• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Да бе, ще харча по 1200 лева на сезон вместо по 600, и ще бъда доволен, как пък не, въпреки 99%товата автоматизация :) Купи си буфер и спи спокойно, чистя си котела от пепел всеки трети ден - 2 минути, а основно почистване на 10-15 дни- 1 час. Зареждаме го с дърва до горе 4 пъти на 24 часа, и котела не спира да гори :-D
digitalpr - специалист
При цената на въглищата, които колегата е цитирал, смятам че сумата за отопление на пелети ще е същата. Преди три години аз бях на неговото място.
Иначе всеки сам преценява, колко си струва да отдели за удобството. В крайна сметка Ладата върши същата работа, като Тойотата. Просто втората е по удобна :)

EDIT: Единствения недостатък на пелетите е, че вече няма да можеш да гориш разни дъски, клони и т.н. в котела. Ако имаш двор и си свикнал на това, имай го предвид.
kalin72 - майстор
Не съм убеден, че цената на отоплението е същата.
Съгласен съм, че Тойотата е много по-добра от Ладата, но тук това сравнение не е валидно. Щото в случая Лада-та се различава от Тойотата само по емблемата и това, че едното е дизел, пък другото бензин :)
digitalpr - специалист
Аз отоплявам 210 квадрата къща. Преди давах 1200лв на сезон, сега давам 1400лв.
На 70кв отопляема площ, разликата ще е пренебрежимо малка на фона на това, което предлагат пелетите.
alex_serviz - специалист
alex_serviz написа:
На пелети общата сума ще е съизмерима с тази на въглища ( като изключим стойността на горелката, разбира се! )...
Съизмерима не значи същата, а близка. Сигурно ще е по-висока, но в никакъв случай в пъти!
За това и го посъветвах да се консултира с някой, който е ползвал и двата вида горива...
Svezar - специалист
Това е като при колите-които се е качил на автоматик никога вече не си взима ръчка :) И аз до миналата година бях на дърва/въглища а от тази съм на пелети и разбрах че имало и топлина без мизерия :-D Сега ако си те влече миризмата на сяра ,изхвърлянето на горяща пепел и цепиш стотинката на две е ясно че горелката не е твоето отопление :wink:
kalin72 - майстор
Гледай сега, никой не бяга от хубавото и лесното за постигане на целта :) Обаче в случая (добре направена и правилно работеща инсталация на дърва-не въглища!!! - те са мизерия,спор няма) не мисля, че си заслужава инвестицията. И разликата в цената на отопление ще е над 50% при всички случаи. И то в дългосрочен план.
alex_serviz - специалист
Svezar написа:
Това е като при колите-които се е качил на автоматик никога вече не си взима ръчка :) И аз до миналата година бях на дърва/въглища а от тази съм на пелети и разбрах че имало и топлина без мизерия :-D Сега ако си те влече миризмата на сяра ,изхвърлянето на горяща пепел и цепиш стотинката на две е ясно че горелката не е твоето отопление :wink:
+1! :supz:
И да се потретя: Понеже тук ще си кажеш, че всеки е пристрастен към този начин на отопление, който използва в момента, говори с твои познати, които са ползвали и двата вида отопление!
В крайна сметка всеки е свободен да се отоплява ( респ. да си харчи парите ), както си прецени!
digitalpr - специалист
Защо 50%? Как го прецени?
kalin72 - майстор
digitalpr написа:
Защо 50%? Как го прецени?
Ами защото 600 лева за дърва, делено на 6 месеца са 100 лева на месец. Според тук споделяни разходи на пелети, на ден отиват по два чувала, грубо казано 10 лева по 30 дни са 300 лева.
Имам познати, които са минали на пелети, но от въглища и система, включваща само котел и радиатори, без никаква автоматика, трипътни винтили, контролери....очевадно е, че им е писнало да слугуват на котела, та сега са доволни от това, че не се занимават с него. Само дето са недоволни от цената, но според тях, кеф цена няма.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "По голям буфер или пелетна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: