Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dyaneff - майстор
А как би изглеждало отопление с камина и въздуховоди ?
StanZ - специалист
Имам бегла представа за повечето отоплителни системи (като цена) и за това питам само за пелети или твърдо гориво. Термопомпте ги изключвам 1во заради бюжета и второ че нямам познанията да си го направя сам. С малко помощ мисля че ще мога да си направя инсталацията на твърдо (опция за пелети след време). Иначе съм съгласен, че с фирма най лесно и после само копче ама ... в духа на форума и аз сам си строя къщата. Строител съм - груб строеж, но от няколко години се занимавам и с изолации и облицовки и този ред на мисли в тази къща майстори ще влязат само за дограмата и кухнеското обзавеждане. Целия този проект ме е ангажирал финансово и емоционално на 100% ... и ме зарежда :) Малко се отклоних, но всеки човек си знае джоба. Та за това и търся съвети по тема която ми е доста мъглява.

Добро предложение за комина, но целия сет е скъп. Но мога да си взема само тръбите и да си изградя комина с единички тухли и вата разбира се. Комина ще е голям троен. в едната 'дупка' ще вложа керамичните тръби за котела, втората ще оставя за аспирацията от кухнята, а третата ще връща въздух в котелното помещение понеже е без прозорци и само една врата.

Възможно е на 2рия етаж да сложа радиатори .... това е за да не вдигам излишно нивото със замазка. На 1вия държа на подовото и за това съм сложил XPS под настилката за да не вдигам нивото, но при нужда мога да сложа и 2см отгоре. Може ли да сложа сега бойлер с 2 серпентини, но да го го 'включа' към слънцето след няколко години?
Energyx - специалист
Това, че те зарежда емоционално е супер, но ако си далече от тази материя, само със съвети няма да постигнеш резултат, който заслужава новата къща. Проблемът е, че майстори много, а специалисти-малко...
StanZ - специалист
Няколко дни мислихме и решихме да не отхвърляме темопомпата(вода-вода) като вариант. Но, проблемът е коя фирма да направи проучването и проекта. Изобщо в Бг има ли сериозни фирми които се занимават геотермална климатизация? Или да пусна отделна тема за това. Попаднах на две фирми които произвеждат и инсталират такива системи в България, но отзивите които прочетох за тях по скоро ме отказаха. Въпроса ми е "и ся ко прайм"? Моля хората които ми предлагат вариант с термопомпа да посочат и фирма която може да го изпълни ... иначе и аз знам че е най доброто.

Благодаря предварително!
jabata - специалист
За термопомпа вода-вода е важно да знаеш че ти трябва сондаж с достатъчен дебит, от който да черпиш водата и един допълнителен мисля че беше на поне 50 метра от него, в който да връщаш водата отново в почвата. Ако подпочвената вода е малко, или е много на дълбоко, тогава цялата история се обезсмисля. Варианта с изхвърляне на водата в полето, или в канализацията не е добър, защото си спестяваш малко пари, но прецакваш хидрологичния баланс на почвата, и наводняваш всичко след тебе, което не е за препоръчване. Иначе при вода-вода термопомпите има много гаражни майстори които ползват компресор на някой голяма фирма и правят топлобменниците.
StanZ - специалист
Изобщо не мисля за сондаж, мисля ако е с термопомпа да е със хоризонтална серпентина заровена в двора. Мога да отделя около 300 м2 където да се зарови. Както и да е, принципа на системата всички го знаем горе-долу ... въпроса е има ли фирма изпълнител, която да направи проект като начало ?
jabata - специалист
Това със заровената серпентина е доста по-сложно, защото трябва да е поне на половин метър, и доколкото знам малко фирми се наемат с това. Така че, затова немога да те насоча повече.
Energyx - специалист
Фирма, която да ти направи проект и да го изпълни и да ти вземе парите, със сигурност ще намериш. Но фирма, която да ти поеме гаранции, че резултатът в следващите 10 г. ще е очакваният и да ти върне парите, ако не е така-не....
Особено при сухият метод на полагане на тръби, неизвестните са много. При сух студ, липса на слънце и определен вид почва и малко подпочвени води, загиваш. Изобщо искаш да се вкараш в такъв филм, че свят ще ти се завие. Сега само да не отидеш към торсионни генератори за отопление :roll:
ivanovbg - майстор
Моят съвет е да не се хвърляш в много екзотични планове. Все пак ще живееш постоянно в нея, с тези глупави политици останахме без газ, а и ще останем без ток май. Помисли как част от къщата поне да се отоплява на самотек - без ток. Иначе 2 часа без ток и отиваш от най модерната техника до ...
шоп - майстор
ivanovbg написа:
Моят съвет е да не се хвърляш в много екзотични планове. Все пак ще живееш постоянно в нея, с тези глупави политици останахме без газ, а и ще останем без ток май. Помисли как част от къщата поне да се отоплява на самотек - без ток. Иначе 2 часа без ток и отиваш от най модерната техника до ...

В това последното се крие разковничето. Може да набуташ 50000 лв в супермодерна отоплителна система и към днешна дата ако живееш в Белограчик, Видин или Гълъбово и няма да имаш ток 20 дни все едно си си хвърлил парите на вятъра.

Според мен дори и най-скъпата и ефективна отоплителна система трябва да е дублирана е една проста, ефективна и безпроблемна отоплителна система на твърдо гориво работеща на естествена циркулация.

Тема "Проект 'Топло' - Обект Еднофамина къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: