• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bigdragon - майстор
Не е добре човек да се самоцитира, ноооо.....
Проблема със смяната на глидерите на стар чугунен радиатор се решава така:
bigdragon написа:
...... 2. Сменяш всичко след вентила с нови PЕX и нов радиатор.......
шоп - майстор
radius,
една идея от мен. В момента ти си на 10-ят етаж и обираш цялото линейно разширение. Завари една дебелостенна шина между топлата и връщащата ( студена) тръба и всички разширения и свиваня ще бягат надолу. Металната тръба е гъвкава и все ще намери най-слабото място и ще се гъне там.

Тези холендри ги имам и вкъщи ( от 80те година са) бронзови на конус са, на практика вечни, нямат нужда от гарнитура и ще ни надживеят.
Само внимавай да не прогориш тръбите при усилването.
radius - майстор
За смяна изобщо не може да се говори, все пак къща правя и има къде да се охарчвам :rolleyes: .
Изобщо не си и помислям за сваляне на ребро, всичко изглежда като отливка, така се е спекло с времето. Ако се наложи, ще го преместя 4-5см.
Заваряването на двата щранга едва ли ще реши проблема, тъй като и студения е относително топъл. Но пък е с по-малко разширение, може и да има ефект.
Мерси за включванията. Засега съм затегнал зверски холендъра, ще видим... Това, че е бронзов и без меко уплътнение ми вдъхва вяра. Ако прокапе пак ще го дозатегна с тежката артилерия до 1/4 оборот преди скъсване :lol:. При неуспех ще мисля системата с кривка надолу ( и 4 колена).
chapara - майстор
Такъв глидер се сваля с бойния чук-на парчета, това имах предвид :roll: :wink:
saraneron - специалист
Aко кардинално не си решиш проблема с компенсатори рано или късно ще скъсаш или заварка на штранга или ще се спука тръбичка по резбата ,наводнение и пак ще се прави наново.Ако те претеснява , че ще остане въздух, сложи крановне за обезвъздушава на лошите места!Топлата моше ли да се върже от другата страна на радиятора?
m.lukanov1951 - специалист
Ако ще правиш компенсатор, най-добре ще стане с тръба гофрирана неръждаема ,вече ги има навсякъде,където продават тръби там правят и холендровите накраиници ,за 30см около 3-4лв.с накрайниците.
radius - майстор
Таман днес това обсъждахме с LazarGanev. Гофрираната неръждавейка е решението. Иначе и с PEX с чупки ще стане, но няма да е естетически издържано.
  • 1
  • 2

Тема "Капещ холендър на парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: