.
Дотук само камината е налична от миналата година полска 25кв?. Къщата е два ет. по 90кв. 6см стиропор, пвц дограма,
варова мазилка и шпакловка отвътре. Миналата зима небеше мого студена но на 900м. вис. си е, та се оказа че камината си топли цялата къща но са нужни 5-6 часа и моого дърва.
Но размислих за пелетите, верно е удобство но излизат двойно по-скъпи от дървата и от месец умувам за котел на дърва.
И тази седмица ми светна идея как да запалвам котел на дърва дистанционно което беше главният му минус за мен.
тези дни ще доизчистя подробностите и с помощта на съфорумците да развия инсталацията
Прикачен файл:
DSC_0024_resized.jpg къщата преди мазилката
nilro - специалист
Някой от вас правил ли е подобна на снимката установка и дали мога да постоплям стая с обем 30 м3?
Става въпрос за малка вила.
Ще изграждам на ново комин в съществуваща ниша на открито огнище.
Тази въздушна риза да бъде част от новия комин,непосредствено след розетката и изходящите въздуховоди да излязят в подпокривното пространство.
От там с гъвкав въздуховод изолиран, петслоен, 70 микрона102 мм 10 м. да влезе през тавана на въпросната стая 3.5 х 3.2 с височина 2.2м.
Засмукването мисля да направя от пода с обикновено канализационно ПВЦ ф 110 през мазето с монтиран TT 125 КАНАЛЕН ВЕНТИЛАТОР-220- 280 m3/h.

Прикачен файл

thumb3_1422022865_879.jpg
thumb3_1422022865_879.jpg (104.4 KиБ) Видяна 2232 пъти
lov - майстор
Да не те разочаровам много но в швейцария къщата се отопляваше с нафтова печка и с подобни въздуховоди като топлообменика си е доста по сериозен от това защото обхваща и част от горивната камера. На първия етаж по край печката се ядва но в двете стаи на втория при що годе топло време си е студено. По точно казано колкото да на замръзва. Отделно всеки месец профилактика на печката от лицензиран сервиз щото няма друг начин да не говорим че без специални прахосмукачки за сажди няма как да се мине от всичката гняс натрупала се по кюнци и камера. И това не е някаква самоделка ами си е напълно автоматизирана печка за тази цел.
Energyx - специалист
Сигурно ще повторя някои неща, но вече имам впечатления от първа зима с парно на вилата. Накратко:
Стар строеж 1973 г., тухли 4-ки , сутерен, етаж и тавански полуетаж-всеки по 50 м2. Външна мазилка релефна, без изолация. Сутерен с денивелация 1,20-0 м. вкопан в земята, обичайна минимална Т=0-5 градуса при всякакъв студ /топлина от почвата/. В сутерена-гараж, входен коридор и баня с WC. Турски котел в гаража Bisolid saver coal 18 kW, с голяма камера-дърва до 40 см. Затворена система с медни тръби, 15 % ППГ, Аl радиатори, тръбите към етажите са с денивелация и за гравитачно движение при липса на ток за помпата.
При продължителни външни Т до 0 С стоплям стаите добре до 2 часа. От 0 С до -10 С отиват 4-6 часа. Обаче:
На всички външни стени отвътре сложих 8 см. вата и отгоре гипсокартон или дървена ламперия. Дограма с тройни стъклопакети дебели 4-5 см. Подовете на стаите бяха талашит върху скара-извадих го, сложих 10 см. вата между гредите на скарата, върнах талашита и отгоре-ламинат. Не ме питайте какъв чанч беше :rolleyes:
Тавана между гредите под керемидите-10-15 см. вата, фибран и ламперия.
Пелети за вила с нередовно ползване смятам за непрактичност. В системата може да се монтира мощен ел. нагревател, който да се пуска дистанционно на нощна тарифа, а също и да пази от замръзване системата при Т под -10 С със съответната автоматика, щото висока концентрация на антифриз хич не е за препоръчване. Качествено изработена система стартово може да се "набичи" да поработи до 90-100 С и нагоре, което, разбира се, не става с белите тръби :drinkers:
Evgeniy - майстор
Мисля, че това разположение е идеално за изграждане на слънчева стена. Цялата южна фасада може да работи за отоплението.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на вила ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: